Sosyal medyadaki faaliyetlerini kullanıcılar için kazanca dönüştürmeyi amaçlayan Sosyologger, Türkiye'nin yeni sosyal medya platformu olmaya hazırlanıyor. Hem markanın hem kullanıcının kazanmasını sağlayan şirket, yurtdışına açılmayı planlıyor ve bu hedef için yatırımcılarla görüşüyor.
İKİ GENCİN AKLINA GELDİ
Kısa sürede 15 bin kullanıcıya ulaşan Sosyologger'in kuruluş hikayesi farklı projeleri olan iki girişimcinin karşılaşmasıyla başlıyor. Levent Gözener kendi deyimiyle "işin mutfağından" geliyor. Bilgi Üniversitesi'nden mezun olan Gözener, web siteleri, kodlar hazırlayarak başladığı kariyerine ajans yönetimini ekliyor. Kendi ajansını da kuran Gözener, aklındaki projeleri hayata geçirmek için kariyerinde bir dönemi geride bırakıyor. Sanny Anavi ise Boston Üniversitesi'nde işletme eğitimi alıyor ve Londra'da bankacılık sektörüne adım atıyor. İstanbul'da da aile şirketinde yöneticilik yapıyor. Zamanla internete olan ilgisi artıyor ve bu ilgi farklı projeleri getiriyor. Projeler konusunda fikir alışverişinde bulunmak için bir arkadaşını ziyaret eden Anavi'ye bu işlerden pek de anlamadığını söyleyen arkadaşı bir akrabasını tavsiye ediyor. Her ne kadar Anavi'nin projesini rafa kaldırma kararı alsalar da bu tavsiye iki genç girişimcinin yollarının kesişmesini sağlıyor ve Sosyologger kuruluyor. "Her zaman 'Facebook'ta harcadığım zamanda para kazansam zengin olurdum' diye düşünürdüm. Bu fikir Sosyologger'ı getirdi" diyen site ortağı Levent Gözener, "Araştırmalar kullanıcıların sosyal medyadaki 10 paylaşımdan birinin markalarla ilgili olduğunu gösteriyor. Bilerek ya da bilmeyerek yapılan paylaşımlar markaya değer katıyor. Ve karlı çıkan marka oluyor. Biz de tüketiciye pozitif geri dönüş sağlanması için 2013'te Sosyologger'i kurduk, sistem bu yıl mayıs ayında da aktif oldu" diyor.
NASIL ÇALIŞIYOR ?
Sosyal medya hesapları üzerinden Sosyologger'a üye olunduğunu anlatan Gözener, daha sonra ilgili hesap üzerinden 90 günü kapsayan ve kullanıcının iletileri, kimleri takip ettiği, attığı twetleri, arkadaşlarından aldığı geri dönüşleri içeren bir analiz yapıldığını belirtiyor. Analizin ardından kullanıcıya 3 bin ile 10 bin arasında değişen bir sosyal medya etkinlik puanı verildiğini anlatan Gözener, daha sonra da kişilere ilgi alanlarıyla bağlantılı teklifl erin sunulduğunu aktarıyor. Gözener, "Bu teklifler sosyal medyada paylaşıldıkça kişinin etkinliği, etrafınızdakileri ne kadar etkilediği ölçülüyor. Sonra da kazanç bölümü devreye giriyor" diyor. Sistemin markalar için de değer oluşturduğunu söyleyen Gözener, "Markalara kullanıcılar aracılığıyla sosyal medyadaki etkinliklerini rapor halinde sunabiliyoruz. Bu kapsamda markalarla görüşüyoruz" açıklamasını yapıyor.
BİR OYUN SERVİSİ İLE ANLAŞTI
"Kişilerin sosyal medyadaki aktifliğini büyük bir veri projesine dönüştürüyoruz. Bu veriler bir terzi gibi işlendiğinde markalar için önemli bir değer ortaya çıkıyor" ifadelerini kullanan site ortağı Sanny Anavi de "Sistem sosyal medyada en çok fotoğrafın günün hangi saatinde paylaşıldığından, paylaşanların cinsiyeti ve yaş aralığına kadar ayrıntılı bilgiler sunabiliyor" diyor. Bu kapsamda bir oyun servisi portalıyla yaptıkları anlaşmaya değinen Anavi, "Bu oyun portalının yalnızca Türkiye'de 8 milyon üyesi var. Projeyle üyelerin sosyal medyadaki aktifliği hakkında platforma bilgiler sunacağız. Bizim ise 15 bin kullanıcımız var. Anlaşmayla kullanıcı sayımız artacak. Başka platformlarla da bi tür anlaşmalar yapacağız" ifadelerini kullanıyor.
500 BİN DOLAR YATIRIM YAPILDI
Projeleri hakkında bilgi veren Anavi, "2015'te ciroda 1 milyon lirayı yakalamayı hedefl iyoruz. Sosyologger'i global bir projeye dönüştüreceğiz, bunun için uluslararası yatırım şirketleriyle görüşüyoruz" diyor. Teknopark şirketi olduklarını, faaliyetlerini Namık Kemal Üniversitesi Ar-Ge Bölümü'nde yürüttüklerini anlatan Anavi, sistem için 400-500 bin dolar arası yatırım yaptıklarını sözlerine ekliyor.
KULLANICI NASIL PARA KAZANACAK ?
Facebook, Twitter, Foursquare, LinkedIn, Youtube ve Instagram hesaplarından Sosyologger'a üye olunabiliyor. Sisteme giriş yapılmasının ardından kullanıcının ilgi alanlarını içeren bir analiz yapıyor. Analiz sonrası kullanıcıya özel teklifl er sunuluyor. Bu tekliflerin sosyal medyada paylaşılmasıyla birlikte kullanıcının sosyal medyada ne kadar etkin olduğu, etrafındaki kişilerden aldığı geri dönüşler Sosyologger tarafından ölçülüyor. Daha sonra ise ödül kısmı devreye giriyor. Sistem kullanıcılara indirim kuponu, deneyim, ürün gibi kazançlar sağlıyor.
KAYNAK: DÜNYA
Son Dakika › Ekonomi › İnternet de Gezerken Para Kazanabilirsiniz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?