LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiye'de günde 94-95 milyon ekmek tüketildiğini, bu rakamın ramazan ayında ortalama yüzde 15 düştüğünü belirtti.
Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında, öğün sayısının ikiye düşmesi, iftar sofralarında çeşidin fazla olması, sahurda ise tüketimin daha az olması gibi nedenlerle ekmek tüketiminin azaldığına dikkati çekti.
"Normalde Türkiye'de günde 94-95 milyon ekmek tüketiliyor, öğünün ikiye düşmesi ve iftar sofralarındaki yemek çeşitliliği nedeniyle bu rakam ramazanda ortalama yüzde 15 düşüyor." diyen Balcı, tüketimin yüzde 50'sinin ekmek, yüzde 50'sinin ise ramazan pidesi şeklinde olduğunu ifade etti.
Pide ve ekmek tercihinin kişiden kişiye değiştiğini belirten Balcı, "Ramazanda pide daha çok satılıyor diyemeyiz. Bazı yerlerde ilk hafta pide rağbet görür, ondan sonra ekmeğe dönülür, bazı yerlerde de ilk yarıdan sonra pideye dönülür. Yani ramazanda açık şekilde pidenin ağırlığı gözükmüyor. Pide kadar ekmek de satılır." diye konuştu.
Pidede işçilik daha fazla
Pidede işçiliğin daha fazla olduğunu ifade eden Balcı, un kalitesinin daha farklı olduğunu, pide ununun özel çekildiğini, hamurunun da daha gevşek olduğunu dile getirdi.
Balcı, 2015 ve 2016'da pidenin kilogram fiyatının azami 6 lira olduğunu, bu yıl için ise yüzde 10'luk makul bir artış öngördüklerini belirterek, "Şu anda azami fiyat 6,60 lira, bunun üzerinde ramazan pidesinin satılması mümkün değil." dedi.
Balcı, önceliklerinin sağlıklı ve hijyenik üretim olduğunu, fiyatın üçüncü sırada geldiğini vurguladı.
İsrafa dikkat
Ekmek israfına değinen Balcı, önceki yıllarda günlük ortalama 6 milyon olan ekmek israfının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yapılan ortak kampanya ile 4 milyon 900 bine gerilediğini anlattı. Balcı, "Türkiye'de günde ortalama 4 milyon 900 bin ekmek israf ediliyor. Bu rakamın daha da düşmesi gerekiyor. İsraf dinimizde de haram. Özellikle ramazan ayında israftan kaçınılması, açlığın verdiği duyguyla çok fazla ekmek veya pide alınmaması gerekiyor. Tüketicilerin israf konusuna ramazanda daha fazla özen göstereceklerini ümit ediyorum." diye konuştu.
Balcı, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının fırınlarda daha küçük boyutlarda ekmek üretilmesine yönelik çalışma yaptığını bildirdi.
Fırıncıların ramazan mesaisi
Bu arada, iftar sofralarının baş tacı olan ramazan pidesi için Antalyalı fırıncıların yoğun mesaisi de başladı.
Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Musa Kazım Buhurcu, ramazan ayında gece ve gündüz iki mesai yaptıklarını, öğlene kadar ekmek, öğleden sonra da pide çıkartmak için çalıştıklarını söyledi. Ramazan pidesinin ekmeğe göre daha fazla işçilik gerektirdiğini ifade eden Buhurcu, ekmeğin makinelerle yapılabildiğini, pidenin ise tamamen el emeğiyle yapıldığını dile getirdi.
Buhurcu, "Pide üzerine vurulan tırnak tamamen sanat işi, herkes beceremez. Her fırında bunu yapan bir kişi bulursunuz, 2 kişiyi zor bulursunuz. Pidenin işçiliği çok daha fazla." dedi.
Çift vardiya nedeniyle maliyetlerin arttığını, usta bulmakta da zorlandıklarını anlatan Buhurcu, "Yaz mevsimi geldi, oteller açıldı. Personel otelleri tercih ediyor. Buna bağlı olarak hem usta hem de yardımcı eleman bulmakta büyük sıkıntı yaşıyoruz." diye konuştu.
Buhurcu, 300 gramlık ramazan pidesinin Antalya'da 1,5 liradan satılacağını da sözlerine ekledi.
Son Dakika › Ekonomi › İftar Sofraları Ekmek Tüketimini Azaltıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?