HSBC'nin özel müşterilerine dair detaylı banka hesap bilgileri basına sızdı. Basına sızan bilgilerin 2008 yılında Fransız polisine teslim edilen dökümanların çok daha detaylı hali olduğu bildirildi.
3.105 TÜRK'ÜN HESABI VAR
Türklerin İsviçre'deki hesaplarındaki mevduatın toplam değeri 3.5 milyar dolardı. Araştırmaya göre bankadaki hesaplarında en çok parası olan Türk'ün 263.7 milyon doları bulunuyordu. 2007 yılında sızdırılan rapora göre 3.105 müşterinin 4.584 banka hesabı vardı. Rapora göre 2005-2007 arasında Türkiyeli müşterilerin 3.5 milyar dolarlık mevduatı bankada hesabı olan 188 ülke arasında 23'üncü oldu. En çok para 31.2 milyar dolar ile İsviçreli müşterilerde bulunuyor.
İSMİ BİLİNEN TEK TÜRK
AFP'ye göre HSBC'nin hesaplarında şu ana kadar ismiyle yer alan tek Türk işadamı Selim Alguadiş. Alguadiş EKA Yönetim Kurulu BaşkanlIğı görevini yaparken 2009 yılında İran ve Libya'ya nükleer santral parçaları sattığı için ABD tarafından mali kara listeye alınmıştı. AFP'nin haberine göre Alguadiş hesabının varlığını doğruladı.
SELİM ALGUADİŞ KİMDİR?
Selim Alguadiş'in adı Türkiye ve dünya kamuoyunda ilk kez 1988 yılında duyuldu. Türk iş adamına Pakistan'a atom bombası yapımında kullanılan malzeme satan şirketle bağlantısı olduğu iddiasıyla soruşturma açıldı. ABD Türk işadamını yakın izlemeye aldı ve adını 'yaptırım listesine' dahil etti.
İKİ KERE 'NÜKLEER KAÇAKÇILIK'LA SUÇLANDI
Bu olaydan 16 yıl sonra, 2004'te Selim Alguadiş adı bir kez daha 'nükleer teknoloji' kaçakçılığıyla gündeme yeniden geldi. Kitle imha silahlarının üretimini denetleyen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, o yıl Dubai'den Libya'ya giden "BBC China" gemisine bir baskın düzenledi. Gemide, Libya'nın gizli nükleer silah projesinde kullanmak için Pakistan'dan getirttiği ileri sürülen cihazlar bulundu. Cihazların konulduğu kolilerde ise Türk firması Tekno Elektrik Sanayii ve 3E Endüstriyel ve Elektronik Sanayii'nin etiketi bulunuyordu. ABD'nin "büyük başarı" olarak değerlendirdiği baskına Türk firmasının adının karışması üzerine Dışişleri Bakanlığı da harekete geçti.
Bakanlık, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'dan (UAEA) Libya'da sürdürülen nükleer denetimlerle ilgili bilgi aldı. UAEA Direktörü Olli Heionen imzalı yazıda, Türk firmalarının etiketini taşıyan kolilerden "uranyum zenginleştirme istasyonunun tabanını oluşturan cihazların parçaları"nın çıktığı bildirildi. Bunun üzerine, uzmanlardan oluşan bir Türk heyeti 26-27 Mayıs 2004 tarihleri arasında gizlice ABD'ye giderek, Oak Ridge'de bulunan tesislerde saklanan kolileri inceledi.
GÜMRÜK MÜFETTİŞLERİ HAKKINDA RAPOR HAZIRLADI
Dışişleri ayrıca geminin ilk hareket ettiği Malezya'dan ayrıntılı rapor istedi. Malezya'dan gelen raporda adı geçen Türk firmasının sahibinin iki işadamı Selim Alguadiş ve Güneş Cire olduğu belirlendi. İki işadamının Dubai, Pakistan ve Malezya'ya yaptığı tüm ihracat ve transit işlemler mercek altına alındı. Yapılan araştırmada iki işadamı Selim Alguadiş ve Güneş Cire'nin, ABD tarafından "sakıncalı isim" olarak tanınan Pakistanlı bilimadamı Abdül Kadir Han ile iyi ilişki içinde oldukları tespit edildi.
MALIN SAHİBİ SRİ LANKA'LI
Olaya el koyan gümrük başmüfettişleri aynı zamanda mühendis olan iki Türk işadamının 6 yıllık ticari ilişkilerini inceleyip 59 sayfalık bir rapor hazırladı. Malezya Polisi'nin ve UAEA'nın verdiği bilgiler doğrultusunda hazırlanan raporda "uluslararası bir nükleer silah kaçakçılığı" mn varlığından söz edildi. Malın sahibinin Dubai'de yaşayan Sri Lankalı işadamı Buhari Ebu Seyid Tahir'in olduğu kaydedildi. Projenin başında ise "İslam bombası" olarak tanımlanan Pakistanlı bilimadamı Abdülkadir Han'ın bulunduğu iddia edildi.
Dönemin Gümrük Başmüfettişi Mehmet Eryılmaz, Gümrük Müfettiş yardımcıları Münir Oğuz ve Yusuf Biçer tarafından hazırlanan 59 sayfalık raporun sonucunda işadamları hakkında Evrakta Sahtecilik ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun ilgili maddeleri gereği dava açılması istendi.
'SAKINCALI' BİLİM ADAMINI 20 YILDIR TANIYORMUŞ!
Raporda, Libya'nın "nükleer silah projesi" ne malzeme sağlamakla suçlanan Türk mühendis ve işadamı Selim Alguadiş'in ifadeleri de yer alıyordu. Alguadiş ifadesinde, ABD'nin sakıncalı isim olarak gösterdiği Pakistanlı bilimadamı Abdül Kadir Han için "20 yıldır tanırım. Kendisi Pakistan Devlet Başkanı'nın baş danışmanlığına yükselmiş biridir. Pakistan'da birçok defa bir araya geldik" diyordu.
TÜM İDDİALARI YALANLAMIŞTI
Alguadiş kaçakçılık iddialarını o dönem ısrarla reddetti.Alguadiş, yaptığı açıklamada şu savunmayı yaptı: "Ürettiğimiz mallar standart olup, tüm dünyada binlerce üretici tarafından milyonlarca ünite imal edilen basit cihazlardır. Meksika'dan Fransa, Polanya, italya gibi birçok ülkeye güç kaynakları ihraç ederiz. Eti Elektronik A.Ş bizim belli başlı trafo üreticimizdir. Bizden alınan malın kime satıldığını bilemeyiz. Libya ve Malezya'ya hiç ihracat yapmadım. Diğer ülkelere yaptığımız ihracatın Libya'ya gönderileceğinden haberimiz yoktu."
Son Dakika › Ekonomi › İsviçre'de Gizli Hesap Skandalında İsmi Belli Olan Tek Türk - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (2)