Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2016 yılı içerisinde asgari ücret desteğinden yararlananlar, prime ek esasa kazançların 2016 yılı itibariyle dağılımı, asgari geçim indirimi ile ilgili hesaplamalar ve öngörüler ile 2016 yılında asgari ücretten sektörler ve kişiler olarak kaç kişinin hangi sektörlerde daha fazla yararlandığına ilişkin bilgilerin yer aldığı rapor Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na sunulacak.
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme görüşmeleri kapsamında bugün ikinci toplantısını yapıyor. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'in başkanlığında gerçekleşen toplantıda, Türk-İş heyetine Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, TİSK heyetine ise Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demir başkanlık ediyor.
Toplantı öncesi komisyon, İstanbul Beşiktaş'ta gerçekleşen bombalı saldırıda şehit olan 44 vatandaş için saygı duruşunda bulundu.
Türk-İş'in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın geçen yıl asgari ücret uygulaması, asgari ücret destekleri ve asgari ücretten yararlananların iş kolları ve bu iş kollarında hangi oranlarda asgari ücretten faydalanıldığı konusunda hazırladığı rapor Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na sunulacak.
Raporda, özetle 2016 yılı içerisinde asgari ücret desteğinden yararlananlar, prime ek esasa kazançların 2016 yılı itibariyle dağılımı, asgari geçim indirimi ile ilgili hesaplamalar ve öngörüler ile 2016 yılında asgari ücretten sektörler ve kişiler olarak kaç kişinin hangi sektörlerde daha fazla yararlandığına ilişkin bilgiler yer alıyor. Bakanlığın raporu sunmasının ardından Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Kalkınma Bakanlığımız 2016 yılı ekonomik verileri ile 2017 tahminlerine ilişkin bir çalışmalarını sunacaklar. Ayrıca üyelerin talepleri ve önerileri dinlenecek.
"Bugün itibariyle 3 çocuklu bir işçinin asgari ücretten vergi ödemediğini söyleyebiliriz"
Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Önder, bir gazetecinin "Asgari ücretin vergiden muaf tutulması ile vergi konusunda yeni bir düzenleme yapılması önümüzdeki sene mümkün olabilecek mi? Bu konuda bir çalışma olacak mı?" sorusu üzerine, "Asgari geçim indirimi nedeniyle zaten asgari ücretten çok az bir miktarda o da dilime girerse vergi alınıyor. Bugün itibariyle 3 çocuklu bir işçinin asgari ücretten vergi ödemediğini söyleyebiliriz. 2015 yılında bu konuda bir düzenleme yapıldı ancak geçen yıl asgari ücret her ne kadar brüt olarak belirlense de hükümetin net olarak bazı taahhütleri vardı. Bu komisyonda da gündeme gelmişti. Bu konuda öneri kararımız da çıkmıştı komisyondan, asgari ücret bin 300 liranın altına düşerse vergiyle ilgili bazı kolaylıklar sağlanacağına ilişkin. Tarafların talebi olursa yine komisyon raporunda biz bunu önerebiliriz ama tabii ki vergiyle ilgili konularda Maliye Bakanlığı karar veriyor" cevabını verdi.
Önder, "İlk toplantıda hem işçiden hem işveren hem de hükümet kesiminden bir rakam ortaya çıktı mı?" sorusu üzerine de, işçi kesiminin bir açıklama yaptığını, Türk-İş Genel Başkanı'nın bin 600 lira net şeklinde bir açıklama yaptığını hatırlatarak, "İşveren tarafı da ekonomide şu anda sıkıntılar olduğunu hiç zam yapılmamasını talep etti. Biz de hükümet tarafı olarak şu anda 2016 yılı analizleri ve 2017 ön görülerine göre çeşitli çalışmalar yaptık bunu da taraflara sunacağız. İlk toplantıda biz tarafların taleplerini dinledik, şu anda hükümet olarak bizim bazı alternatifli çalışmalarımız var" diye konuştu.
"Prim öteleme teşvikinin asgari ücretten ayrı tutulması gerekiyor"
"Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararları açıklandığında özellikle asgari ücret desteği alan işverene de bir prim öteleme teşviki tanındı. Bu sizin asgari ücrete bakış açınızı değiştiren ya da rahatlatan bir teşvik midir siz nasıl görüyorsunuz?" sorusu üzerine ise Demir, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Ocak, Şubat, Mart aylarının 9 aylık ertelenmesi bu hükümetin de zaten şu andaki var olan durumun ne kadar sıkıntılı bir dönem olduğunu fark etmesi, hissetmesi ve onunla ilgili destek amaçlı yapılmış bir teşvik. Dolayısıyla bunun asgari ücretten ayrı olarak düşünülmesi gerekiyor."
"Şiddetle vergi düzenlemesi ihtiyacı var"
Irgat ise, kamuoyunun büyük bir beklentisi olduğuna vurgu yaparak, "Şu anda 6,5 milyon rakamının gerçek olmadığını söylüyorum. Bu rakam ortada dolaşıyor ama 6,5 milyonun daha üzerinde çalışanı kapsadığını düşünüyorum. Toplu sözleşme sisteminden faydalanan 1 milyon kişi var. Üç çocuklu bir çalışanın AGİ'den vergi ödemediği husus farklı ama 12 bin 600 lira olan ilk 15'i vergi diliminin yüzde 20'ye çıkmasından dolayı düzeltme yapıldı ama 3 çocuklu çalışan bundan faydalanmadı. Tabandaki bekar bir işçi 70 lira faydalanırken bin 300 lira tamamlamak için diğerleri 70 lira azaldı vergi diliminin yükselmesinden dolayı. Kamuoyuna bunu açıklamayı ihtiyaç duydum çünkü bir vergi düzenlemesi ihtiyacı var. Biz asgari ücretten vergi kesilmesini kabul edemiyoruz. Bu yıl bu düzenlemeye şiddetle ihtiyaç vardır. EKK bir takım kararlar açıkladı, ekonominin durumu belli ama işçilerin alım gücü de olabildiğince düştü dolayısıyla bu belirlemede işçiler lehine olacağı kanaatindeyiz dolayısıyla taleplerimiz de bu yönde olacak. Çünkü alım gücünün en fazla düştüğü bir dönen yaşıyoruz. Beklenti çok yüksek umuyoruz arkadaşlar sağlıklı bir karar verirler" ifadelerini kullandı.
Toplantı basına kapalı olarak devam ediyor. - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › İkinci Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?