Erdal Çelikel - Oyak Yatırım Menkul Değerler AŞ Ekonomisti Gülay Elif Girgin, ikinci çeyrekte yüzde 2,9 olarak gerçekleşen büyüme rakamına ilişkin, "4. çeyrek, 2012 yılı GSYH büyümesinin esas belirleyicisi olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Girgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011'in ikinci çeyreğindeki yüzde 9'luk büyüme ile kıyaslandığında, yüzde 2,9'un zayıf bir büyüme olarak değerlendirilebileceğini söyledi.
"Merkez Bankası tarafından Temmuz ayı ortası itibariyle büyümeyi desteklemek adına ortalama fonlama faiz oranlarında ciddi bir rahatlama yaratılmış olmasına karşın alınan önlemlerin etkisinin 4. çeyrekte ortaya çıkacağını" belirterek, "Bu anlamda 4. çeyrek 2012 yılı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyümesinin esas belirleyicisi olacaktır" dedi.
Ekonomist Mustafa Sönmez de açıklanan büyüme rakamlarının Orta Vadeli Program'da (OVP) bu yıl için konulan yüzde 4'lük büyüme hedefinin altında kalınabileceğini gösterdiğini söyledi.
Son dönemlerde büyümeye özellikle ihracatın katkıda bulunduğunu dile getiren Sönmez, "Ancak gerek ihracatta gerekse iç talepte son aylarda durgunluk var. Radikal tedbirler alınmazsa yıl sonunda büyüme yüzde 2,5-3 arasında olur" görüşünü ifade etti.
Sönmez, 2011 yılı ikinci çeyreğinde ortalama yüzde 9 civarında büyüyen bir ülke için bu yılın ikinci çeyreğindeki yüzde 2,9'luk büyüme oranının sert sayılabilecek bir düşüşe karşılık geldiğini kaydetti.
-"Gayet doğal"-
Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Ekonomisti Prof. Dr Muhsin Kar da Avrupa'da ekonomilerin daraldığı bir ortamda yüzde 2,9'luk büyümenin karamsar karşılanmaması gerektiğini belirterek, "Yumuşak iniş başarılı bir şekilde devam ediyor. Eğer iniş sertleşirse zaten müdahale gelecektir" dedi.
Bu yıl 2009'daki gibi olumsuz bir durumun ortaya çıkmayacağını dile getiren Kar, yıl sonunda gerçekleşebilecek yüzde 3-3,5 civarında bir büyümenin kriz ortamında olumlu karşılanması gerektiğini söyledi.
Kar, "Avrupa'da ekonomiler ekside seyrederken Türkiye'nin ekonomisinin yavaşlaması gayet doğal. Büyüme, OVP hedefi olan yüzde 4'e ne kadar yakın gerçekleşirse o derece bundan mutlu olmalıyız" ifadesini kullandı.
-"Frene basılmamalıydı"-
Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Keskin de büyümede yavaşlamanın üretim ve yatırıma etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Keskin, "Merkez Bankası'nın uyguladığı politikaların ekonomide frene basılmasına neden olduğunu" öne sürerek, bu durumun özellikle genç girişimciyi yatırım yapma konusunda düşündürdüğünü söyledi.
Suriye ve civarında yaşanan olayların bu ülkeye ihracatı, sınır illerdeki yatırımları engellediğini anlatan Keskin, yatırım ve ihracatın azalmasının istihdama ve büyümeye olumsuz etkileri olduğunu dile getirdi.
Keskin, "Merkez Bankası politikalarının döviz kurları üzerinde baskı oluşturmasının da özellikle ihracatın büyümeye katkısını azalttığını" ifade etti.
Dünyada ekonomiyi kötü etkileyen olgulardan birinin gelecekle ilgili karamsarlık olduğunu kaydeden Keskin, "Türkiye'de de gelecekle ilgili yavaş yavaş karamsarlık artıyor" iddiasında bulundu.
Yıl sonu büyüme tahmini de paylaşan Keskin, 2012'de yüzde 2,5 gibi bir büyüme beklediklerini sözlerine ekledi.
Yayıncı: Fazilet Özer - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › İkinci Çeyrek Büyüme Rakamları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?