Seçim stresinden kurtulan hükümet, yönünü ekonomiye çevirdi.
Bütçe revizyonu, IMF anlaşması, Katılım Öncesi Ekonomik Program, Yeni Teşvik Yasası, Gelir Vergisi Kanun Taslağı hükümetin öncelikli gündem maddelerini oluşturuyor. 6. kriz paketi de hükümetin bir diğer önceliği olacak.
Gündemin birinci maddesinde, kriz görmezden gelinerek hazırlanan 2009 yılı bütçesinin ‘revizyonu’ var. 2009 yılı büyüme, enflasyon, bütçe açığı, borçlanma ihtiyacı, cari açık ile gelir ve gider tahminleri sil baştan yapılacak. 2009 yılı için yüzde 4 büyüme tahminine göre yapılan hesaplar, şimdi ekonominin küçüleceği varsayımı altında değiştirilecek.
Ekonomi küçülecek!
Burada en önemli soru işareti ekonominin hangi oranda küçüleceği olacak. Kimi ekonomistler kötü senaryo olarak yüzde 5’e yaklaşan bir küçülme beklerken, iyimser senaryoda küçülmenin yüzde 1 ila 2 civarında kalacağı tahmini yapılıyor. Hiçbir senaryoda ‘büyüme’ olmayışı ise dikkat çekiyor.
Hükümet, bugüne kadar revizyon için 2008 yılı büyüme rakamlarını beklediğini ifade etmişti. İşte bugün açıklanan rakamlar, ekonominin 2008 yılı son çeyrekte yüzde 6.2 oranında küçüldüğünü; yıl genelinde ise sadece yüzde 1.1 oranında büyüdüğünü gösterdi.
Aysel ALP YAZIYOR
IMF nihayet!
IMF Anlaşması konusunda artık daha rahat olan hükümetin, bütçe revizyonunu IMF ile birlikte yapacağı konuşuluyor. Çalışmayı hükümet ve ekonomi bürokrasisi yapsa da özellikle gelir kalemleri ile harcamalar konusunda IMF ile çetin müzakereler olacağına kesin gözüyle bakılıyor. IMF Anlaşmasının imza tarihinin Nisan sonrasına sarkabileceği, süresinin ise 2 yıldan az olmayacağı tahmin ediliyor. Ancak IMF’nin yaklaşımının G-20 liderler zirvesi sonrasında netleşeceğine dikkat çekiliyor.
KEP bitecek!
Hükümetin seçim sonrasına bıraktığı bir diğer gündem ise Avrupa Birliği’ne sunulacak olan Katılım Öncesi Ekonomik Program (KEP). 3 yıllık perspektifte hazırlanan KEP’te hükümetin hem 2009 hem de 2010 ve 2011 yıllarına ilişkin tahminleri ve taahhütleri yer alacak. KEP’te hem krizin yarattığı tahribatı hem de bu tahribatın giderilmesi için alınacak önlemleri görmek mümkün olacak.
Kefalet gelecek!
Kriz nedeniyle bugüne kadar 5 önlem paketi açıklayan hükümetin 6. paketinde, küçük ve orta boy işletmeler yer alacak. Nakit akışlarının bozulması nedeniyle kredi borçlarını ödeyemeyen veya işletme kredisi bulamayan KOBİ’ler kefalet sistemiyle rahatlatılacak. Bunun için de Kredi Garanti Fonu devreye sokulacak. IMF gölgesi altında yapılacak olması nedeniyle, kefalet miktarının sınırlı kalabileceğine dikkat çekiliyor. Ancak normal koşullarda hükümetin 2.5 milyar liralık kefaletle 15-20 milyar liralık kredi yapılandırması üzerinde çalıştığı ifade ediliyor.
Diğer maddeler!
Kriz nedeniyle yatırımlar sınırlı olsa da hükümetin bir diğer gündem maddesini uzun süredir üzerinde çalışılan yeni teşvik sistemi oluşturuyor.
Bölgesel, sektörel ve proje bazlı yeni sistemde 500 milyon doların üzerindeki proje yatırımlarına enerji ve vergi avantajı sağlanmasını öngörüyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yeniden yapılandırılması, Gelir Vergisi Kanun Taslağı Meclis’e yansıyacak gündem maddelerini oluşturuyor.
Son Dakika › Ekonomi › Hükümet Yönünü Ekonomiye Çevirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?