İstanbul Altın Rafinerisi Kapılarını Aa'ya Açtı - Son Dakika
Ekonomi

İstanbul Altın Rafinerisi Kapılarını Aa'ya Açtı

İstanbul Altın Rafinerisi Kapılarını Aa\'ya Açtı

İAR Başkan Yardımcısı Aksu: “İAR günlük 2 tonun üzerinde altın kapasitesiyle çalışıyor” “Vatandaşın kuyumcuya gidip altınlarını bozdurması ile İAR eksperlerine bankada takılarını bozdurması arasında hiç bir değer kaybı, farkı yoktur”

13.12.2013 10:31

İstanbul Altın Rafinerisi AŞ (İAR) Başkan Yardımcısı Gökhan Aksu, İAR'ın hacmini, cirosunu ve istihdamını sürekli arttıran bir kuruluş olarak, rafineriler içinde piyasada yüzde 50'nin üzerinde bir paya sahip olduğunu söyleyerek, "İşletmenin günlük 2 tonun üzerinde bir kapasitesi olup, İAR'da 500'ün üzerinde kişi çalışıyor" diye konuştu.

Aksu, İAR'ın tarihsel gelişimi, bankalardan fiziki altınların satın alınması, altınların toplanması ve üretimi hakkında AA muhabirlerine açıklamalarda bulundu.

İAR'ın tarihsel gelişimine kısaca değinen Aksu, 1995 yılında Halaç ailesi tarafından temelleri atılan Halaç Kuyumculuk'un, 2002 yılında Hazine Müsteşarlığı ile İstanbul Altın Borsası'nın katkılarıyla kurulan İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) ile birleşme kararı aldığını söledi.

"Birleşmeden sonra piyasa hakimiyeti dönemi başladı. 2011 yılında İAR, Londra Külçe Altın Birliği'ne üye olarak en iyi üreticiler listesindeki yerini aldı. Günümüzde hacmini, cirosunu ve istihdamını sürekli arttıran bir potansiyeli var" diyen Aksu, rafineriler içinde piyasada yüzde 50'nin üzerinde paya sahip olduklarını, günlük 2 tonun üzerinde bir kapasitesi olan rafineride 500'ü aşkın istihdam sağlandığını anlattı.

"Bankaya getirilen altınlar değerinde işlem görüyor"

Bankalardan fiziki altın toplanmasıyla ilgili projeleri hakkında da bilgi veren Aksu, İAR'ın, 2 yıl önce bankalarla proje başlattığını, proje kapsamında banka şubelerinde fiziki altın toplanmaya başlandığını söyledi.

Proje kapsamında İAR eksperlerinin, vatandaştan değerinde hurda altını toplayarak vatandaşın o şubedeki altın hesabına 24 ayar has altın olarak yatırılmasını sağladığını, kuyumcuya gidip bozdurma ile İAR eksperlerinin yaptığı işlemi arasında değer kaybı, farkı olmadığını dile getiren Aksu, "Haliyle bankaya getirilen altınlar değerinde işlem görüyor. Biz de aynı değerde veriyoruz. İAR kalitesi ve tecrübesiyle bu altınlar alınıyor. Vatandaş has altına dönüşen bu altınları istediği şekilde değerlendiriyor. Vatandaş isterse TL olarak çekebilir, isterse anlaşmalı banka hesaplarından gram altın olarak alabilir" dedi.

İAR altınlarının nasıl toplandığına ilişkin detayları paylaşan Aksu, kuyumcular ve altın satın alan işletmelere satılan altınların (hurda)  toptancı denilen hurda altın toplayan işletmelere satılarak karşılığında orijinal (1kg külçe ) altın, çekili altın, gramaltın ürünlerinden tercih ettiklerini aldıklarını kaydetti. Toptancıların ise topladıkları hurda altınları eriterek farklı ayar (8, 12,14, 18 ayar gibi) ve gramajda takoz altın haline getirdiklerini belirten Aksu, "Toplanan hurda altınlar, artık takı ve yatırımlık altın formatından çıkarak takoz altın haline gelir" dedi.

Bu takoz altınların İAR'ın üretim merkezinde en iyi teknoloji kullanılarak, hassas makineler  vasıtasıyla bir dizi işlemden geçirildiğine değinen Aksu, İAR'ın, farklı ayarlardaki bu takozları 24 ayar has altın haline getirdiğini, toptancı ve piyasaya arzu ettikleri şekilde gerek orijinal 1 kg altın, gerek çekili altın, gerekse gram altın olarak geri verdiğini ifade etti.

Üretim safhasında gelen takoz altınların öncelikle gerekli analizlere tabi tutularak kabul edildiğini vurgulayan Aksu, şunları kaydetti:

"Takoz ve gram olarak gelen altınlar öncelikle ideal sıcaklık olan 1.000 derece üzerinde eritilir. Eritilen altınlar kimyasal işlemlerle çözünen kıymetli metal çöktürme işlemiyle en saf hali olan 999,9/1000 saflığa, toz altın haline ulaşır. İkinci kez ergitme ile tekrar metalik form kazanan altın istenen şekil ve türde hazırlanıp 1 kg veya 0.5, 1, 2.5, 5, 10, 20, 50, 100 gramlık külçelere dönüştürülüp sertifikalandırılarak nihai haliyle arza hazır hale gelir. İstenirse bu 1 kiloluk altınlar silindirden geçirilmiş olan 24 ayar saf altın dediğimiz çekili altın haline de getiriliyor. Çekili altınlar üreticiler tarafından talep edilen yassı tabla şeklinde olup, daha çok küçük üreticilerin tercih ettiği, takılarda kullanılan bir altındır. Bu aşamaların her noktasında kalite politikası gereği analizler hassasiyetle yapılmakta ve kontrol edilmektedir." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İstanbul Altın Rafinerisi Kapılarını Aa'ya Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement