İş Dünyası Plastik Girişimi'nin (İPG) İlerleme Raporu'na göre, 33 şirket plastik azaltımı ve kullanımını önlemek adına 2023 yılına kadar verdikleri taahhütlerde birinci yıl için toplam yüzde 41,1 ilerleme kaydederek 17 bin 676 ton azaltım sağladı. Bu azaltım, 40 bin ailenin toplam plastik atımına denk geliyor.
Global Compact Türkiye, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) ve Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) iş birliğinde başlatılan, iş dünyasının plastik kirliliğiyle mücadelesinde ölçülebilir çıktılara ulaşmasını hedefleyen İPG'nin Plastik Taahhütleri İlerleme Raporu'nun sonuçları açıklandı. Türkiye'nin ilk plastik girişimi İPG İlerleme Raporu'na göre, 33 şirket plastik azaltımı ve kullanımını önlemek adına 2023 yılına kadar verdikleri taahhütlerde birinci yıl için toplamda yüzde 41,1 oranında ilerleme sağlamayı başardı. 17 bin 676 tonluk bu azaltım, 40 bin ailenin toplam plastik atımına denk geliyor.
TEK KULLANIMLIK, PROBLEMLİ VE GEREKSİZ PLASTİKLERİN AZALTIMI ALANINDA SAĞLANDI
Rapora göre; İPG imzacıları, plastikler için döngüsel bir ekonomiye geçişi hedefleyerek 2023 yılına kadar ortak bir vizyon çerçevesinde verilen plastik azaltımı ve kullanımını önleme taahhütlerinde ilerleme kaydediyor.
İlerlemeler büyük ölçüde tek kullanımlık, problemli ve gereksiz plastiklerin azaltımı alanında sağlandı, ancak plastik kirliliği meselesine yönelik atılan bu adımların ivmelenmesi bekleniyor. Plastikler için döngüsel bir ekonomiye geçişin hızlandırılması hayati önem taşıyor.
Üretim alanında taahhüt veren şirketler 16 bin 338 ton (yüzde 92,4), üretim dışı alanda taahhüt veren şirketler 4 ton (yüzde 0,02), hem üretim hem de üretim dışı alanda taahhüt veren şirketler ise bin 334 tonluk (yüzde 7,4) ilerleme kaydettiğini bildirdi.
İlerleme Raporu'nu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Döngüsel Ekonomi ve Atık Yönetimi Dairesi Başkanı Sadiye Bilgiç Karabulut, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin değerlendirdi.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Döngüsel Ekonomi ve Atık Yönetimi Dairesi Başkanı Sadiye Bilgiç Karabulut, içsel bir motivasyonla ortaya konan İş Dünyası Plastik Girişimi'yle atılan bu somut adımlardan büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.
"PLASTİK KİRLİLİĞİYLE MÜCADELEDE İŞ BİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ"
Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında plastik kirliliğiyle mücadeleyi değerlendiren TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, "Plastik kirliliği ile mücadelede iş birliğinin ve sinerjinin etkili sonuçlara ulaşmada çok önemli olduğuna inanıyorum. Kamunun paydaşlığı da iş dünyası için son derece cesaret verici bir unsur ve İPG'nin önümüzdeki dönemi için kıymetli bir itici güç olacaktır" dedi.
İlerleme Raporu'nu değerlendiren Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, "İPG birçok girişimden farklı olarak, hedef ve veri bazlı bir yaklaşım benimseyerek şirketleri sadece taahhüt vermeye değil, bu taahhütlerinde ilerleme kaydetmeye de teşvik ediyor. Süreçte şirketlerin bireysel ilerlemelerini ve girişime dahil olan tüm şirketlerin toplu etkisini ölçme fırsatı buluyoruz. Girişimi hayata geçirirken bir hedefimiz de bu konuda çalışan tüm paydaşları bir araya getirmek ve kapsayıcı istişare süreçlerini teşvik etmekti. Geçtiğimiz dönemde sağladığımız temaslarla bu anlamda da ilerleme kaydettik" dedi.
Raporda imzacı şirketlerin verdikleri taahhütlerde ilerleme kaydetmesinin sevindirici olmakla birlikte yeterli olmadığının altını çizen SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, şu açıklamayı yaptı:
"İPG üyesi şirketlerimizin gerçekleştirdiği taahhüt miktarıyla yaklaşık 40 bin ailenin plastik tüketimine denk bir miktarı ortadan kaldırıyoruz. 2023 yılı sonunda hedeflediğimiz taahhütlerin gerçekleşmesi ile bu sayı 100 bin ailenin plastik tüketimine denk gelecek. SKD Türkiye olarak plastik kirliliğiyle mücadele ve döngüsel ekonomiye geçişte iş dünyasına yol gösterici olmaya ve rehberlik etmeye devam edeceğiz. Plastik kirliliğiyle mücadelede döngüsel ekonomiye geçiş için gerekli değişimin politikalarla desteklenmesi ve iyi uygulamaların teşvik edilmesi bu mücadelemizi güçlendirecektir."
Son Dakika › Ekonomi › İş Dünyası Plastik Girişimi: 33 Şirket Bir Yılda Plastik Atıklarını 40 Bin Ailenin Atığı Kadar Azalttı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?