Son dönemde ülke ekonomisini canlandırmaya yönelik çalışmalara imza atan İstanbul Ticaret Üniversitesi, son olarak 'Marka Tescilinde ve Korumasında Uluslararası Uygulamalar Sempozyumu'nun açılışını yaptı.
Açılışa Üniversite'nin Fikri Mülkiyet ve Rekabet Hukuku Merkezi Başkanı Doç. Dr. Muzaffer Şeker, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Nazım Ekren, İTİCÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Erhan Erken ve Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Aslan katıldı.
Panelin ilk konuşmacısı olan Muzaffer Şeker, "Bu sempozyumla marka hukukunun önemli problemlerini gün yüzüne çıkarıp onları görünür ve bilinir kılmak istiyoruz. Mümkün olduğunca yaşanan sorunlara çözüm aramaya çalışacağız. Böyle bir organizasyonun gerçekleşmesinden dolayı çok mutluyum" dedi.
Daha sonra kürsüye gelen Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hasip Asan, markalaşmanın önemine değinerek, "Güçlü markalar, hiç kuşkusuz güçlü bir altyapıya, uzun ve zahmetli çalışmalara, büyük maliyetlere gereksinim duymaktadır. Bütün bu çabaların sonucunda ortaya çıkan markaların, etkin bir şekilde korunması zaruridir. Marka taklitlerine karşı mücadelenin ve marka korumasının en etkin yolu, hiç kuşkusuz markaların tescil edilmesidir. Zira marka sahiplerine marka yasaları ile getirilen haklar ancak tescil yoluyla elde edilebilmektedir. Üretim ve pazarlamanın yapıldığı hedef pazarlarda, marka koruması elde etmeyen firma yöneticileri, üretimlerinin durdurulması, pazardaki mallarının toplatılması, tazminat hatta hapis cezası gibi risklerle karşı karşıya kalmaktadırlar" dedi.
Panelin açılışında konuşan bir diğer isim İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Nazım Ekren de marka korumasının şirketlerin korunması ve güvenliği konusunda çok önemli bir enstrüman olduğunu söyledi.
Sempozyumu düzenleyen Doç. Dr. Muzaffer Şeker ise, "Biz bu sempozyum sayesinde marka hukukunda yaşanan sorunları görünür kılmayı ve sorunlara çözüm üretmeyi amaçlıyoruz çünkü Türkiye'de işadamları markalaşmaya yeteri kadar önem göstermiyorlar. Türk şirketleri olarak uluslararası alanda markalarımıza sahip çıkamıyoruz. Bu sempozyumun vasıtasıyla markalaşmanın ABD, Almanya ve Japonya'da nasıl yapıldığını anlatmaya çalışacağız. Dünya üzerinde markalaşma konusunda geçerli üç farklı sistem var. Bunlar ABD, Avrupa ve Japon sistemi. Biz üç farklı ekolun temsilcilerini buraya getirerek onlardan markalaşmayı anlatmalarını istedik. İstanbul Ticaret Üniversitesi olarak bu konuda kendimizi sorumlu hissediyoruz. Başarılı ülkeleri anlamak için bu tip çalışmalar önemli" dedi.
Sempozyum yarın yabancı ülkelerden gelen katılımcıların konuşmalarıyla devam edecek. - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde Marka Koruma Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?