İskenderun Limanı'nın 36 yıllığına Limak Yatırım'a işletme hakkı devri gerçekleştiİskenderun Limanı'nın 36 yıllığına Limak Yatırım'a işletme hakkı devri gerçekleşti. Limak'ın 5 yılda 250 milyon dolarlık yatırım yapacağı limanda ilk etapta 1.3 milyon dolarlık TEU konteynır yapılması planlanıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım İskenderun Limanı'nın işletme hakkının devredildiğini, bunun bir özelleştirme projesi olmadığını vurguladı.
İskenderun Limanı işletme hakkı devri ihalesi 372 milyon dolarlık teklif ile kazanan Limak Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın katıldığı bir törenle İskenderun Limanı'nı devraldı. Törene Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sezai Bacaksız, Limak İskenderun Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bacaksız, bakanlık yetkilileri ve Limak temsilcileri katıldı.
-ÇILGIN PROJE-
Burada bir konuşma yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin,İskenderun Limanı'nın yıllardır kapasitesinin çok altında hizmet verdiğini belirterek, 36 yıllığına kullanım hakkının devri ile limanın potansiyeline ulaşacağını kaydetti. Devrin gecikmeli olarak yapılmasının buruk bir sevinç yarattığını söyleyen Ergin, " Türkiye'de bu tür imtiyaz sözleşmelerinin onayı Danıştay'dan geçmekte. İskenderun'da karar diğer illere göre biraz daha hızlı çıktı. İzmir Limanı için 29 ay imtiyaz sözleşmesinin onayı için beklendi. 29 ay sonra sözleşme onaylandı. Ama yatırımcı o zaman başka ülkeye gitti. İzmir kaybetti, Türkiye kaybetti. Ülke ekonomisi önemli bir imkanı heba etmiş oldu. Bütün bunların önlenebilmesi için yargının daha seri çalışabilmesi için çalışmalar son noktaya geldi. Bu bir süreç. Buna ilişkin kapsamlı bir paketi Bakanlar Kurulu'nda kabul ettik. Bugün yarın inşallah Meclis'e sevk ediyoruz. Danıştay'ın üzerindeki iş yükünü önemli ölçüde hafifletecek çalışma imkanlarını rahatlatacak önemli düzenlemeler var" şeklinde konuştu.
Bölgedeki Amanos Dağları'na işaret eden Bakan Ergin, yatırımcıların arazi konusunda ciddi sorunları olduğunu söyledi. Limanlar geliştikçe lojistik merkez ihtiyaçlarının artığına değinen Bakan Ergin, "Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım bütün bunları göz önüne alarak Amonos'ların doğusunda kalan Kilis, Antep ve Urfa'ya kadar ulaşan uçsuz bucaksız arazileri de göz önünde bulunarak orası içinde bir çılgın proje üreteceklerini düşünüyorum. Bakan Yıldırım'ında bunu düşündüğünü biliyorum inşallah en kısa sürede böyle güzel bir toplantıda Ulaştırma Bakanlığının buna dönük projelerinde tanıtım toplantısını yapmak nasip olur diye düşünüyorum" diye konuştu.
-"ÖZELLEŞTİRME DEĞİL, İŞLETME DEVİR HAKKI"-
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım burada yaptığı konuşmasında, İskenderun Limanı'nın 36 yıllığına işletme hakkının devrinin gerçekleştiğini, bunun bir özelleştirme projesi olmadığını vurgulayarak, "Bundaki amaç limanın daha verimli çalışması icap eden yatırımların daha hızlı yapılmasıdır. Gerek Türkiye ekonomisine gerekse Türkiye etrafındaki diğer ülkelere yapılacak transit taşımaların bu liman üzerinden gerçekleşmesini hedefliyor" dedi.
-"250 VATANDAŞ İŞ-AŞ SAHİBİ OLUYOR"-
Yıldırım, burada çalışan 300 civarında işçinin TCDD'nni diğer birimlerinde hiçbir hak kaybına uğramadan çalışmaya devam ettiğini kaydetti. İşletme hakkının devriyle birkaç tane işi birden yapıldığına işaret eden Yıldırım, "Liman çalışansız devredildiği için ilk etapta bir o kadarda yeni istihdam oluşuyor. Limak Grubu 250 kişi alarak işe başlıyor. O bölgeden 250 vatandaş iş-aş sahibi oluyor. İlk etapta konteynır kapasitesi 400 bine kısa süre sonrada 1 milyona çıkacak. Bu yatırım demek. Oraya anlamlı bir yatırım yapılacak. 250 milyon dolarlık bir yatırım yapılacak. Bunun 372 milyon kira bedeli de yeni demiryolu yatırımında kullanılacak. Her tarafında "kazan kazan' ilkesine göre yapılmış bir şey, ülke kazanıyor, Türkiye kazanıyor" ifadelerini kullandı.
Alan olarak İskenderun Liman'ının Türkiye'nin 4'üncü büyük limanı olduğunu belirten Yıldırım, "1990-91 yıllarında yaşanan krizden sonra liman maalesef kan kaybetmiştir. Hatta öyle bir duruma geldi ki bu liman gelirleri giderleri karşılayamaz hale düştü. Türkiye'nin 170'in üzerinde liman ve iskelesi var. 8 bin 484 kilometre sahil şeridine yayılan deniz yapıları içerisinde liman olarak adlandırabileceğimiz belli başlı 15 yapıdan bir tanesi de İskenderun. Bu limanların 7 tanesi TCDD'nin işletmesindeydi. Bu uzun vadeli işletme hakkı devredilen 4'üncü liman. Demiryolları limanlarının bir özelliği limana kadar hem demiryolu hem de otoyol bağlantısı var. Limana gelen veya limandan sevk edilecek bütün yükler ulusal ulaşım ağına bağlanabiliyor. Lojistik imkanı en gelişmiş limanlardan bir tanesi" dedi.
-"İŞ FERHAT'A DÜŞÜYOR"-
Adalet Bakanı'nın konuşmasına atıfta bulunan Yıldırım şunları söyledi:
"Amanos'ların ön tarafı size yetmiyor. Artık arkasına geçmek istiyorsunuz. Buradan anladığım o. Amanos'lardan İskenderun- Belen üzerinden bir geçiş var. Bu geçiş İskenderun Körfezi'ndeki bütün sanayi üretim tesislerini dikkate aldığımızda yeterli olmuyor. Yeni fabrikalar gelişme imkanlarını oluşturamıyor. Çünkü Amonos'larla deniz arasında dar bir alan var. İş Ferhat'a düşüyor. Ne diyor üstat necip fazıl "vur kazmayı Ferhat çoğu gitti azı kaldı' bekleyin çoğu gitti azı kaldı. Amonas'ları da inşallah açacağız."
-ALT YAPI YATIRIMLARI DEVAM EDECEK-
Hatay'ın s ulaştırma alt yapı yatırımlarında çok önemli bir yol kat ettiğine işaret eden Yıldırım, "150 kilometrelik bir otoyola yaptığınız yeni bölünmüş yollarla 280 kilometreye çıkardık. Hatay havaalanı son iki yılda yolcu sayısını 3'e katladı 700 bine yaklaştı. Sadece Hatay değil bölgenin hatta komşu ülkelerinde en önemli havaalanı haline geldi. Hatay ve İskenderun bölgesine alt yapı yatırımlarımız hız kesmeden devam edecek" dedi.
-"DUYDUM Kİ İstanbul VE İzmir'DEKİ ÇOK ÖNEMLİ BAZI GAYRİMENKULLERİNİ BİZE VERECEKMİŞ"-
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, limana yapılacak yeni 250 milyon dolarlık yatırımın Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Türkiye için birçok limanın ölçek problemi var. Ölçeğin büyütülmesi rekabet gücünün artması anlamında çok önemli bir karar" dedi.
Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım'a teşekkür eden Şimşek, "Ulaştırma Bakanlığı bütçeden önemli bir pay alıyor ama daha da önemlisi kendi kaynağının önemli bir kısmını yaratmada büyük bir çaba gösteriyor. Duydum ki İstanbul ve İzmir'deki çok önemli bazı gayrimenkullerini bize verecekmiş. Biz de özelleştirme yoluyla hızlı bir şekilde bunları değerlendireceğiz. 2012 yılı bütçesi kendilerine yeterince kaynak ayırmamış mutlaka kaynak üretmemiz lazım. Belki geçen sene kadar hızlı büyüyemeyeceğiz" dedi.
Adalet Bakanına da teşekkür eden Şimşek, "Yargının hızlandırılması projesi önümüzdeki dönemde önümüzü açar. İzmir Limanı bizim için zaman ve kaynak olarak önemli bir kayıp oldu. Çünkü kriz başlamadan önce 1.3 milyar dolara satılmıştı. O gün firma 300 bin doların üzerinde de bir yatırım taahhüt etmişti. Fakat gerçekleşmedi. İnşallah önümüzdeki dönemde Ulaştırma Bakanlığı ile ÖİB yakın çalışarak İzmir'de yakışır bir kapasiteye sahip limanla devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Özelleştirmelerden amacının verimliliğin artması olduğunu vurgulayan Şimşek, kamu kaynaklarının sınırlı olduğu bir ortamda yatırımları özel sektör eliyle yaptırmak olduğunu kaydetti.
Şimyek New York'tan yeni geldiğini belirterek, "Yaklaşık 100'ün üzerinde uluslararası yatırımcı ile bir araya geldik. Türkiye'ye güven güçlü bir şekilde devam ediyor. En fazla kendilerini kaygılandıran konu Yunanistan. Çok daha büyük kayıplar çıkarsa baka taraflara yansır mı yansımaz mı şeklinde. Türkiye'de güçlü bir siyasi irade var. Daha önemlisi bizim makro temellerimiz sağlam. Cari açıkta daralma başladı. Temkinli bir şekilde iyimser olmak son derece faydalı" ifadelerini kullandı.
-DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDEKİ ÖZELLEŞTİRMELERE DEVAM EDİLECEK-
Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu ise konuşmasında, 2005 yılından itibaren TCDD'ye ait 6 limandan 3 tanesinin özel sektöre devredildiğini belirterek, İskenderun Limanı'nın devredilen 4'üncü liman olduğunu kaydetti. Aksu, liman özelleştirmelerinde amacın limancılık sektöründe rekabet gücünü artırmak olduğunu vurguladı. Dünya ticaretindeki gelişmenin, deniz taşımacılığını olumlu yönde etkilediğini söyleyen Aksu, "Dünya ticaretinin yüzde 80'i deniz yoluyla, Türkiye ticaretinin yüzde 90'ı deniz yoluyla yapılıyor" dedi.
Özelleştirmede sektörün ihtiyaçları doğrultusunda yatırım şartı getirildiğini söyleyen Aksu, "Limanda konteynır elleçlemeye uygun ekipman bulunmadığından konteynır elleçleme faaliyeti ihmal edilir seviyedeyken, özelleştirme sonrası limanda en az 400 bin TEU konteynır elleçleme kapasite sağlama yükümlülüğü getirildi" ifadelerini kullandı. 2012 yılında da denizcilik sektöründeki özelleştirmelere devam edileceğini vurgulayan Aksu, " Silifke, İstanbul-Kalamış, İzmir Pasaport ve Bodrum-Güllük marina projelerinin imar çalışmaları sürüyor. İzmir ve Derince limanlarına yeni imar planı hazırlayarak özelleştireceğiz. İstanbul Salı Pazarı ve İzmir kruvaziyer lisanlarına ilişkin çalışmalar da son aşamaya geldi" dedi.
-PERSONEL HAK KAYBINA UĞRAMADI-
Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman, İskenderun Limanı'nda çalışan 2 bin 80 personelin ihtiyaçlar doğrultusunda değerlendirildiğini, hiçbir şekilde hak kaybına ve aksaklığa mahal verilmediğini vurguladı. Karaman, ilk etapta 2 bin 933 insanın istihdam edileceğini belirterek, "372 milyon dolarlık kira bedelli İskenderun limanı dahil, 4 limanımızdan işletme hakkı kirası karşılığı toplam 1 milyar 428 milyon dolarlık kaynak oluşturulmuştur. Bu limanlara kısa zamanda kamu kaynağı kullanılmadan 111 milyon dolarlık yatırım yapılmıştır" dedi.
-5 YILDA 250 MİLYON DOLARLIK YATIRIM-
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, limanın Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Şanlıurfa, Hatay, Osmaniye, Adana, Kayseri, Sivas., Malatya, Elazığ, Diyarbakır illeri olmak üzere Türkiye'nin Doğu Akdeniz, Güneydoğu, Doğu Anadolu havzasında bulunan sanayi ve ticaret merkezlerine hizmet edeceğini bildirdi. Limanda ilk etapta 1,3 milyon TEU'luk konteynır yatırımı yapacaklarını belirten Özdemir, "Bu, ilerleyen aşamalarda 3 milyon TEU'ya ulaşacak. Bir yandan da demiryolları düzenlemeleri ve modern depolama hizmetleri için gerekli projelendirme çalışmalarını sürdürüyoruz. Önümüzdeki 5 yılda 250 milyon dolarlık yatırım yapacağız" ifadelerini kullandı. Özdemir, 372 milyon dolarlık proje için 6 büyük bankadan 425 milyon dolarlık kredi aldıklarının belirterek, Finansbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, UniCredit ve Vakıflar Bankası'ndan kredi aldıklarını, kredinin toplam vadesinin 13.5 yıl, geri ödemesiz dönemin ise 4 yıl olacağını aktardı. Özdemir, bu kredinin Özelleştirme İdaresi'ne işletme devir bedeli ödemesinde, limanın kapasite artırımı ve iyileştirme yatırımları için kullanılacağını söyledi. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › İskenderun Limanı'nın İşletme Hakkı 36 Yıllığına Limak'a Devredildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?