GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Vatandaşlar ile röportaj IMF vatandaşın belleğinden silindi
Türkiye'nin, 2008'de yeni stand-by anlaşması yapmama kararı aldığı ve 2013 yılının mayıs ayında kredi borcunu sıfırladığı IMF, vatandaşın hafızasından da silindi
IMF ile borç ilişkisinin yoğun olarak devam ettiği 1990'lı yıllarda Fonun Türkiye Masası Şefliği'ni yürüten Carlo Cottarelli artık kimse için bir anlam ifade etmiyor
ERDAL ÇELİKEL/NECİP FAZIL ÇELİK - Türkiye'nin 50 yılı aşkın süre borç ilişkisi sürdürdüğü ve 19 stand-by anlaşması imzaladığı Uluslararası Para Fonu (IMF), borcun üç yıl önce bugün sıfırlanmasıyla vatandaşların hafızalarından da silinmeye başladı.
Özellikle Türkiye'nin ekonomik kriz yaşadığı yıllarda sunduğu acı reçetelerle gündemi meşgul eden IMF, dayattığı politikalarla vatandaşların en çok tepki gösterdiği uluslararası kurumların başında geliyordu. Bond çantasıyla hafızalarda yer eden IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli ise o dönemde Türkiye'de en fazla tanınan isimler arasında yer alıyordu.
IMF'ye olan son borç taksidinin ödenmesinden bugüne kadar geçen üç yıllık sürede, gerek IMF gerekse Carlo Cottarelli neredeyse unutulmuş durumda.
AA muhabirleri vatandaşlara, IMF ve Cottarelli isimlerinin kendileri için ne anlam ifade ettiğini sordu.
Birçok kişi IMF'nin görev tanımı konusunda fikir beyan edemezken, Carlo Cottarelli ismi de kriz dönemlerini yaşamış kişiler için bile artık anlamsız.
"Cottarelli bana bir şey hatırlatmıyor"
Vatandaşlardan 21 yaşındaki Hüseyin Köse, "IMF ve Cottarelli sizin için neyi ifade ediyor?" sorusuna "IMF Dünya Para Fonu değil mi ? Cottarelli bana bir şey hatırlatmıyor. Zamanında borç alınmış sömürülmüşüz daha doğrusu. Ufak tefek hatırlıyoruz." dedi.
Turgut Akkoyun isimli vatandaş ise Cottarelli ismini bilmediğini söyledi. Akkoyun, IMF'ye hiçbir ülkenin ihtiyaç duymamasını temenni ederek, "Türkiye'nin şu an için IMF'ye ihtiyacı olmadığını düşünüyorum." diye konuştu.
Muhibe Kulga da IMF denilince para, borsa gibi terimlerin aklına geldiğini belirterek, "IMF'nin artık gündemimizde olmamasından çok memnunuz. Cottarelli ise herhangi bir çağrışım yapmıyor." ifadelerini kullandı.
Kemal Çatalbaş da IMF'nin ne olduğu sorusuna, "IMF, dünyayı finanse ediyor bir nevi para veriyor insanlara." dedi. Çatalbaş, Cottarelli'yi ise anımsayamadığını kaydetti.
IMF'ye son anlaşmayla 52,7 milyar dolar ödendi
Türkiye, IMF ile 19 stand-by anlaşması yaparken bunlardan sadece son 2'si süresi içinde tamamlanabildi. İlki Ocak 1961'de imzalanan bu anlaşmalardan 1999'daki DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümeti döneminde imzalanan 19. stand-by anlaşması, hükümet değişikliğine rağmen 2008'e kadar kesintisiz devam etti. Son anlaşmayla Türkiye, IMF'den toplam 45,5 milyar dolarlık kredi kullanırken bunun karşılığında IMF'ye 52,7 milyar dolarlık geri ödeme yaptı.
Küresel kriz ve sonrasındaki dönemde ekonomide başarılı bir performans sergileyen Türkiye, 2008'de IMF ile stand-by anlaşması yapmama kararı aldı. Fona olan borcunun 562,1 milyon SDR (yaklaşık 421 milyon dolar) son taksit ödemesini 14 Mayıs 2013 itibarıyla gerçekleştiren Türkiye, böylece 52 yıllık borcunu sıfırlamış oldu.
Son Dakika › Ekonomi › IMF Vatandaşın Belleğinden Silindi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?