İzmir'de Organik Tarım Kümelenme Projesi - Son Dakika
Ekonomi

İzmir'de Organik Tarım Kümelenme Projesi

İzmir\'de Organik Tarım Kümelenme Projesi

Ege İhracatçı Birlikleri (Eib) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Organik Ürünlere Olan İlginin Dünya Çapında Arttığına Dikkat Çekti. Türkmenoğlu, Dünya Genelinde Organik Ürün Dış Ticaretinin 40 Milyar Doları Aştığını Söyledi.

04.06.2008 17:34

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, organik ürünlere olan ilginin dünya çapında arttığına dikkat çekti. Türkmenoğlu, dünya genelinde organik ürün dış ticaretinin 40 milyar doları aştığını söyledi.

Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından yürütülmekte olan "Ulusal Kümelenme Politikası Geliştirme Projesi" çerçevesinde EİB'de sektör temsilcilerine yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya İzmir Vali Yardımcısı Halis Peker, EİB Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse ile sektör temsilcileri katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, günümüzde organik ürün denilince akla sadece organik tarım veya gıda ürünlerinin gelmediğini belirterek giyimden ayakkabıya, kozmetikten doğal taşa ve mobilyaya kadar insan hayatını etkileyen hemen hemen tüm unsurları içinde barındırdığını söyledi. Sağlıklı yaşam kaygısının ön plana çıktığı son yıllarda organik ürünlere olan ilginin de dünya çapında giderek arttığını belirten Tükmenoğlu, "Geçen yıl itibariyle dünya genelinde organik ürün dış ticaretinin 40 milyar doları aştığı tahmin ediliyor" dedi.

SEKTÖRÜN İHRACAT DEĞERİ 150 MİLYON DOLAR Türkmenoğlu, Türkiye'de 1986'larda ithalatçıların talepleri çerçevesinde, özellikle kuru meyve ağırlıklı faaliyete başlayan organik ürün sektörünün, 2007 yılı itibariyle 16 bini aşan sayıda üreticiye, 174 bin hektarı aşan üretim alanına, 568 bin tonun üzerinde üretim miktarına ve 201 ürün çeşidine ulaştığını söyledi. Ağırlıklı olarak ihracat hedefli üretim yapan sektörün ihracat değerinin tam olarak belirlenemediğini belirten Türkmenoğlu, "İhracat değeri tam olarak belirlenememekle birlikte sektörün ihracat değerinin 150 milyon dolar düzeylerinde olduğu tahmin edilmektedir. İç piyasada satılan organik ürün değerinin ise 5 milyon dolar civarında olduğu sanılmaktadır" dedi.

EGE BÖLGESİ ORGANİK TARIMDA LİDER İzmir'in ve Ege Bölgesi'nin Türk organik ürün sektörü içindeki konumuna değinen Türkmenoğlu, şöyle konuştu: "Ege Bölgesi, genel anlamda tarımsal üretim ve dış ticarette olduğu gibi organik tarım alanında da Türkiye'nin lideri konumunda. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı verilerine göre, sertifikalı ve geçiş dönemindeki üretim alanları ve miktarlarına bakıldığında, Türkiye'de organik üretim yapılan alanların yüzde 36.8'inin, üretim miktarının ise yüzde 26.1'inin bölgemizde olduğu görülmektedir. Ayrıca, organik üretim yapan Türkiye genelindeki 16 bin 276 çiftçinin yüzde 34.5'i bölgemizde yerleşiktir." Türkmenoğlu, ihracat anlamında kayıt sisteminde yaşanan soruna rağmen ihracatta kuru incir, çekirdeksiz kuru üzüm, zeytin, pamuk gibi ürünler başta olmak üzere 127 civarında ürünün organik olarak Ege Bölgesi'nde yetiştirildiğini söyledi. Türkmenoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bu ürünlerimizin organik ürün ihracatında miktar olarak ön planda olması itibariyle Türkiye organik ürün ihracatının en az yarısının Ege Bölgesi'nden yapıldığı tahmin edilmektedir. Ülkemizin yüzyıllardır batıya açılan kapısı olan İzmir, geniş hinterlandı ile birlikte, gerek uygun iklim koşulları, gerek yıllardan beri sahip olduğu tarımsal üretim geleneği ile organik tarımda da önemli bir konuma ve paya sahiptir." PROJE İÇİN İZMİR İSABETLİ KARAR" Türkiye'nin en büyük konteyner ihraç limanına sahip olması ve ihracatçı kimlik ve geleneği İzmir'in lojistik olarak da ön plana çıkmasına neden olduğunu belirten Türkmenoğlu, bunların yanı sıra, organik tarımın Türkiye'de 1986'larda ilk olarak kuru meyveler ile başlaması ve halen ağırlığın kuru meyvelerde olmasının İzmir'i organik üretim ve ticaret alanında kuvvetli kılan bir diğer unsur olduğunu söyledi. Ege Bölgesi'ndeki organik ürün üreticilerinin yüzde 30'u, üretim alanlarının yüzde 55'inin, üretim miktarının yaklaşık yüzde 20'sinin İzmir'de olduğunu belirten Türkmenoğlu, şunları söyledi: "Bu çerçevede, ülkemizde kurulacak ilk kümelenme projelerinden biri olması itibariyle Organik Tarım Kümelenme Projesi'nin merkezi olarak İzmir'in belirlenmesi çok isabetli olmuştur." Türkmenoğlu, bu proje ile birlikte, sektördeki üreticiden, imalatçı ve ihracatçıya, ambalajcıdan akademik araştırmacıya, STK'lardan resmi kurumlara kadar tüm paydaşlardan belirli sayıda temsilcinin katılımları ile oluşturulması öngörülen workshop toplantıları ile ilk aşamada sektörün analiz edilerek; vizyonunun, ana stratejisinin, temel başarı unsurlarının, ihtiyaç duyulan beceri ve yeteneklerinin belirlenmesi ve İzmir Organik Ürün Kümesi için bir yol haritası çıkartılmasının planlandığını anlattı.

PROJEYE 6 MİLYON AVROLUK BÜTÇE Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü Proje Koordinasyon Birimi Yöneticisi Tarık Sönmez ise yaptığı sunumda, kümelenme çalışmasının işletmelerin verimliliğini artırdığına, işletme maliyetlerini düşürdüğüne, yenilikçiliği tetiklediğine dikkat çekti. Projenin Mart 2007'de başladığını, Mart 2009'da da biteceğini belirten Sönmez, proje bütçesinin 6 milyon avro olduğunu söyledi. Türkiye'nin doğu ve batı olarak ikiye bölündüğünü belirten Sönmez, projenin uygulanacağı 20 küme belirlendiğini söyledi. Her bölgenin kendisine özgü farklı koşulları olduğunu ifade eden Sönmez, bu projenin Türkiye'nin politikası olması gerektiğini sözlerine ekledi.

(EY-YK-HO-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi İzmir'de Organik Tarım Kümelenme Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement