Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Atila Eroğlu, Türkiye'de sigara tüketimi için her yıl yaklaşık 15 milyar TL harcandığını belirterek, "Bu parayla 6 ayda IMF'ye olan tüm borcumuzu ödeyebiliriz. Her yıl yaklaşık 500 tam teşekküllü hastane, 10 bin okul inşa edebiliriz, 1 milyon kişiye iş bulabiliriz" dedi.
Doç. Dr. Eroğlu, "Yeşilay Haftası" münasebetiyle Iğdır Üniversitesi ve Yeşilay Iğdır Temsilciliğince düzenlenen "Sigara ve Sağlık" konulu konferansta yaptığı konuşmada, sigaranın insan sağlığı ülke ekonomisi açısından önemli bir tehdit içerdiğini söyledi.
Sigaranın vücutta çeşitli hastalıklara yol açtığını vurgulayan Eroğlu, bunların başında saç dökülmesi, katarakt, cilt kırışıklığı, işitme kaybı, diş çürümeleri, kemik erimesi, kalp rahatsızlıkları, damar tıkanıklığı ve akciğer rahatsızlıklarının geldiğini ifade etti.
Eroğlu, sigara bağımlısı birinin 20 yıl boyunca günde 1 paket sigara içmesi halinde, vücudunda yaklaşık 7 kilogram katran biriktiğini vurguladı.
Sigaranın alkolden 15, kokainden ise 5 kat daha fazla bağımlılık yapıcı bir madde olduğuna dikkati çeken Eroğlu, şunları kaydetti:
"Sigarada siyanür, arsenik, amonyak'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda öldürücü zehirli gaz bulunmaktadır. Günde 1 paket sigara içiyorsanız, vücudunuzda 3 ayda ciddi oranda katran birikir ve katranda bilinen 63 tane kanser yapıcı madde vardır. İçilen her sigara, insan yaşamını 5 dakika kısaltır. Erken yaşta sigaraya başlayanların ömrü ortalama 20-25 yıl azalır."
Türkiye'de sigara tüketimi için her yıl yaklaşık 15 milyar TL harcandığına işaret eden Eroğlu, "Sigara içmek yerine bu parayla 6 ayda IMF'ye olan tüm borcumuzu ödeyebiliriz. Her yıl yaklaşık 500 adet tam teşekküllü hastane veya 10 bin okul inşa edebiliriz. Yılda 1 milyon kişiye iş bulabiliriz" dedi.
-"ÖĞRETMENLER VE ANNELER ÇOCUKLARIN YANINDA SİGARA İÇİYOR"-
Eroğlu, sigara içen öğretmenlerin yüzde 99'unun, öğrencilerin yanında sigara içilmesine karşı olduklarını, ancak bunların yüzde 68'inin sigara içtiğini bildirdi.
Sigara içen annelerin ise yüzde 98'inin öğretmenlerin çocuklarının yanında sigara içmesine karşı olmasına rağmen yüzde 85'inin kendi çocuklarının yanında sigara içtiğini kaydetti. Eroğlu, şöyle devam etti:
"Bugün ülkemizde sigaraya başlama yaşı 12'ye düşmüştür. Sigaraya başlama nedenlerinin başında akran etkisi, sigaranın kolay ulaşılabilirliği, rol modellerin sigara içici oluşu, görsel basın, film, klip, gizli reklam ve promosyonlardır. Ülkemizde sigara ucuz ve aile ortamından edinebilme mümkün... Günde 1 paket olmak üzere 20 yıldır sigara içen bir kişi, bu sigara parasıyla bir araba, çocuğunun okul masraflarını karşılar ve evinin tüm eşyasının yeniler."
-DÜNYADAKİ SİGARA TÜKETİMİNİN YÜZDE 2'Sİ TÜRKİYE'DE-
Gelecek 30 yıl içinde sigaranın AIDS, tüberküloz, trafik kazaları, doğumdaki anne ölümleri, intihar ve cinayetlerin toplamından daha fazla insan öldüreceğine dikkati çeken Eroğlu, dünyada her yıl sigaradan dolayı 4.9 milyon kişinin öldüğünü, 2025 yılında ise bu rakamın 10 milyon kişiyi bulacağını ifade etti.
Dünyadaki sigara tüketiminin yüzde 2'sinin Türkiye'de olduğunu belirten Eroğlu, Türkiye'de 17 milyon sigara tiryakisi bulunduğu ve ülkenin yetişkin nüfusun yüzde 44'ünün de sigara bağımlısı olarak hayatına devam ettiğini aktararak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ev içinde sigara içiliyorsa çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş olmakta, bebekler hastaneye 3 kat daha fazla başvurmakta, ani bebek ölümü riski 2.5 kat, kolik tarzı karın ağrısı 2 kat, kocası sigara içen kadınlarda akciğer kanserinden ölüm oranı 2-3 kat artmaktadır. Akciğer kanserlerinin yüzde 95'i sigaraya bağlıdır. Sigarayı azaltarak değil aniden bırakmalısınız." - IĞDIR
Son Dakika › Ekonomi › IMF'ye Olan Borcumuzun 2 Katını Her Yıl Sigaraya Ödüyoruz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?