Yeni bir sendikal hareket yaratmak amacıyla 'Sendikal Güçbirliği' adı altında toplanan 11 sendika tarafından yapılan bölgesel toplantıların 3'üncüsü İzmir'de düzenlendi. Toplantıya katılan sendika yöneticileri, 'emeğe saldıranlara biat ettiklerini' ileri sürdükleri Türk-İş yönetimini eleştirdi.
Tepekule Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Sendikal Güçbirliği' bölge toplantısına Basın- İş Sendikası Genel Başkanı Yakup Akkaya, Deri- İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi, Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilla Ayçin, Belediye- İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan Sadık İpekçi, Petrol- İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, TezKoop- İş Sendikası Genel Başkanı Osman Gürsü, Tümtis Sendikası Genel Başkanı Kenan Öztürk, Kristal- İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş ve Tüm- Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Belediye- İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul, güçbirliği hareketinin iddia edildiği gibi bir siyasi partiyle yan yana konulacak bir hareket olmadığını, bunu iddia edenlerin emeğe, alınterine ihanet edenler olduğunu ileri sürdü. 8- 11 Aralık 2011'de Türk- İş Genel Kurulu'nun yapılacağını, ancak oluşturdukları hareketin bu genel kurula da endeksli olmadığını ifade eden Yurdakul, "Biz emeğe karşı yapılan saldırılar karşısında direnç gösterecek bir Türk-İş yaratmak istiyoruz. İşçiye sırtı dönük değil, işçiye karşı yüzü dönük bir Türk-İş için mücadele ediyoruz. Mevcut Türk-İş üst yönetiminin yapması gerekenleri biz yapmaya çalışıyoruz" dedi.
Çeşitli dönemlerde Türk-İş üst yönetiminde yer aldıklarını, ancak anlayış farkı nedeniyle ayrılmak zorunda kaldıklarını anlatan Yurdakul, "Türk-İş üst yönetimi emeğe saldıranlara biat etmektedir. Türkiye'yi yönetenlerden icazet alınarak Türk-İş yönetilmez. Yönetilirse bu hale gelir. İşçi sınıfının yüzyıllardır yaptığı mücadeleler sonucunda elde ettiğimiz haklar hızla elimizden alınıyor. Türk-İş üst yönetimi işçileri siyasetin dışında tutmak istiyor. Siyaseti işçi sınıfının lehine çevirmek ancak işçilerin siyasetin içinde olmasıyla mümkün olur" dedi.
Türk-İş'in, Türkiye'nin en büyük konfederasyonu olduğunu ve yeniden ayağa kaldırmaya çalıştıklarını belirten Yurdakul, bazı çevrelerin kendilerini başka bir konfederasyon kuracakları ya da Türk-İş üst yönetiminde koltuk kapma çabası içerisinde göstermeye çalıştıklarını belirtti. Bunların yalan ve iftira olduğunu söyleyen Yurdakul, "Birilerine bireysel çıkarları için yalakalık yapanlar bizi suçluyor. 'Birileri bunların kafasına sokmuş ayrılacaklar başka konfederasyon kuracaklar' diyor. Bunlar yalan ve iftira. Kimse böyle iftiralarla bizi karalayamaz. Ne zannediyorsunuz? Eğer Türk- İş bugün ayakta duruyorsa işte bu genel başkanların temsil ettiği sendikaların sayesinde ayakta duruyor. Bunlar Türk- İş'ten gidecek. Size bırakacağız öyle mi? Yok öyle, siz gideceksiniz Türk-İş'ten. Biz güçlü sendikalar, güçlü bir konfederasyon yaratmak istiyoruz. Çünkü bugünkü anlayış taşeronlaşma anlayışıdır. Yıllardır yürütülen politikalarla bu ülke cemaatleştirilmiştir" diye konuştu.
Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel ise işçi sınıfının bugünkü durumuna gelmesinde son 20 yıldaki, başta sendika yöneticileri olmak üzere tüm işçi sınıfının sorumluluğu olduğunu öne sürdü. AK Parti'nin yüzde 50'lerle iktidara gelmesinde ise toplumun her kesimiyle birlikte sendikasız işçi sınıfının, sendikasının sözünü dinlemeyen pek çok işçinin sorumlu olduğunu savundu. Türkel, "Bu ülkenin yeniden gerçek anlamda demokrasiye, emeğe saygı duyulan bir demokrasi için ayağa kalkmaya ihtiyacı var. Sinmiş yığınlardan oluşan kaybolmuş bir toplumun yeniden harekete geçmesi gerekiyor. Geç kalmış olabiliriz, ancak bir yerden başlamamız gerekiyor" dedi.
Toplantı, katılımcıların sendikalarla ilgili soru ve görüşlerini söylemeleri ile sürdü. - İzmir
Son Dakika › Ekonomi › İzmir'de 'sendikal Güçbirliği' Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?