İş Dünyasındaki Uyuşmazlıkları 'Arabulucular' Çözecek - Son Dakika
Ekonomi

İş Dünyasındaki Uyuşmazlıkları 'Arabulucular' Çözecek

İş Dünyasındaki Uyuşmazlıkları \'Arabulucular\' Çözecek

Yargıdaki iş yükünü hafifletmek ve uyuşmazlıkların çözümünü kolaylaştırmak için başlatılan ‘arabuluculuk sistemi’ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) masaya yatırıldı.

25.12.2013 11:24

Yargıdaki iş yükünü hafifletmek ve uyuşmazlıkların çözümünü kolaylaştırmak için başlatılan 'arabuluculuk sistemi' Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) masaya yatırıldı.

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, "Arabuluculuk sistemi ile iş hayatında zaman, para ve itibarı korumak mümkün olacak. Yargılama sürecinde kaybettiğiniz zamanı, maddi kaynakları kazanmış olacaksınız" dedi.

TOBB, Adalet Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı işbirliğinde gerçekleştirilen Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Toplantısı TOBB Birlik Merkezi'nde gerçekleştirildi. TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete'nin açılış konuşmasını yaptığı toplantıya, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yüksel Hız, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Ömer Kerkez, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, konuyla ilgili bürokratlar, akademisyenler ve işadamları katıldı.

Halim Mete konuşmasında iş dünyası olarak 2012 yılı Haziran ayında yasalaşan Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabulucuk Kanunu'nu çok önemsediklerini vurgularken, sistemin iş dünyasının sorunlarının çözümüne yardımcı olacağını anlattı.

"HER İKİ TARAFIN DA ZAMAN, İTİBAR VE MADDİ KAYIPLARINI ÖNLEYECEK"

Arabuluculuk sisteminin taraflar arasında çıkacak hukuk uyuşmazlıklarının adli yargı veya tahkime gidilmeden, bağımsız bir kişi önünde tarafların uzlaşmasını sağlamak üzere kurgulandığını söyleyen Halim Mete, uyuşmazlıkların yargı sürecine taşınmasıyla oluşacak zaman, itibar ve para kaybının bu sistemle önleneceğini bildirdi. TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete şöyle konuştu:

"Arabuluculuk sistemi iş hayatında diyalog ortamı sağlayacak. Taraflar daha hızlı, daha ucuz ve birbirlerini yıpratmadan kendi sorunlarını kendileri çözme imkanına kavuşacaklar.

Yargı süreci sonunda verilen karar sadece taraflardan birini tatmin ederken, arabuluculukta kazanan veya kaybeden olmayacak. Her iki tarafın da kazançlı çıkabileceği bir süreç aranacak. Öte yandan arabuluculuk, karşılıklı iletişimi geliştirecek, bozulan ilişkileri onaracak ve tarafları birbirlerine karşı daha anlayışlı kılacak.

İşte bu özellikleri sebebiyle arabuluculuk, günümüzde dostane yollarla uyuşmazlık çözümü için kullanılabilecek en uygun yöntemdir."

Bu sistemin Anadolu kültüründe zaten mevcut olduğunu dile getiren Mete, "Eskiden Anadolu'da iki kişi arasında sorun olduğu zaman iş mahkemeye taşınmasın diye büyükler araya girer, iki tarafı oturtup konuştururlar, sorunu kendi aralarında çözmelerine, barışmalarına ön ayak olurlardı. Aslında biz şimdi kültürümüzdeki sistemi kurumsal bir hale getirmiş olduk" dedi.

Bu sistemin yaygınlaşmasının hem iş hayatının kolaylaşması, hem de yargı mekanizması üzerindeki yükün azalması açısından çok önemli olduğunu belirten Mete, bütün Odalara arabuluculuk sistemini üyelerine anlatmaları çağrısında bulundu.

"YARGIDAKİ EN BÜYÜK PROBLEM İŞ YÜKÜ"

Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yüksel Hız da konuşmasında Türkiye'nin yargıdaki en büyük probleminin iş yükü olduğuna işaret ederek, "Zamanında davaların bitmemesi bu iş yükünden kaynaklanıyor. Bu bütün dünyanın problemi. İş yükünün azaltılması için de alternatif çözümler çok önemli" dedi.

Konuyu yargı reformu stratejik hedefleri arasına da koyduklarını hatırlatan Hız, şu an itibariyle 802 arabulucunun mevcut olduğunu ve bu sayının artacağını duyurdu.

Toplantıda, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar da konuya ilişkin bir sunum gerçekleştirdi, Arabuluculuk sisteminin 160'dan fazla ülkede uygulandığı bilgisini veren Öztartar, ABD'de 50, Avrupa'da 40 yıldır bu sistemin uygulandığını kaydetti.

Dava yoluna gitmeden uyuşmazlıkları çözmenin mümkün olduğuna dikkat çeken Hakan Öztatar, arabulucuların güvenilir ve tarafsız kişiler olduklarına vurgu yaptı. Öztatar, "Arabulucu karar veren kişi değildir. Tarafların kendilerinin karar vermesine yardımcı olan kişidir. Ayrıca arabulucuya başvurmak sizin mahkemeye gitme yolunuzu kapatmaz. Sorunu çözemezseniz yine mahkemeye gidebilirsiniz" diye konuştu. Arabuluculuktaki gizlilik ilkesine de değinen Hakan Öztatar, "Duruşmalarda ticari sırlarınız ortaya çıkar ama arabuluculuk sisteminde bilgileriniz gizlidir" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi İş Dünyasındaki Uyuşmazlıkları 'Arabulucular' Çözecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement