Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, devletin belli bölgelerde elektrik dağıtım işinde çok da başarılı olamadıklarını söyleyerek, "Kayıp kaçak rakamlarından dolayı bunun getirdiği bir yük var Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, devletin belli bölgelerde elektrik dağıtım işinde çok da başarılı olamadıklarını söyleyerek, "Kayıp kaçak rakamlarından dolayı bunun getirdiği bir yük var. Bu yük ister istemez bütün Türkiye'ye bir maliyet olarak yansıyor. Şimdi bu Türkiye'nin başarılı şirketleri modern teknolojiyi iyi şekilde kullanacaklar, çalışanlarını iyi ve verimli şekilde çalıştıracaklar, yenilikçi bir yaklaşım içerisinde bu kayıp kaçakları azaltacaklar" dedi.
Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin, Boğaziçi ve Akdeniz Elektrik Dağıtım ve Perakende Satış A.Ş.'deki yüzde 100 oranındaki hissesinin özeleştirilmesine ilişkin hisse devir töreni, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ile Cengiz-Limak-Kolin Ortak Girişim Grubu arasında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla Rixos Otel'de gerçekleştirildi.
Törende konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hisse devrinin ülkeye ve millete hayırlı olmasını temenni ederek sözlerine başlarken, her şeyden önce bu hisse devirleri ile birlikte bu bölgelerdeki yatırım yükünün devletten ilgili şirketlere kaydığını belirtti. Şimşek, "Devlet bu yatırımlar yerine vatandaşımıza elindeki imkanlarla daha çok sağlık, daha çok eğitim ve daha çok alt yapı gibi temel hizmetlere kaynak ayırabiliyor. Bu çok önemli. Yatırımları özel sektör yapıyor bu süreçle birlikte. Devlet diğer bir takım ilave yatırımları yapıyor" dedi.
Devletin belli bölgelerde bu dağıtım işinde çok da başarılı olmadığını söyleyen Şimşek, "Kayıp kaçak rakamlarından dolayı bunun getirdiği bir yük var. Bu yük ister istemez bütün Türkiye'ye bir maliyet olarak yansıyor. Şimdi bu Türkiye'nin başarılı şirketleri modern teknolojiyi iyi şekilde kullanacaklar, çalışanlarını iyi ve verimli şekilde çalıştıracaklar, yenilikçi bir yaklaşım içerisinde bu kayıp kaçakları azaltacaklar. Bu hem Türkiye'nin cari açığını azaltacak, hem tüketiciye nihai olarak yansıyan bir maliyeti aşağıya çekecek, inşallah kendileri de kazanırlar, ülkemiz de bu şekilde kazanmış olacak" şeklinde konuştu.
Şimşek, nakit akışında enerji kitlerinde ciddi bir sıkıntı bulunduğunu ifade ederek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın çalışmaları ile BOTAŞ'ın ilk defa vergilerini ödeyebilir konuma geldiğini söyledi. Şimşek, "Şimdi özel sektörün böyle bir lüksü yok. Özel sektör bu kayıp kaçakları azaltmak zorunda. Hatta koyduğumuz hedefleri aşmak zorundaki para kazanması lazım. Onun da ötesinde isterse bunu yapsın yapmasın aldığı elektriğin parasını ödemek zorunda. Böylece enerji kitlerindeki bu nakit akışındaki temel problemi aşmış bulunuyoruz" dedi.
Cengiz-Limak-Kolin Ortak Girişim Grubu'nun dünyanın önde gelen bir dağıtım şirketi haline geldiğini ifade ederek, "Ölçek büyüyünce teknoloji anlamında ve verimlilik anlamında çok daha farklı bir noktaya ulaşıyor. Bir yandan da Türkiye'nin bu anlamda çok ciddi bir birikim yapısı oluyor. Onun için bu özelleştirme çok önemli bir reformdur. Biz bu dağıtım özelleştirmelerini önceliklendirdik, çünkü bizim amacımız özelleştime gelirinin yanında bir reformu hayata geçirmekti.Bunda inşallah başarılı olduk" dedi.
Bugünkü devirlerle birlikte artık dağıtım şirketlerinin 3'te 2'sinin özel sektör eline geçtiğinin söyleyen Şimşek, önümüzdeki 2-3 ay içerisinde dağıtım özelleştimelerinin tamamını tamamlayacaklarını ifade etti.
-"TÜRKİYE'NİN BELKİ 13 MİLYAR DOLARLIK BİR CARİ FAZLASI OLACAKTI"-
"Bundan sonra işimiz bitmedi. Yapacak çok şey var" diyen Şimşek, geçmişte yapılmış, bugün verimlilikte biraz geri kalmış, yatırımı eskimiş, yenilenmesi gereken termik santralleri de özeleştirme yoluyla tekrar ekonomiye katkı verecek bir süreci başlattıklarını ifade ederek, "Termik santrallerin özelleştirilmesi ile birlikte yine özel sektör bu yatırımları yapacak. Aynı tesisten çok daha fazla verim alacağız. Bunun sayesinde Türkiye'nin kömür kaynakları çok daha rutin biçimde devreye girecek ve böylece bir yandan cari açık azalırken, bir yandan ekonominin büyümesine ciddi katkıda bulunmuş olacağız" diye konuştu.
Türkiye'nin en büyük dar boğazlarından bir tanesinin enerji de dışa bağımlılık olduğunu söyleyen Şimşek, şunları kaydetti:
"Geçen sene 60 milyar dolardan fazla bir kaynağı Türkiye olarak biz dışarıya, petrol, doğalgaz ve türevlerinin ithalatına ödedik. Cari açığımız 47 milyar doların biraz altındaydı. Yani geçen sene biz kendi kendimize enerjide bu anlamda yeterli olsaydık, Türkiye'nin belki 13 milyar dolarlık bir cari fazlası olacaktı. Şuanda ekonomide temel problem diye gösterilen konu böyle bir konu. Şimdi inşallah bu dönemde, gerek yenilenebilir, gerek yerli kaynakların, gerekse nükleer gibi alternatif kaynakların devreye girmesi ile önümüzdeki yıllarda bu dar boğazı aşacağız. İnsanımıza çok ciddi yatırım yapıyoruz. Bu ilerde rekabet gücümüzü, olumlu yönde etkileyecektir. Bugün bütçenin neredeyse 5'te 1'i eğitime gidiyor. Bu çok önemli bir rakam. Biz eğitimi bu şekilde önceliklendirdik. Bu tesadüf değil. Çünkü beşeri sermayenin kalitesini artırırsak biz bu altyapı hamleleriyle, AR-GE'deki hamlelerle, bu enerjideki çeşitlendirme çabaları ile ve bu yatırım teşvikleri ile önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin çok iddialı gibi görünen hedeflerini biz gerçekleştirme imkanı bulacağız. Biz buna inanıyoruz. Biz Türkiye'nin bu potansiyeline inanıyoruz. Cengiz-Kolin ve Limak da buna inanmışlar, bundan dolayı da hakikaten çok büyük bir birikime sahipler. Ben kendilerini canı gönülden tebrik ediyorum. İnşallah bu çabalarında büyük başarı sağlarlar ve sadece Türkiye ile sınırlı kalmazlar. İleriki dönmelerde burada edindikleri tecrübeleri dünyanın diğer bölgelerinde de çok iyi bir şekilde kullanırlar. Bunun da zaten işaretleri de var."(ANKA/SON)
(BRŞ/ÖZK) - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Hisse Devir Töreni (4/son): Bakan Şimşek: Devlet Belli Bölgelerde Bu Dağıtım İşinde Başarılı Olamadı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?