Italcementi, Türkiye’de özelleştirmenin ilk örneği olan çimento fabrikalarını, 580-600 milyon Euro’luk taban fiyattan satışa çıkardı.
Çitosan’a ait 5 çimento fabrikasını 1989’da Ciments Français almıştı. Italcementi, daha sonra Ciments Français’in çoğunluğunu ele geçirmişti. Set Group Genel Müdürü Adnan İğnebekçili, "Yüksek fiyat çıkarsa satılır, başka alternatiflere bakılır" dedi.
TÜRKİYE pazarına 1989 yılında özelleştirme programı çerçevesinde Çitosan’a ait 5 çimento fabrikasını satın alan Ciment Français’in çoğunluğunu ele geçirerek giren İtalya’nın en büyük çimento üreticisi Italcementi, elindeki bütün tesislerini satışa çıkardı. Italcementi’nin Türkiye genelindeki 4 çimento fabrikası, 17 Hazır beton tesisi, bir çimento öğütme tesisi ve bir liman için 600 milyon Euro alt sınırla görüşmeler yaptığı belirtiliyor. Italcementi’nin bütün tesisleri için ilk görüşmelerde toplam 580-600 milyon Euro’luk fiyatın altında kalan talipleri elediği öğrenildi. Italcementi, böylece ikinci aşama görüşmelere 580-600 milyon Euro’luk alt sınır fiyatla geçti.
TÜRKİYE’DEN AYRILMA KARARI YOK: Set Group Holding Genel Müdürü ve Murahhas Azası Adnan İğnebekçili, "Italcementi’nin Türkiye’den tamamen ayrılma kararı yok. Bu bir değerlendirme çalışması. Şu anda stratejik opsiyonlar değerlendiriliyor. İlla da satacağız diye bir durum yok, ama bazı kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yapılıyor. Beklenen yüksek bir fiyat bulunursa satılabileceği gibi başka alternatifler de var" dedi.
AÇIKLAMA YURTDIŞINDAN: Italcementi Group’un Türkiye’deki faaliyetlerini yürüten Set Group Holding’in bağlı olduğu Ciments Français tarafından İMKB’ye yapılan açıklamada, hisseleri borsada işlem gören Afyon Çimento dahil çeşitli çimento tesislerinin için yatırımcılarla görüşmelere başlandığı duyuruldu. Italcementi’nin kontrolündeki Ciments Français açıklamasında, Türkiye’de doğrudan ve dolaylı kontrol etmekte olduğu çeşitli çimento tesislerini bünyesinde bulunduran şirketlerdeki hisseleri için yerli ve yabancı yatırımcılarla stratejik satış opsiyonu dahil çeşitli fırsatların değerlendirildiği görüşmelere başladığını bildirdi. Bu çalışmaların Cements Français için bağlayıcı nitelikte olmadığı ve herhangi bir gelişme olması halinde gerekli özel durum açıklamasının ivedilikle yapılacağı belirtildi.
YENİ FIRSATLARLA İLGİLENİYOR: Bu yıl 8 Ocak’ta bir basın basın bülteni yayınlayan Italcementi Group, Türkiye’deki yeni yatırım ve ortaklık konularıyla yakından ilgilendiğini belirtmişti. Kuveyt’teki projelerine de ağırlık vereceğine dikkat çeken grubun 2007 cirosu 6.1 milyar dolar oldu.
FİYAT YÜKSELDİ DİYE: Italcementi’nin Türkiye’deki çimento ve hazır beton tesislerini satışa çıkarması, "Türkiye’de yükselen şirket fiyatlarından yararlanmak istiyor olabilir" diye yorumladı. Sektör temsilcileri, Türkiye’de çimento işinin hálá cazip olduğuna dikkat çekti, buna da Lafarge’ın tutumunu gösterdi. Yibitaş’taki hisselerini Portekizli Cimpor’a satan Fransız Lafarge, Aslan Çimento’yla yoluna devam ederken, Italcementi’nin satışa çıkardığı fabrikalara talip olanlar arasına adını yazdırdı. Üstelik Lafarge, ikinci elemeye kalan talipliler arasında yer aldı.
İlk gelen çimentocuyuz Türkiye’den çıkmıyoruz
ITALCEMENTI’nin Türkiye’deki varlıklarının bir değerlendirmesini yapmak ve bütün alternatifleri görmek istediğini söyleyen Adnan İğnebekçili, Ciments Français’in açıklaması üzerine şöyle konuştu: "Yaklaşık 20 yıldır buradayız. Türkiye’ye ilk gelen çimento grubuyuz, Akdeniz havzasında çok kuvvetliyiz. Geçen yıl Türkiye’deki grup ciromuz 460 milyon YTL oldu. 2007’de Türkiye’de 3.5 milyon tondan fazla çimento, 2.3 milyon metreküp hazır beton sattık. Türkiye’de çimento’da üçüncü büyük grubuz. Italcementi’nin kesin satacağız diye bir kararı yok. Bugünkü değerini tespit etiyor. Grup kendi varlıklarını değerlendirirken hem Türkiye’deki hem de başka ülkelerdeki fırsatları da takip ediyor. Satıştan başka alternatifler de olabilir, ortaklıklar olabilir, birleşme olabilir. Hiçbiri olmayabilir yüklü bir yatırıma girilebilir, satın almalar yapabilir. Bütün alternatifleri değerlendirerek yeniden gözden geçirmek istiyorlar."
Çimentocular hiçbir zaman 1-2 yıla bakıp karar almaz
TÜRKİYE’deki çimento tesislerine ait görüşmeleri doğrudan Ciments Français’in yaptığını dikkat çeken Adnan İğnebekçilik, "Biz sadece Türkiye’de onlara danışmanlık yapıyoruz" diyerek, şunları söyledi: "Çimentocu hiçbir zaman bir iki yıla göre karar almaz. Önündeki 10-15 yıla bakar. Bu yapılan sadece dinamik varlıkların portföy yönetimi. Her zaman elinizde bulunan varlıkların değerini tartarak ileride nasıl bir pozisyon belirlemeniz gerektiği konusunda alternatifler araştırırsınız. Bu Türkiye’den çıkıyor anlamında değildir, bunları satsa da Türkiye’de başka projelerde yer alır."
Sadecib Göltaş’ın yüzde 34.2’sini topladı
CIMENTS Français’in yüzde 99’una sahip olduğu Sadecib SAS ise borsada işlem gören Göltaş Çimento hisselerinin yüzde 34.2’sine sahip bulunuyor. Sadecib SAS’ın yüzde 99.99’u Fransa merkezli Ciments Français’e, bu şirketin yüzde 76’sı da İtalyan Italcementi Grubu’na ait bulunuyor.
Son Dakika › Ekonomi › Italcementi, Çimento Fabrikalarını 600 Milyon Euro Alt Sınırla Satıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?