Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ekonomi ligindeki bir çok ülkenin ya yerinde saydığını, ya da geriye gittiğini belirterek, "Böyle bir ortamda bu ülkelerle geçmişten gelen bu büyük farkı azaltmanın tam da zamanı" dedi.
Çağlayan, İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) tarafından yılın en başarılı ihracatçılarının ödüllendirilmesi sebebiyle düzenlenen ödül töreninde yaptığı konuşmada, dünyanın önemli bir dönemden geçtiğini, coğrafyanın çetin bir coğrafya olduğunu, dışarıdaki havanın da kötü olduğunu söyledi.
IMF gibi birçok kurumun Avrupa ülkelerine dair beklentilerini aşağı yönlü revize ettiğini aktaran Çağlayan, böyle bir ortamda çok daha fazla gaza basılması gereken bir dönemde olunduğunu dile getirdi.
İhracatçıların sahadaki oyuncular olduğunu, kendilerinin ise yol gösteren, bir nevi teknik direktörlük yapmaya çalışan kimseler olduklarını vurgulayan Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti:
"Gün birlik ve beraberlik günü. Bugün bilhassa çıkıp dünya sahasında, futbol arenasında en iyi futbolun oynanması ve gol atılması gereken bir dönem. Biz size pas vereceğiz. Golü sizler atıyorsunuz, sizler atacaksınız. Çünkü dünyadaki lige baktığınız zaman, ekonomi ligindeki birçok ülke ya yerinde sayıyor ya da geriye gidiyor. Böyle bir ortamda bu ülkelerle geçmişten gelen bu büyük farkı azaltmanın tam da zamanı. Böyle bir ortamda ihracatımızın daha fazla artması, daha fazla yatırım demek, daha fazla istihdam demek, daha fazla üretim demek."
Bakan Çağlayan, Türkiye'yi 2023 yılında dünyanın en büyük ilk 10 ülkesi arasına getirmenin kendilerine verilmiş bir boyun borcu olduğunu söyledi.
-"2012 yılında 5,8 milyar dolar ihracat gerçekles¸tirdik"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçı, İstanbul İhracatçı Birlikleri bünyesindeki yas¸ meyve sebze, kuru meyve ve mamulleri, agˆaç mamulleri ve orman ürünleri, fındık ve mamulleri, su ürünleri ve hayvansal mamuller ve gemi ve yat endüstrisi ürünleri ile ihracat gerçekles¸tirdiğini söyledi.
Küresel ekonomideki durgunluk ortamına ve zorlu rekabet s¸artlarına ragˆmen ihracatçıların var gücüyle çalıs¸maya devam ettiğini belirten Çıkrıkçı, "Bugün bakıyoruz, dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'in haziran ayı ihracatı yüzde 3,1 düs¸üyor. Digˆer taraftan Fransa'nın kredi notu düs¸ürülüyor. Yunanistan'daki is¸sizlik oranı 2006 yılından bu yana en yüksek seviyeye tırmanıyor. Ama biz Türkiye olarak, sanayi istihdamını artırmaya devam ediyoruz. I·s¸sizligˆi tek haneye indiriyoruz. Kredi notumuz art arda artıyor" ifadelerini kullandı.
Devam eden büyüme ve tüm olumsuz s¸artlara ragˆmen artan ihracatı ile Türkiye ekonomisinin sagˆlam adımlarla yoluna devam ettiğini kaydeden Çıkrıkçı, bu yılın ilk yarısında ihracatın yüzde 2,5 artıs¸la 75 milyar dolara yaklas¸tığını dile getirdi.
Dünyaya göre Türkiye'nin ihracat temposunun gayet bas¸arılı olduğunu aktaran Çıkrıkçı, sözlerine şöyle devam etti:
"Ama biz bunu kendimize referans almıyoruz. Daha iyisini bas¸armayı hedefliyoruz. I·hracatımız, siz degˆerli ihracatçılarımızın giris¸imciligˆi, cesareti ve azmi sayesinde hep yukarıya dogˆru gidiyor. I·hracat ödül törenlerini düzenlememizin en önemli sebebi belki de bu."
İİB Koordinatör Başkanı ve aynı zamanda İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı olan Ufuk Özongun da İBB olarak 2012 yılını 5,8 milyar dolar ihracatla tamamladıklarını, Türkiye'nin toplam ihracatı içinde yüzde 4,2 dolayında bir payları olduğunu söyledi.
Başarılı performanslarının 2013 yılının ilk yarısında artarak sürdüğünü aktaran Özongun, ihracatlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artış yakaladığını kaydetti.
Konuşmaların ardından 6 birlik kapsamında en fazla ihracat yapan 61 firmaya ödülleri verildi.
İhracatçı birlikleri çatısı altında en başarılı ihracatçı firma Perfetti Van Melle Gıda Sanayi oldu.
Tören Zafer Çağlayan ile ödül alan ihracatçı firmaların yetkililerinin toplu fotoğraf çekimi ile son buldu. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › İstanbul İhracatçı Birlikleri Ödül Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?