İTÜ'den Reel Sektörle Ar Ge İş Birliği - Son Dakika
Ekonomi

İTÜ'den Reel Sektörle Ar Ge İş Birliği

İTÜ\'den Reel Sektörle Ar Ge İş Birliği

İTÜ ile Elvan Gıda arasında, ürünler için Ar Ge çalışmaları ve öğrenci iş imkanları konusunda işbirliği anlaşması imzalandı İTÜ Rektörü Prof. Dr. Karaca: "Bu sosyal sorumluluk projelerini...

24.10.2013 09:13

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Elvan Gıda arasında, ürünler için Ar-Ge çalışmaları ve öğrenci iş imkanları konusunda işbirliği anlaşması imzalandı.

İTÜ Rektörlüğü'nde gerçekleşen anlaşma töreninde konuşan Elvan Şirketler Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, iş birliği, şirket politikaları, ihracat stratejileri ve yatırım planlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İTÜ ile yapılan anlaşmanın şirketin Ar-Ge alanındaki politikalarının bir yansıması olduğunu belirten Kadiroğlu, "Ar-Ge bütçemiz 2 milyon dolar düzeyinde, bu da toplam cironun yüzde 2'sini oluşturuyor. Hedefimiz ise bu harcamaları yüzde 3 seviyesine çekmek. Şekerleme ve unlu mamüllerle ilgili elimizde proje yoğunluğu var bunları İTÜ ile beraber şekillendireceğiz" değerlendirmesini yaptı.

Sağlanan işbirliğiyle ürün geliştirme konusunda iki kurum arasında Ar-Ge projeleri yürütüleceğini ve üniversite öğrencilerine çeşitli iş imkanlarının sağlanacağını kaydeden Kadiroğlu, Türkiye'nin ilk Ar-Ge merkezi kuran gıda firması olduklarını belirterek, "Bu işbirliği her iki kurum için de çok başarılı süreçlerin başlangıcı olacaktır inşallah" ifadesini kullandı.

Elvan Gıda'nın ihracata dayalı büyüme politikalarının başarısının Ar-Ge ve inovasyonla mümkün olabileceğini dile getiren Kadiroğlu, şunları kaydetti:

"Ar-Ge çalışmaları için kurduğumuz merkez 1 yıldır faaliyette ama burada bilimsel anlamda desteğe ihtiyacımız var. Son dönemde 10'a yakın patent aldık, Ar-Ge merkezimiz kurulduğundan beri 8 yeni ürün çıkarttık. Süreç içinde önemli projeler yaptık ama üniversite işbirliğiyle inovatif çalışmalarımızı artırmak istiyoruz. İTÜ bu konuda destek oldu bize. Biz aynı zamanda şirket olarak bu işbirliğini bir sosyal sorumluluk çalışması olarak görüyoruz."

"10'a yakın ülkede 20 ürünümüz taklit ediliyor"

Elvan Gıda'nın Turquality marka desteği alan markalar arasına alındığını anımsatan Kadiroğlu, "130 ülkeye 150 milyon dolara varan ihracatımız var. Ülkemizin 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefine 1 milyar dolar ihracatla katkı sunan bir şirket olmak istiyoruz. Bunu da Ar-Ge ve inovasyonla yapabileceğimizi biliyoruz. Şimdi Turquality Marka Destek Programı'yla pozisyonumuzu güçlendirmek ve sürdürülebilir bir başarı hikayesine dönüştürmek istiyoruz. Danışmanlarımızla bunun plan ve programlarını yapıyoruz" diye konuştu.

İhracat yaptıkları çeşitli ülkelerde mamüllerinin taklit edildiğini aktaran Kadiroğlu, şu bilgileri paylaştı:

"Çin, Hindistan, Cezayir, Mısır, Arnavutluk, Bulgaristan, Fas ve özellikle İran'da taklit ediliyoruz. Son zamanlarda İran'daki durum çok ciddi bir probleme dönüştü. Birebir isim olarak taklit ediliyoruz. Bizim ilk hedefimiz bu ülkelerde taklidi durdurmak. Markamızın ayağına bağ olmamaları ilk hedefimiz. 10'a yakın ülkede 20 ürünümüz taklit ediliyor. Bu konuda hukuk mücadelemiz sürüyor. Ayrıca Turquality kapsamında 60'a yakın ülkede de tescillendik."

Yabancı gıda firmalarının "Made in Turkey" işareti için Türkiye'yi Müslüman ülkelere ihracatta köprü olarak gördüklerini dile getiren Kadiroğlu, Türkiye'de gıda sektörünün ihracattaki payının giderek arttığına dikkati çekti.

Yatırım planlarına ilişkin yurt içinde ve yurt dışında gelişmelere açık olduklarını belirten Kadiroğlu, "Satın alma konusunda yurt içi ve yurt dışında arayış içindeyiz. Gıda dışında bir işe girmeyi düşünmüyoruz. İngiltere'de bir görüşmemiz var. İngiliz şekerleme şirketi ile Türkiye'de yatırım projesi. Müslüman coğrafyaya hitap edebilme kabiliyeti.  Birlikte Türkiye'de yatırım olabilir. Yurt dışında mevcut bir marka satışa çıkmış marka, bunlara ilgili görevlendirdiğimiz fonlar var. somut olan bir şey yok" şeklinde konuştu.

"İş birliklerinin artmasını diliyorum"

İTÜ Rektörü Prof. Dr Mehmet Karaca ise üniversite ve sanayi kuruluşları arasındaki işbirliklerinden her durumda Türkiye'nin kazançlı çıkacağını söyledi. Karaca, "Bu sosyal sorumluluk projelerinin sanayiyi geliştirmek ve nitelikli insan yetiştirmek açısından iyi bir köprü olduğunu düşünüyorum. Bu iş birliklerinin artmasını diliyorum. İnşallah diğer bilimlere de öncü olur" değerlendirmesini yaptı.

İTÜ Kimya Metalürji Fakültesi Dekanı ve Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr Beraat Özçelik de iş birliğinin yüksek lisans ve doktora öğrencileri için hazırlandığını belirterek, "İş birliğiyle bolca Ar-Ge yapacağız her şeyden önce. Farklı lezzetlerde, fonksiyonel ürün üretimine yönelik, gıda sanayine daha fazla dönüşü olacak, patent başvuruları yapılabilecek ürünler geliştirilmesi için çalışacağız. Tuzu, şekeri azaltılmış ürünlere doğru çalışmalar yapacağız" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İTÜ'den Reel Sektörle Ar Ge İş Birliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement