'İTO, Fuar Binalarını Kaçak Yaptı Hemen Çıkarın' - Son Dakika
Ekonomi

'İTO, Fuar Binalarını Kaçak Yaptı Hemen Çıkarın'

\'İTO, Fuar Binalarını Kaçak Yaptı Hemen Çıkarın\'

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) Hazine'den 49 Yıllığına Kiralayıp, Üzerine Fuar Alanları Yaptığı Arsa Maliye Bakanlığı'na Takıldı.

15.08.2007 02:17

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Hazine’den 49 yıllığına kiralayıp, üzerine fuar alanları yaptığı arsa Maliye Bakanlığı’na takıldı.

Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, İstanbul Defterdarlığı’ndan, Bakan onayı ile İTO’nun, Hazine’den kiraladığı arsadan ve inşa ettiği ’kaçak binalardan’, sözleşme şartlarına uymadığı için ’rızaen, olmuyorsa hukuki yolla’ tahliyesini istedi.

CNR Holding A.Ş.’nin patronu Ceyda Erem’i İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’ne (İDTM) ait fuar alanlarından çıkarmak için mahkemeye veren İstanbul Ticaret Odası (İTO), aynı bölgede Hazine’den 49 yıllığına kiraladığı ve üzerine fuar binaları yaptığı arsayı ’binalarıyla birlikte’ kaybetmek üzere. Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Bakan onayı ile İstanbul Defterdarlığı’na, söz konusu taşınmaz için tahliye talimatı gönderdi. İTO ile Hazine arasındaki ’irtifak hakkı sözleşmesinin, sözleşme şartlarına uyulmadığı için iptal’ edildiğini ve ’arsa üzerinde inşa edilmiş kaçak binaların tahliye edilmesini’ isteyen yazıda, ’tahliyenin rızaen olmaması halinde yasal yollara başvurulması istendi.

2003’TE ’ALIN’ DEDİK ALMADINIZ: Maliye’nin yazısında Bakırköy İlçesi, Şevketiye Mahallesi’nde mülkiyeti Hazine’ye ait 1221 ada; 187 parsel numaralı ve 37.181.78 metrekare yüzölçümlü taşınmazın, Bakanlık makamının 30.05.2003 tarihli ve 452 sayılı oluru ile İTO’ya 26.106.000 YTL bedelle satışının kararlaştırıldığı, işlemlerin yapılması için Defterdarlığa talimat verildiği, ancak satış bedeli yatırılmadığından satışın gerçekleşmediği de belirtildi. Bu bilgi notu ile şimdiki İTO yönetiminin arsayı satın alma talebine de "Size vaktiyle ’alın’ dedik almadınız" denilmiş oldu.

ENSTİTÜ İÇİN SÜRE DE UZATTIK: Bakanlık adına Daire Başkanı Mustafa Yalçın’ın imzasını taşıyan ve Milli Emlak Kontrolorü İsmail Karakaya’nın yaptığı incelemeye dayanan, ’İrtifak hakkının iptali’ yazısında, taşınmazın üzerine Lisansüstü Dış Ticaret Enstitüsü yapılmak amacıyla İTO lehine 49 yıl süreli irtifak hakkı tesis edildiği, Oda’nın talebi üzerine irtifak hakkı sözleşmesinin 6’ıncı maddesine göre imar iznini alınması, inşaata başlanması amacıyla 18 ay ek süre verildiği, bir 18 aylık sürenin daha eklendiği belirtildi. Bu sürelere rağmen İTO’nun Atatürk Havalimanı Güvenlik Sahası içinde bulunması nedeniyle imar izni alınamadığını bildirdiği anlatıldı.

İTO YİNE ALMAK İSTEDİ: İTO’nun son olarak yeni bir dilekçe verip taşınmasın 4706 sayılı Kanun uyarınca satışını talep ettiği, taşınmazın durumunun tüm yönleriyle incelendiği ve 07.06.2007 tarihli inceleme raporuyla durumun tespit edildiği bildirildi. Bu rapora göre taşınmazın İTO’ya satışı yerine şu işlemlerin yapılması kararlaştırıldı: "Taşınmaz üzerinde lehine irtifak hakkı tesis edilen İTO tarafından, Bakanlığımızın bilgisi ve izni dışında, resmi senet hükümlerine aykırı olarak, inşa edilmesi gereken tesisin inşa edilmeyerek, bunun yerine kaçak olarak, İDTM A.Ş. tarafından izinsiz fuar yapıları inşa edilmek suretiyle, resmi senedin 4, 5, 6, 11’inci maddelerinin ihlali nedeniyle, senedin 13’üncü maddesi gereğince en son yıl irtifak hakkı bedeli tutarındaki bedelin tazminat alınması kaydıyla, İTO lehine tesis ve tapuya sicil edilen irtifak hakkının iptali ve taşınmazın tahliyesi, rızaen terkin ve tahliye sağlanamaz ise yasal yollara başvurulması Bakanlık Makamının 10.08.2007 tarihli ve 996 oluru ile uygun görülmüştür."

İDTM hollerindeki fuarlara ne olacak

MALİYE’nin söz konusu arsadan ve binalardan tahliyesini talep ettiği İTO iştiraklerinden İDTM A.Ş.’nin işlettiği 9,10 ve 11’inci hollerde, 2007 ve 2008’de yapılacak fuarlar için nasıl bir çözüm bulunacağı merak ediliyor. Prosedüre göre bir ilde yapılacak fuarları o ildeki Oda, TOBB’a bildiriyor ve TOBB da bu fuarlar için izin veriyor. İDTM hollerindeki fuarları da TOBB’a İTO bildirdi ve TOBB bu fuarları onayladı. Maliye’nin İTO’dan ve İDTM A.Ş.’den sözkonusu arsayı ve binaları geri alması durumunda bu fuarların Maliye tarafından sürdürülebileceği ve takvime uygun olarak yapılabileceği belirtiliyor. Ancak aksamalar olması halinde fuarlara iştirak eden firmalar bu durumda İTO’ya, İDTM A.Ş.’ye ve TOBB’a karşı tazminat davaları da açabilecek.

Yalçıntaş: Kanun ne diyorsa ona uyarız

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Maliye’nin, Hazine arsasından İTO’nun ve İDTM’nin tahliyesiyle ilgili kararının kendilerine henüz ulaşmadığını belirterek, "Ancak tabii ki kanun üzerinde hiçbir güç olamaz ve kanun ne diyorsa o uygulanır. Biz kanun dışı bir iş yaptığımızı düşünmüyoruz. Son 1 yıldır Maliye yetkilileriyle sürekli bu konuyu konuşuyoruz. Sonuç böyle olduysa herhalde hukuki altyapı ile ilgili bir sorun vardır" dedi. Sözkonusu alanda yapılacak fuarlar konusunda da sektörün herhangi bir mağduriyete uğramaması için İTO’nun üzerine düşen her şeyi yapacağını kaydeden Yalçıntaş, "Tabii ki bu konuda böyle bir karar veren Maliye’miz de aynı hassasiyete sahiptir. Biz Maliye ile her alanda birçok işbirliği yaptık yapmaya da devam ediyoruz. O nedenle Maliye de bu konuya özel önem verecektir. Tüm taraflarla işbirliği içinde oluruz, kimse mağdur olmaz" diye konuştu. Yalçıntaş, 2003 yılında sözkonusu arsanın İTO’ya satıyı için son aşamaya gelindiğini ancak ozamanki yönetimin arsayı satın almaktan vazgeçtiğin söyledi ve "Neden vazgeçildiğini bilmiyorum. Ancak, o gün satın alınsaydı bütün bu sorunlar yaşanmazdı" dedi.

Üzülmez: Fuarlara bir şey olmaz İTO’yla Erem artık uzlaşsın

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Fuarlar Komitesi Başkanı Hüseyin Üzülmez, İTO ile Maliye arasındaki sorunun kendilerini ilgilendirmediğini mahkemeye gidilmesi halinde de yapılması gereken fuarlar tamamlanıncaya kadar İTO’ya süre verilebileceğini söyledi. Üzülmez, "Fuarla birşey olmaz. Ceyda Erem’de İTO ile arasındaki davada mahkemeye fuarlarla ilgil sözleşmesini örnek göstermişti. Muhtemelen yapılacağı ilan edilen fuarlar yapılana kadar İTO bu binalardan tahliye edilmez" dedi. Maliye’den TOBB’a bu konuda bir yazı gitmesi halinde kendilerinin bundan sonra bu binalarda herhangi bir fuara izin vermeyeceklerini söyleyen Hüseyin Üzülmez, şöyle konuştu: "Biz artık Ceyda Erem ile İTO’nun da bir şekilde uzlaşmasını bekliyoruz."

Maliye öyle dedi diye öyle olmaz

ESKİ İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, Maliye’nin İTO’nun ’irtifak hakkını iptal ve tahliyesini’ istemesiyle ilgili olarak, "Maliye öyle dedi diye o iş öyle olmaz. Kanunlarda formüller vardır" dedi. Arsanın amacına uygun kullanıldığının anlatılamasını anlayamadığını söyleyen Yıldırım şöyle konuştu: "Orada fuar yapılması, eğitim ve sosyal faaliyet amacına uygundur. Üniversiten var ve ’fuarcılık eğitimini uygulamalı olarak o binada veriyorum’ diyebilirsin. Ayrıca, bir Hazine arsasında satın alma önceliği kiracıdadır ve bir kiracı arsa üzerine değerinden fazla bina yapmışsa alıp başkasına satamazsın. Binanın kaçaklığı da onu ilgilendirmez. O işten belediyeler sorumludur. Tabii ki kimse durup dururken mal sahibi olamaz. Maliye de sana durup dururken vermez, bu işte biraz acizlik var."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 'İTO, Fuar Binalarını Kaçak Yaptı Hemen Çıkarın' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement