İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, BMC'nin Sakarya'da üretim yapma kararı aldığını hatırlatarak, "Büyük firmalar, bankalar tek tek merkezlerini İstanbul'a taşıdı. Üretim tesisleri de başka illere kayarsa İzmir ne yapacak? Yatırımcıları İzmir'e çekme konusundaki stratejilerin ve sağlanacak kolaylıkların yeniden ele almanın zamanı geldi de, geçti bile" dedi.
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Şubat ayı meclis toplantısı Ankara'da 29 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının lanetlenmesiyle başladı. İZTO Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Demirtaş, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşananlara dikkat çekti ve terörün bir an önce bitmesi gerektiğini ifade etti. Suriye'deki iç savaş ve mülteci sorununa da değinen Demirtaş, "Suriye'deki savaş nedeniyle ortaya çıkan mülteci sorunu sadece komşu ülkelerin değil, tüm dünyanın sorunu. Maalesef uluslararası toplum bugüne kadar milyonlarca mülteci için tutarlı ve kapsamlı bir sığınmacı politikası geliştiremedi. Son zamanlarda Avrupa ülkelerinde sığınmacılara karşı artan bir hoşgörüsüzlük ve ırkçılık var. Türkiye olarak bizim zaten bu konuda yaptığımız çalışmalar ortada. Kapılarımızı ardına kadar açtık. 2 milyon 600 bin Suriyeli olduğu söyleniyor. Suriye'deki savaşta 250 binden fazla insan öldü. Suriye'de barış ortamı sağlansa bile tekrar istikrarın gelmesi, bu yaraların sarılması uzun yıllar sürecek. Ateşkes konusunda Rusya-Amerika anlaşmış. Umarım gerçekleşir" dedi.
"İHRACATTA TEŞVİKLER ARTIRILMALI"
Demirtaş, ihracatta yaşanan düşüş için hükümetten teşviklerin arttırılması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin ihracatta 2016 yılına kötü başladığını dile getiren Demirtaş, "2016 Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat yüzde 21,17 azalarak 9,6 milyar dolar, ithalat yüzde 19,57 azalarak 13,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracata dayalı büyüme modeli için, ihracatta vergisel ve finansal yeni teşviklere ihtiyaç var. Teknolojik ürün üretimi, Ar-Ge, inovasyon, tasarım alanlarında reform gerçekleştirilmesi, ihracatçıların bu alanlarda önünün açılması gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Ar-Ge Reform Paketi'ni de iyi niyetli ve gayretle atılan adımlar olarak değerlendiriyoruz. Çünkü artık pazarlama ve üretim süreçleri yenilendi. Şirketler evrim geçiriyor. Bu değişime ayak uyduramayanlar sistemden çıkmasalar bile küçülen paylarına razı oluyor" ifadelerini kullandı.
"İZMİR YETERLİ DESTEĞİ ALAMIYOR"
İzmir'in ülke ekonomisindeki payını rakamlarla açıklayan Demirtaş, çevre illere daha çok teşvik verilmesinden yakındı. Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Piyasada işlerin iyi gitmediği, alacakların ve çeklerin tahsil edilemediği konuşuluyor. Böyle bir ortamda, elimizden geleni yapmaya, İzmir ekonomisini büyütmek için çalışıyoruz. Daha fazla kamu ve özel sektör yatırımlarına ihtiyacı var. 2015 yılında 45,4 milyar TL vergi ödedik. Türkiye'nin toplam vergi gelirlerinin yüzde 11,1'i kentimizden geliyor. Fakat kamu yatırımlarından sadece 1,6 milyar TL alabiliyoruz. Aldığımız pay yüzde 2,6. 2015 yılında 3,1 milyar TL'lik yatırım teşvik tutarı var. 6 bin 159 kişilik bir istihdam yaratılmış. Komşumuz Manisa'ya o kadar çok teşvik verilirken bu yatırımlar bile mucize. İzmir, yatırım ve yatırım yönlendirmesi açısından hükümetten yeterli desteği alamıyor."
BMC YERİNE PINARBAŞINA GAYRIMENKUL PROJESİ
Yatırım teşviklerinde İzmir'in birinci bölge teşvik alanı olmasından dolayı Sakarya'da üretim kararı alan BMC hakkında konuşan Demirtaş, şunları söyledi:
"TMSF'nin sattığı BMC'yi 751 milyon liraya Ethem Sancak almıştı. O zaman 'umarız, BMC'yi İzmir'de büyütmek için almışlardır, yoksa kent içinde kalan yaklaşık 200 bin metrekarelik arsası için değil' demiştik. Bakanlar Kurulu Kararı ile Sakarya İli Karasu İlçesinde 746 bin metrekare alan BMC için münferit yatırım yeri ilan edildi. Durum onu gösteriyor ki BMC taşınacak ve Pınarbaşı'da yeni bir gayrimenkul projesi göreceğiz. Elbette İzmir'in pek çok projeye ihtiyacı var ancak en çok istihdam yaratacak, yan sanayisi ile birlikte pek çok iş kolunu besleyecek üretime yönelik projelere ihtiyaç var."
"SİZ DEV ŞİRKET OLSANIZ İZMİR'DE YATIRIM YAPAR MISINIZ?"
BMC'nin İzmir'den gitmesi hakkında kentteki olumsuz koşulları sıralayan Demirtaş, "Sakarya teşvikte 2. bölge, Balıkesir 1. bölge, Manisa malum 3. bölge, İzmir ise 1. bölge. Şimdi siz BMC, PD Grup gibi dev şirket olsanız İzmir'de mi yatırım yaparsınız? Yoksa teşviki çok daha fazla olan limana da kısmen yakın olan Sakarya, Balıkesir veya Manisa'ya mı yatırım yaparsınız? ya da büyük bir yatırım yapmak için imar değişikliği ve izinler konusunda yerel yönetimlerle, odalarla, davalarla uğraşmak mı istersiniz? Yoksa yatırım için peşinizden koşan başka illere mi yatırım yaparsınız? Büyük firmalar, bankalar tek tek merkezlerini İstanbul'a taşıdı. Üretim tesisleri de başka illere kayarsa İzmir ne yapacak? Yatırımcıları İzmir'e çekme konusundaki stratejilerin ve sağlanacak kolaylıkların yeniden ele almanın zamanı geldi de, geçti bile" ifadelerini kullandı.
ÇİMENTO ŞİRKETLERİ İÇİN DEMİRTAŞ DEVREDE
Geçtiğimiz ayki meclis toplantısında inşaatçılar ile çimento şirketleri arasında yaşanan tartışma için devreye gireceğini açıklayan Demirtaş, görüşmeyi gerçekleştirdiğini açıkladı. Görüşmeye dair notlarını anlatan Demirtaş, "Görüşme hazır beton fiyatlarına yapılan zamlar geçtiğimiz ay meclisimizde gündeme gelmişti. Konuyu takip ettim. Batıçim A.Ş. ve BatıSöke T.A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Murahhas Üyesi Tufan Ünal'ı Odamıza davet ettim. Çimentaş, 10 yıldan uzun süre önce yüzde 56,1'i İtalyan Caltogirone Grubu'na bağlı Cementir'a ait. Bölgemizde 12 firma faaliyet gösteriyor. Bu firmaların, 7'si hazır beton, 5 tanesi ise hazır beton ve çimento satıyor. Çimento ve hazır beton sektörü, oligopol bir piyasa. Ünal, Işıkkent'teki tesisin taşınmasının şu anda gündemlerinde olmadığını söyledi. Kademeli olarak taşınmanın düşünülebileceğini belirtti" ifadelerini kullandı.
ET ENTEGRE TESİSİ
Meclis gündeminde önceki gün İzmir Ticaret Borsası'nda gündeme gelen Buca Kaynaklar Et Entegre Tesisi'ne ortak şirket kurularak teklif verme konusu meclise sunuldu. Konunun meclis gündemine alınmasının ardından İTO Meclis üyesi Koçali Al, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni tesisten sorumlu tuttu.
Al'ın konuşmasının ardından İTO Meclis Üyesi Salih Özçifçi Büyükşehir'e yapılan eleştirilere itiraz ederken, şirket kurulmasının İTO'nun işi olmadığını, tesisin Büyükşehir'e verilmesi gerektiğini söyledi. Görüşlerin ardından İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş uzun süredir sektördeki firmalar ile böyle bir tesis yapmak için çalışma yürüttüklerini aktararak şu bilgileri verdi:
"Biz bunu başka bir yerde yapalım dedik. Ama uygun yer bulamadık. İzmir'de böyle bir ihtiyaç var. Orada hiçbir şey talan edilmemiş. Çalışan bir tesis. Küçük bir operasyonla devreye girecek durumda. Orada bir borsa oluşacak. İzmir'de daha ekonomik fiyatlarla et alınabilecek. Bir imkan sağlayacak. Çürüme kesinlikle yok. İhale tarihi kısa olduğu için biz bunu sizin onayını alamadık. Şimdi gündeme getiriyoruz."
KOCAOĞLU'NDAN 'ORTAK OLMAM' YANITI
Alanın İzmir Büyükşehir Belediyesi koruma sahası olması nedeniyle her hangi bir sorunun çıkıp çıkmayacağı sorusuna Demirtaş, "Burası su koruma sahasında. Büyükşehir'in hizmet alanı. Mantığımız orada belediye dışında biri görev alırsa sorun çıkar mı dedi. Biz başkanla konuştuk. 'Ödemiş'te yapıyorsun, İzmir'in de ihtiyacı var gel burayı alalım' dedik. Aziz Bey, 'Ben kendi yerimde kiracı olmam' dedi. Selanik ziyaretinde bu konuyu tekrar gündeme getirdim. Başkan orada hukuki hiçbir sorunun çıkmayacağını söyledi. ya sorun çıkarsa diye şartnameye iade hakkı konulacak. Aziz Bey 'Ben size destek olurum ama ortak olmam' dedi. Biz inceledik. Alındıktan sonra 1 ay süreyle hizmete açılacaktır" ifadelerini kullandı.
İTO ve İTB ortaklığıyla kurulacak şirket için Borsa meclisinin ardından İTO meclisinden de onay geldi. Kurulacak şirket üzerindeki yüzde 50 oranındaki pay üzerinden ilçe ticaret odalarına ortaklık verilebilecek.
İZTAV BAŞKANI KOCAOĞLU OLACAK
İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, oda olarak turizmi kalkındırmak için çalışmalara hız kattıklarını da kaydetti. Geçtiğimiz ay kapatılan İzmir Kongre ve Ziyaretçi Bürosu'nun (İzmir CVB) İzmir Tanıtım Vakfı (İZTAV) bünyesine aktarılma kararının alınması üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne çağrı yapan Demirtaş, çağrılarının yanıt bulduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
"Etkin bir İzmir Tanıtım Projesi üstünde çalışıyoruz. Radyo, TV, yazılı basın, billboardlar, sosyal medya gibi her mecrayı kullanarak şehrimizin otellerini, çarşılarını, restoranlarını doldurmaya çalışacağız. Şu anda kısa - orta - uzun vadeli bir turizm ve tanıtım projesi çalışıyoruz. Mevcut bütçemizden harcama yaparak başlayıp, ek kaynak için meclisimize geleceğiz. İZTAV ile ilgili Başkan Aziz Kocaoğlu'nu ikna ettik. İZTAV'ın başkanlığına Aziz Kocaoğlu'nu getireceğiz." - İZMİR
Son Dakika › Ekonomi › İzto Şubat Ayı Meclis Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?