Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Girişimcilerin AR-GE'ye daha fazla yatırım yapmaları gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Işık, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen AR-GE Merkezleri Performans Değerlendirmesi ve Teknoloji Transfer Ofisleri ile İşbirliği Çalıştayı'na katıldı.
Türkiye'nin ilk 500 sanayi kuruluşunun AR-GE birimlerinin davet edildiği Çalıştay'a, Bakan Fikri Işık dışında Bakanlık Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Yücel Altunbaşak, Kocaeli Valisi Ercan Topaca ve AR-GE temsilcileri katıldı. Çalıştay'da konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, şöyle konuştu: "AR-GE bilinci ve yaygınlaşması konusunda Türkiye'de sevindirici gelişmeler yaşıyoruz. 2012 yılında AR-GE harcamaları 13,5 milyar lirayı buldu. Bu rakamın da 3.5 milyar lirasını özel sektör gerçekleştiriyor. 2023 yılında AR-GE harcamalarımızın 60 Milyar TL olmasını bekliyoruz. Bununda en az 40 milyarlık kısmının özel sektör tarafından yapılmasını arzu ediyoruz. Sektörlerimizin performanslarını, karlılıklarını, yeni oluşturduğumuz girişimci bilgi sistemiyle yakinen takip ediyoruz. Bazı sektörler var ki karlılığımız Avrupa'dan iyi. Bu sektörlerimizin sürdürülebilir karlılık açısından da artırılabilir karlılık açısından da, işler iyiyken AR-GE'ye daha fazla yatırım yapmaları gerektiğini düşünüyorum. Tek ve en önemli önceliğimiz Türkiye'nin bir bütün olarak, AR-GE ve İnovasyon ekosistemini güçlendirmek. Bu ekosistem içerisinde yeni firmaların oluşumunu sağlamak, büyük firmalarımızın AR-GE'ye dayalı ürünler geliştirmesini ve pazarlara bu yeni ürünlerle girmesini sağlamaktır."
AR-GE merkezlerinde çalışanların sigorta primlerinin işveren payı hakkında müjde veren Bakan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha önce AR-GE merkezlerinde çalışan personelin gelir vergisi stopajı 2023 yılına kadar uzatılmıştı. Bugün bir müjdeyi sizinle paylaşmak istiyorum. AR-GE merkezlerimizdeki çalışanlarımızın, sigorta primlerinin işveren payının yüzde 50'sini biz 2008 yılında destekleme kararı almıştık. Bildiğimiz kadarıyla 16 firma 5 yıllık süreyi doldurdu ve yüzde 50'lik dilimden faydalanmamaya başladı. Biz de bu ekosistemin güçlenmesini istiyoruz. AR-GE merkezlerimizde çalışan personel sayımızın zaten kendi açısından oluşan sigorta priminin tamamını devlet olarak biz karşılıyoruz. İşveren payının yüzde 50'sini de yaptığımız görüşmelerle 2023 yılına kadar devlet olarak biz karşılamaya devam edeceğiz."
Bakan Işık, konuşmasının sonunda dereceye giren Ar-Ge Merkezlerini de açıkladı. Genel sıralamada en başarılı ilk 3 Ar-Ge Merkezi şöyle: 1. Aselsan A.Ş, 2. Kordsa Global Endüstriyel İplik ve Kord Bezi San.Tic. A.Ş, 3. Roketsan Roket San. Tic.A.Ş. oldu. Sektörel bazında en başarılı Ar-Ge merkezlerinin isimleri ise, savunma sektöründe Aselsan A.Ş, tekstil sektöründe Kordsa Global Endüstriyel Iplik ve Kord Bezi San. Tic. A.Ş, elektronik sektöründe Vestel Elektronik A.Ş, dayanıklı tüketim malları sektöründe Arçelik A.Ş, otomotiv sektöründe Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş, havacılık sektöründe Tusaş Türk Havacılık ve Uzay Sanayi ve Ticaret A.Ş, bilgisayar ve iletişim teknolojilerinde Airtıes Kablosuz İletişim Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş, otomotiv yan sanayinde Farplas Oto Yedek Parçaları Imalatı, Ithalatı A.Ş, kimya sektöründe Dyo Boya Fabrikaları A.Ş, ilaç sektöründe Zentiva Sağlık Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş, Cam ve Seramik sektöründe Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş, Telekomünikasyon sektöründe ise Netaş Telekomünakosyon A.Ş, yazılım sektöründe C/S Enformasyon Teknolojileri Ltd.Şti.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalıştay'ın sonunda dereceye giren firmalara ödüllerini verdi. - KOCAELİ
Son Dakika › Ekonomi › Işık'tan Ar-Ge'lere Prim Müjdesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?