Artvin'in Hopa ilçesinde, Kaymakamlık, İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile Hopa Belediye Başkanlığının organizasyonuyla 4 ay önce açılan tığ örücülüğü kursuna katılan 40 kadın, "Amigurumi" adı verilen örgü tekniğiyle yöresel "Hopa bebekleri" üretiyor.
FİYATI 60 İLE 90 LİRA ARASI
Ürettikleri bebeklere atölyelerde diktikleri yöresel kıyafetleri giydiren kursiyerler, her bir satıştan 60 ile 90 lira arasında gelir elde ediyor.
Arhavi Halk Eğitim Merkezi Müdürü Harun Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kursa, çoğunluğu ev hanımı 40 kadının katıldığını ifade etti. Kursta "Amigurumi" örgü tekniğiyle "Hopa bebeği" üretildiğini söyleyen Yüce, kadınları ekonomik hayatın bir parçası haline getirebilmeyi amaçladıklarını belirtti. Yüce, "Aynı zamanda bölge turizmine katkı sağlayacak yöresel figürlerin işlendiği, yerli ve yabancı turistlerin ihtiyacı olan hediyelik eşya üretmeyi hedefliyoruz." dedi.
KURSA İLGİ YOĞUN
Kursa yoğun ilgi olduğunu ifade eden Yüce, "Kursumuz üretime ve el becerilerine yönelik olduğundan beklentimizin üzerinde başvuru oldu. Özellikle ev hanımları hem boş vakitlerini değerlendirebilmek hem de aile ekonomisine katkı sağlamak amacıyla kursumuza yoğun talepte bulundu." diye konuştu.
Kursu açtıktan sonra üretilen bebeklerin teşhir ve satışının yapıldığı alanlar oluşturmayı planladıklarını kaydeden Yüce, "Hopa Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığının tahsis ettiği teşhir ve satış stantlarında, ev hanımlarının ürettiği ürünlerin satış ve pazarlamasını yapmaya başladık. Seri üretim çalışmaları bittikten sonra Hopa bebeğini daha da geliştirip marka tescilini almayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
Kurs öğretmeni Seyhan Altunsoy da ürettikleri bebeklerin büyük ilgi gördüğünü söyledi. Kursta ev hanımlarına tığ ve iplikle dolgu oyuncak bebek yapmayı öğretmeye çalıştığını anlatan Altunsoy, şöyle devam etti:
"Bu bebekleri yöresel hale getirmek için eskiden beri yöremizde kullanılan kara lastik, fındık gibi materyaller ekleyerek hediyelik eşya üretmeye çalıştım. Kursiyerler de son derece memnun çünkü hem bir şey üretmiş hem de bütçelerine katkı sağlayacak olmanın sevinci içindeler."
ÇEŞİT ÇEŞİT BEBEK YAPIYORLAR
Altunsoy, kursa katılan kadınların hepsinin oyuncak bebek üretimine başladığını ifade ederek, "Yöremize özgü tulum sanatçısı, doktor, asker, sporcu, sanatçı gibi çeşitli meslek gruplarına yönelik bebekler ürettik. Bir kursiyerimiz üç günde bir bebek üretebiliyor" dedi.
Kursiyerlerden Fatma Dindar, yaklaşık bir ay önce başladığı kursta hem meslek öğrendiğini hem de ürettiği bebekleri satarak eğitim gören çocuklarının masraflarını karşıladığını belirtti.
Aysel Özkan da "Kursa başlayalı bir ay oldu. Hem boş zamanlarımı değerlendirmek hem de öğrendiğimiz mesleği geliştirip aile bütçeme katkı sunmak istiyorum." şeklinde konuştu.
Derya Tamer de "Ürettiğim bebekleri satarak elde ettiğim gelirle evime ekmek götürüyorum. Aynı zamanda okulda okuyan çocuklarıma harçlık veriyorum." diye konuştu.
MARKALAŞMA ÇALIŞMALARI
Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek de kadınların ürettiği bebeklerin marka haline gelmesi için oda olarak gereken desteği vereceklerini kaydederek, şunları söyledi:
"Hopa'da ticaretin gelişmesi ve kadınların ürettiği Hopa bebeğinin markalaşması için her türlü girişimi yapıyoruz. Yılda yaklaşık 6,5 milyon insan ilçemizdeki Sarp Sınır Kapısı'ndan giriş-çıkış yapmaktadır. Günlük yaklaşık bin-2 bin kişi ilçemizde alışveriş yapıyor. İlçemizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin satın alacakları marka ürünümüz maalesef yok. İşte Hopa bebeğini marka haline getirip ilçemize özgü hediyelik eşya üreterek ev hanımlarının aile bütçelerine katkı sunmak istiyoruz."
Son Dakika › Ekonomi › 'Hopa Bebeği' Ev Hanımlarının Geçim Kaynağı Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?