Vodafone, kadınların ekonomik ve sosyal hayata eşit katılımına destek olmayı sürdürüyor. Şirketin TABİT iş birliğiyle Aydın'da hayata geçirdiği Vodafone Akıllı Köy'de başlatılan "Kadın Çiftçi Girişimcilik Projesi"nde ilk etap tamamlandı.
Vodafone'dan yapılan açıklamaya göre, Aydın'ın Koçarlı ilçesine bağlı Kasaplar Köyü'nde girişimcilik ve seracılık eğitimleri alan 10 kadın çiftçi kendilerine tahsis edilen 525 metrekarelik 3'er eğitim serasında 30 bin marul üretti. Vodafone Akıllı Köy ekibinin desteğiyle ürünlerini yerel ve ulusal zincir marketlerde satışa sunan kadın çiftçiler, ilk hasattan yaklaşık 25 bin liralık gelir elde etti.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Colman Deegan, ekonomik gelişim ve toplumsal dönüşüm için en başta kadınların ekonomik ve sosyal yaşamda güçlü şekilde var olması gerektiğini kaydetti.
Toplumsal yaşamda eşitliğin sağlanmasının ve beraberinde kadın istihdamının artırılmasının "akıllı ekonomi modeli" olarak benimsenmesi gerektiğini düşündüklerini anlatan Deegan, kadınların üretime katılan, ekonomik ve sosyal yaşamda eşit, kendi ayakları üzerinde durabilen bireyler olabilmeleri için üzerilerine düşen görevleri yerine getirmeye özen gösterdiklerini aktardı.
Deegan, bu doğrultuda, kadın çiftçileri de dijitalleşmenin sunduğu imkanları kullanarak kendi tarımsal girişimlerini hayata geçirebilmeleri için cesaretlendirmek istediklerini kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"TABİT iş birliğiyle Vodafone Akıllı Köy'de başlattığımız proje kapsamında 10 kadın çiftçiye girişimcilik ve seracılık eğitimleri verdik. Bu kadınlar, kendilerine tahsis edilen eğitim seralarında 30 bin marul üreterek önemli bir başarıya imza attı. Kadınların yapıcı ve akılcı enstrümanlarla desteklendiği takdirde iş hayatında ne kadar başarılı olabildiklerini bir kez daha görüyoruz. Vodafone Akıllı Köy'ün çiftçi kadınlarının elde ettiği bu başarının Türkiye'deki diğer kadınlara da ilham vereceğine inanıyoruz. Vodafone olarak, kadın girişimciliğini desteklemeyi sürdüreceğiz."
"Kadınların ekonomik anlama güçlenmesine katkı sağlayacak"
TABİT Kurucu Ortağı Tülin Akın, projenin kadınların ekonomik anlamda güçlenmesine katkı sağlayacağını belirterek, bu projeyle Vodafone Akıllı Köy'deki kadın çiftçilerin kendi mahsullerini üretip ekonomik anlamda güçlenmesine katkıda bulunmayı hedeflediklerini vurguladı.
Projeye katılan kadın çiftçilere ilk aşamada seracılık eğitimi verdiklerini aktaran Akın, eğitimi tamamlayanların kendilerine ücretsiz olarak tahsis ettikleri 525 metrekarelik seralarda üretime başladıklarını bildirdi.
Akın, "Seralarda fide ve gübreler proje kapsamında karşılandı. Ayrıca, Vodafone Akıllı Köy'ün ziraat mühendisleri kadın çiftçilere verimli seracılık konusunda danışmanlık ve eğitim verdi. İlk hasattan elde edilen satış gelirinin tamamı kadın çiftçilere verildi ve kadınlar bu gelirle kendi seralarını kurma imkanına erişecek. Böylece teknoloji destekli seralar, kadın çiftçilerin düşük maliyetle uygulayıp sürdürülebilir gelir sağlayabilecekleri bir model olacak." ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Ekonomi › Kadın İstihdamını Desteklemeye Devam Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?