Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’a yönelik kara harekátına katılan 10 bin asker, günde 6 saatlik yürüyüşten sonra kaybettiği enerjiyi konserveden alıyor.
Askerin kumanyasında ton balığı, barbunya pilaki, yaprak sarması ve kavurma da bulunuyor. Ordu bu konserve ürünlere yılda yaklaşık 25 milyon YTL harcıyor.
KUZEY Irak’a düzenlenen sınır ötesi kara harekátında günde 6 saat yol yürüyen asker sırtındaki çantada 35 kilogram yük taşıyor. Kaybettiği enerjiyi çikolata ve ton balığı gibi ürünlerden alan asker, dağda çeşitli konserve ürünlerle her türlü yemeği yiyebiliyor. Yanlarında taşıdıkları küçük tüplerle bu yemekleri ısıtan askerin çantasında çay, meyve suyu, zeytin ve peynir gibi ürünlerde bulunuyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından belirlenen konserve alımları ise yılda 20 milyon adedi buluyor. Sadece ton balığı için yılda 5 milyon adet alım yapan asker, konservelere yaklaşık 25 milyon YTL ödüyor. Dardanel Önentaş Gıda Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, kara harekatı nedeniyle ek talep gelmediğini belirtti.
4-5 MİLYON ADET TON: Niyazi Önen, ordunun her yıl yaklaşık 20-25 milyon adet çeşitli konserve ürünleri aldığını belirterek, bu alımların içerisinde, ton balığının yanı sıra, kavurma, barbunya pilaki, fasulye pilaki, yaprak sarma ve biber dolma gibi çeşitlerin bulunduğunu anlattı. "Askere, yılda 4-5 milyon adet ton balığı veriyoruz" diyen Önen, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ton balığının doyuruculuk özelliğinin fazla olması bu ürüne ilgiyi artırıyor. Asker yılda yaklaşık 25 milyon YTL’lik ürün alımı yapıyor. 100 gram ile 400 gram arasında değişen konserve ürünlerinin çok ağır olmaması askerin yükünü de hafifletiyor. Her gün kilometrelerce yol yürüyen asker enerjisini sadece balıktan almıyor. Kumanyasında çikolata ve meyve suyu gibi ürünlerde bulunuyor."
6 SAAT TOK TUTUYOR: Asker için en sağlıklı gıdaları üretmeye çalıştıklarını belirten Niyazi Önen, ambalajı kolay açılıp kapanabilen ve taşınması zor olmayan bu ürünlerin çok kullanışlı olduğunu söyledi. 1 kutu ton balığının bir askeri 6 saat boyunca tok tutabileceğine dikkat çeken Önen şu bilgileri verdi: "Askere her gün farklı yiyecekler veriliyor. Bir gün et, bir gün balık, bir gün sebze yiyorlar. Bu ürünlerin birçoğu doyuruculuk özelliğine sahip. Askere yiyeceklerin hangi saatlerde ve nasıl verileceğini ise kendi içlerinde oluşturulan uzman ekipler belirliyor. Gıda mühendisleri de bu ekiplere yardım ediyor."
PEK ÇOKTESTTENGEÇİYOR: İzmir’de ürettikleri konservelerle askerin ihtiyacını karşılayan Domes Konserve’nin Genel Müdürü Özer Coşkun, "Asker bizden neyi talep ederse onu üretiyoruz" dedi. Ordunun ihtiyacının yüzde 70’ini karşıladıklarını söyleyen Coşkun, şu bilgileri verdi: "Kara Kuvvetleri Komutanlığı konserve ihtiyacını karşılamak üzere ihaleler açıyor. Ürünlerimiz askerler tarafından pek çok teste tabi tutuluyor."
Çantalarına 1 haftalık yiyecek doldurabilirler
ASKERİN dağda konserveleri ısıtarak yediğini söyleyen Özer Coşkun, "Asker her öğün yemeğini yiyebiliyor. Ayrıca çok ağır olmayan bu ürünler askerin taşıdığı ağırlığı da azaltıyor" dedi. Coşkun, 100 gram ve 400 gram arasında değişen ürünlerin kumanyalara konulduğunu belirterek, "Çok ağır olmayan bu ürünler askerin yanına daha fazla yiyecek alabilmesini sağlıyor. 1 haftalık yiyeceklerini çantalarına doldurabiliyorlar. Zaten helikopterlerle devamlı takviye yapılıyor" dedi. Coşkun, ayrıca askerin yanında çay ve meyve suyu gibi ürünlerin de bulunduğunu vurguladı.
Son Dakika › Ekonomi › İşte, Operasyondaki Askerin Beslenme Şekli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?