Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Dünya Ekonomik Görünüm Raporu Nisan güncellemesi yayınlandı.
Ekim'de Türkiye'nin 2013 yılında yüzde 3.8 büyüyeceğini öngören IMF rakamın 4.3 olarak gerçekleştiğini belirtti. 2014 için tahmin edilen GSYH artış rakamı ise aşağı yönlü revize edilerek yüzde 3.5'ten yüzde 2.3'e indirildi. IMF Türkiye'nin 2015 yılında ise yüzde 3.1 büyüyeceğini öngördü.
ENFLASYON, CARİ AÇIK DÜŞECEK, İŞSİZLİK ARTACAK
Rapora göre Türkiye'de tüketici fiyatları 2013'te yüzde 7.5 arttı. Bu yıl yüzde 7.8 olması beklenen enflasyon, gelecek yıl yüzde 6.5'e düşecek. Cari işlemlerin 2013'te yüzde 7.9 açık verdiğini belirten IMF, cari açığın bu yıl yüzde 6.3, gelecek yıl ise yüzde 6 olacağını tahmin etti. IMF'ye göre 2013 yılında yüzde 9.7 olan işsizlik ise bu yıl yüzde 10.2'ye, 2015'te yüzde 10.6'ya yükselecek.
TÜRKİYE DEĞERLENDİRMELERİ
Raporda batı Avrupa'da talepte görülen toparlanmaya karşın Avrupa'nın yükselen ve gelişmekte olan ülkelerinde büyümenin, 2015 yılında gerçekleşmesi beklenen ılımlı toparlanma öncesi yavaşlayacağı belirtildi. Bunun büyük ölçüde, değişen dış finansal koşulları ve Türkiye'deki yeni politika sıkılaştırmasını yansıttığı bildirildi.
Raporda, "Az sayıda büyük yükselen piyasa ekonomisinde (örn. Brezilya, Rusya, Güney Afrika, Türkiye) iç politika zayıflıkları, sıkı iç ve dış finansal koşullar ya da yatırım ve arz kısıtlamalarına borçlu olarak büyümenin gerilemesi kaygı verici bir gelişme" denildi.
AVRUPA İÇİN UKRAYNA RİSKİ SÜRÜYOR
Raporun "Yükselen ve Gelişmekte Olan Avrupa: Toparlanma Güçleniyor Ancak Kırılganlıklar Sürüyor" başlıklı bölümünde şöyle denildi:
"2013'ün ikinci yarısında büyüme, bölge büyük sermaye çıkışlarıyla mücadele ederken yükselen ve gelişmekte olan Avrupa'da yavaşladı. Gelişmiş Avrupa ülkelerinden yayılan olumlu etkilere karşın toparlanmanın 2014'te hafif şekilde zayıflaması bekleniyor. Avro bölgesindeki hassaslıklar, kimi iç politika sıkılaştırmaları, Ukrayna kaynaklı artan jeopolitik riskler kayda değer aşağı yönlü riskler ortaya koyuyor. Potansiyel üretimi artırmayı hedefleyen politikalar bölge için öncelikli. 2013'te yükselen Avrupa'daki dış ekonomik toparlanma, özel tüketimin öncülüğünde büyüyen Türkiye ve Baltık ülkeleri hariç, dış talep tarafından yönlendirildi. Tersine, özel tüketimdeki artış, Türkiye'de büyük ölçüde dönemsel makroekonomik politikalar, Baltık ülkelerinde ise daha iyi emek piyasası koşullarını yansıttı. Başlangıçtaki bir iyileşmeden sonra finansal piyasa çalkantısı birçok ülkede sonbahar başlarından bu yana arttı. Sonuçta bölge, Türkiye hariç sermaye çıkışları deneyimi yaşadı.
TÜRKİYE İÇİN DÜŞÜŞ ÖNEMLİ DÜZEYDE
Avro bölgesinde daha güçlü bir büyümenin Avrupa'nın birçok yükselen ve gelişmekte olan ülkesindeki ekonomik etkinliği yükseltmesi bekleniyor. Ancak bölge 2014'te, 2013'e göre hafifçe daha zayıf bir büyüme görecek, ağırlıklı olarak da, ekonomisi bölgedeki diğer ülkelerden çok daha gelişmiş bir konjonktürellik gösteren Türkiye'de.
Net ihracatta öngörülen iyileşmeye karşın Türkiye'de büyümenin ağırlıklı olarak; özel tüketimde, makro ihtiyati önlemler, oldukça büyük döviz kuru ayarlamaları ve faiz oranlarında sıçramaların yolaçtığı hızlı düşüşün bir sonucu olarak 2013'teki yüzde 4.3'ten, 2014'te yüzde 2.3'e zayıflaması bekleniyor.
Kamu yatırımlarının 2014 bütçe hedefleriyle uyumlu tutulması olasılığı bulunuyor."
2013'ün üçüncü çeyreğinde portföy yatırımlarındaki büyük azalışla birlikte orta ve güneydoğu Avrupa'ya brüt sermaye akışının hızla negatife döndüğü belirtilen raporda Türkiye için düşüşün önemli düzeyde olduğu kaydedildi.
AVRO BÖLGESİ BÜYÜMEYE GEÇİYOR
Dünya ekonomisinin geçen yıl yüzde 3 büyüdüğünü belirten IMF, büyümenin bu yıl yüzde 3.6, 2015'te ise 3.9 olacağını öngördü. IMF'nin büyüme tahminleri Ocak ayındaki tahmine göre binde 1'lik azalışlar gösterdi. Yükselen ülkelerin büyüme tahminlerinde de aynı oranda küçük düşüş yapıldı.
ABD bu yıl 2.8, gelecek yıl 3; Avro Bölgesi bu yıl 1.2, gelecek yıl yüzde 1.5; Çin bu yıl 7.5, gelecek yıl 7.3; yükselen Avrupa bu yıl 2.4, gelecek yıl 2.9; yükselen ekonomiler bu yıl yüzde 4.9, gelecek yıl 5.3 büyüme gösterecek. Avro bölgesi yıllardan bu yana ilk kez bu yıl pozitif büyümeye geçecek. Avrupa Birliği ise bu yıl 1.6, gelecek yıl 1.8 büyüme kaydedecek.
DÜNYADA DURUM
IMF'nin dünya ekonomisiyle ilgili beklentileri şöyle:
"-Küresel etkinlik 2013'ün ikinci yarısında güçlendi ve 2014-15'te daha da iyileşmesi bekleniyor. Etki ağırlıklı olarak, toparlanmaları eşitsiz kalsa da gelişmiş ülkelerden gelecek. Destekleyici para koşulları ve daha az engelli mali konsolidasyonla birlikte yıllık büyümenin ABD'de trendin yukarısında yükseleceği, çekirdek avro bölgesi ekonomilerindeki trende yakın olması bekleniyor. Ancak stresli avro bölgesi ekonomilerinde, yüksek borç ve finansal parçalanmıştık iç talebi geride tutarken büyümenin zayıf ve hassas kalması bekleniyor. Japonya'da 2014-2015'teki mali konsolidasyonun ılımlı bir büyümeyle sonuçlanacağı tahmin ediliyor. Yükselen piyasa ekonomilerinde büyümenin sadece ılımlı şekilde hızlanması bekleniyor. Bu ekonomiler uluslararası yatırımcıların, bazı gelişmiş ekonomilerdeki normalleşen para politikası ve daha iyi hale gelen büyüme beklentisi karşısında, politik zayıflık ve kırılganlıklara daha duyarlı olduğu, zorlaşan dış finansal ortama göre düzenlemeler yapıyor. Sonuç olarak yükselen piyasa ekonomilerinde finansal koşullar, gelişmiş ekonomilerde büyük ölçüde stabilken Ekim 2013 DEG'le kıyaslandığında sıkılaşmış durumda.
-Küresel toparlanmanın gelişmiş ekonomiler öncülüğünde güçlenmesi ekleniyor. Yükselen ve gelişmekte olan piyasalardaki büyümenin sadece ılımlı biçimde artması bekleniyor. Küresel büyümeye yönelik risklerin dengesi büyük ölçüde gelişmiş ekonomilerdeki daha iyi beklentilerin bir sonucunu yansıtarak iyileşti."
Son Dakika › Ekonomi › IMF, Türkiye İçin Kötümser - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?