Reysaş Lojistik’in ortaklarından Rıfat Vardar’ın yaklaşık 18 milyon liralık hisseyi borsada satıp, ardından da ‘yanlışlık oldu’ demesi, İMKB’yi harekete geçirdi. Satıcının ‘sehven’ demesine karşın, bu satışın iptal edilmeyeceğini belirten , manipülasyon başta olmak üzere bütün olasılıkları incelemeye aldıklarını açıkladı.
İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem gören Reysaş Lojistik, dün ortaklardan birinin yaptığı hisse satışı ile günde geldi. Şirketin iki büyük ortağından biri olan Rıfat Vardar’ın yaklaşık 18 milyon liralık hissesini önce satıp, ardından da ‘yanlışlıkla oldu’ diye açıklama yapması, ‘Bu iş nasıl olur’ şaşkınlığı yarattı. Benzer bir şaşkınlığı yaşayan İMKB de, hemen harekete geçerek, bu satış işlemini incelemeye aldı. Vardar, ‘sehven yaptım’ dese de, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, manipülasyon başta olmak üzere her olasılığı gözününde bulundurarak inceleme yapacaklarını söyledi.
2.90-3.50 lira aralığında
Bu satış işlemi, Reysaş Lojistik’in ortaklarından Rıfat Vardar’ın dün Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderdiği açıklama ile ortaya çıktı. Vardar, açıklamasında şöyle dedi: “14.08.2009 tarihinde Reysaş Taşımacılık ve Lojistik Ticaret A.Ş hisse senetleri ile ilgili olarak 2.90-3.50 fiyat aralığından 6.101.845 adet satış işlemi internet üzerinden sehven tarafımdan gerçekleştirilmiştir.”
Filtrelere takılırdı
Rıfat Vardar’ın yaptığı açıklamanın ardından İMKB’den satışın iptalinin söz konusunu olmayacağı açıklaması geldi. Bu olayla ilgili bilgisine başvurduğumuz İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, şunları söyledi: “İMKB’de her hisse ile ilgili belli alım satım limitleri var. Bu işlemin tek defada mı yoksa birkaç defada mı yapıldığına yönelik teknik arkadaşlarımızda bilgi mevcut. Zaten İMKB’de bu konuda filtreler var. Tek defada olmadığı için filtreye takılmamıştır. Ancak bize gelmeden önce aracı kurumun filtre sine takılması gerekirdi. Burada sorumluluk önce yatırımcıda ardından aracı kurumda. Çünkü aracı kurumunda yatırımcıya tanıdığı bir alım satım limiti olmalıydı. Pazartesi ve salı günkü fiyat hareketlerine de bakacağız.”
Alıcı bulması şaşırtıcı
Reysaş hisselerinde yapılan ‘sehven’ yapılan satış işlemi yaklaşık 18 milyon lira civarında bulunuyor. Bu satış ise şirketin toplamının yüzde 10’una denk geliyor. Aracı kurum yetkilileri bu büyüklükteki satışın işlem hacmi sığ olan bir hissede tek kalemde gerçekleştirilmesini şaşırtıcı buluyor. İşi hisse alıp satmak olan pek çok kişi, “Reysaş hisselerinde işlem hacmi çok düşük. Yanlışlıkla bu büyüklükte yapılan bir satışta alıcı bulunması ise oldukça dikkat çekici” yorumu yapıyor.
Alım satım limiti bu kadar yüksek olur mu
İNTERNET üzerinden, tek bir işlemle 18 milyon liralık böyle bir yanlışlığın yapılması üzerine, ‘Alım-satım limiti bu kadar yüksek olur mu’ sorumuza yanıt veren aracı kurum yöneticileri, ‘Oldukça zor’ dedi. Genel uygulamalara ilişkin verilen bilgiler şöyle: “Genelde kurumlarda, trader’lara (alım satım yapan kişi) bile 5 milyon liralık alım-satım limiti veriliyor. İnternet üzerinden alım satımda ise müşterilere tanınan limitler çok daha düşük. İMKB’deki broker’ların, tek defada alım-satım limitleri 1.5 milyon lira.”
Müşterimiz tüm hisselerini sattı
REYSAŞ’ın ortaklarından Rıfat Vardar’ın hisselerinin bulunduğu Ekinciler Menkul Değerler Genel Müdürü Alp Tekince, bu konudaki sorularımıza şu yanıtı verdi: “Müşterimiz gerekli açıklamayı yaptı. İMKB yetkilileri ile yaptığı görüşmelerde satışın iptalinin sözkonusu olmayacağını öğrendik. Biz gereken özeni gösterdik. Müşterimiz bizdeki tüm hisselerini satmış oldu. Bu bir müşteri işlemidir.”
1990 yılında birkaç TIR’la işe başladı
REYSAŞ 1990 yılında Ankara’da birkaç TIR’la faaliyete
başladı. Oto taşıma, lojistik, uluslararası taşıma, akaryakıt taşıma, depoculuk gibi diğer hizmetleri vermeye 1994’te başladı. Şirketin 2 bin çalışanı, 1.750 aracı, 1.5 milyon metrekare arsası, 3 gemisi, 352 tren vagonu ve 1.200’de konteyneri bulunuyor. 2000 yılında 25 milyon dolar cirosu olan, Reysaş’ın hedefi, 2009’da 275 milyon dolara,
2012’de ise 500 milyon dolar ciroya ulaşmak.
İMKB: İşlemin iptali sözkonusu değil
REYSAŞ Taşımacılık ve Lojistik hisselerinin ‘yanlışlıkla’ satılmasıyla ilgili işlem iptalinin söz konusu olmadığı belirtildi. Anadolu Ajansı’na bilgi veren bir İMKB yetkilisi şunları söyledi: “İşlemin yanlışlıkla yapıldığını herkesle birlikte öğrendik. Daha önce bize bir başvuru olmadı. Burada yapılacak bir şey yok. Yanlışlıkla her gün bir sürü işlem oluyor. İşlem iptali söz konusu değil. Bu tür işlemlerin sonuçları da ağır olduğu için kolay kolay işlem iptaline gitmeyi çok özendirimiyoruz. Bize işlem iptali ile ilgili talep de gelmedi. Zaten gelse bile belli koşulları sağlayıp sağlamadığına bakıp ona göre karar verilir. İşleyen piyasada da kolay kolay böyle bir kararı vermek mümkün değil. Burada muhatabımız üye olur, yatırımcı üyeyi bilgilendirir. Üyeden de herhangi bir başvuru olmadı. Seanstan sonra bir başvuru olabilir. Ancak bu dakikadan sonra artık sonuçlanmaz.”
Son Dakika › Ekonomi › İMKB 'Manipülasyon Alarmı'na Geçti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?