Hekimlerin Cerrahi Branşlara İlgisi Azalıyor - Son Dakika
Ekonomi

Hekimlerin Cerrahi Branşlara İlgisi Azalıyor

İlkbahar dönemi TUS sonuçlarına göre, hekimler daha çok dermatoloji, göz ve radyoloji gibi cerrahi gerektirmeyen bölümlere yöneldi.

27.08.2015 11:25  Güncelleme: 11:57

İlkbahar dönemi Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçlarına göre, Türkiye'de hekimler daha çok dermatoloji, göz ve radyoloji gibi cerrahi gerektirmeyen bölümlere yöneldi. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, ÖSYM'nin 2015 ilkbahar dönemi Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonucu 3 bin 854 aday 2 bin 859 kontenjan için tercih yapma hakkı kazandı.

KONTENJANLAR BOŞ KALDI

Bu adaylardan 2 bin 690'ı aldıkları puanlara göre en uygun tercihlerine yerleştirildi, 169 kontenjan ise boş kaldı. TUS'da ilk 100'e giren adaylardan 23'ü deri ve zührevi hastalıklar (dermatoloji), 18'i göz hastalıkları, 16'sı radyoloji, 12'si fiziksel tıp ve rehabilitasyon bilim dallarını tercih etti.

PUANLARI DÜŞTÜ

Başarılı öğrencilerin tercihlerinde cerrahi gerektiren bilim dallarına yer vermemesi nedeniyle bu branşlardaki yerleştirme puanları da düştü. Türk Cerrahi Derneği Genel Başkanı ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Erbil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cerrahi branşların zor ve riskli olduğunu söyledi.

"SÜREKLİ SUÇLANIYORUZ"

Türkiye'de normal komplikasyonların bile basın aracılığıyla kamuoyuna "hekim hatası" olarak yansıtıldığını öne süren Erbil, "Tabii biz 'hekim hata yapsın' demiyoruz, yapmasın. Ancak cerrahi ağır bir ihtisas. Hekime karşı da son yıllarda artan şiddet var. Özellikle bu cerrahi branşlarda yaygın. Ölen arkadaşlarımız bile oldu. Bu nedenle hekimler 'Ben niye başımı derde sokayım, riski olmayan branşı seçerim' diyor" ifadelerini kullandı.

"TIBBİ DAVALAR İÇİN İHTİSAS MAHKEMESİ KURULMALI"

Tıbbi davalar için özel ihtisas mahkemeleri kurulması gerektiğini vurgulayan Erbil, "Türkiye'de bu tür davalara ceza mahkemeleri bakıyor. Ancak her vaka kendi içinde özeldir. Bu tür davalara bakacak özel ihtisas mahkemeleri kurulması gerekir" diye konuştu.

"RİSKLİ BRANŞ DİYE TERCİH EDİLMİYOR"

Türk Nöroşirürji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Suat Öktem ise hekimlerin ortalama 24 yaşına kadar süren öğrencilik dönemlerinde bütün branşlarda eğitim aldıklarını ve bunların zorluklarını yakından gördüklerini kaydetti.Cerrahinin zor olmasının yanında riskli de bir branş olduğunu ifade eden Öktem, çeşitli nedenlerle cerrahi branşlara ilginin azaldığını belirterek, "Eskisi kadar cerrahi branşlara ilgi gösterilmiyor.

Hekimlerin Cerrahi Branşlara İlgisi Azalıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Hekimlerin Cerrahi Branşlara İlgisi Azalıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • dr.frankeştayn:
    Kadın Doğum Bitmiştir.El Fatiha.Hayırlı osun Ey Ahali... 2 2 Yanıtla
  • SAFTİRIK:
    Dunyanin en kutsal meslegi ağrı dindiricilik. Doktorlarin da en kutsali cerrahi branşlar. Hak edenin hakkini ve hukukunu gozetmek devletin birinci görevi olmali. Her şeye ragmen doktorlarimizi sevigor sayiyoruz 2 0 Yanıtla
  • drkemal:
    ben bir cerrahım benim bir cildiyeci fizikçi radyolog mikrobiyolog biyokimyacı kadar döner sermaye almam için ayda 70 tane ameliyat yapmam lazım niye guatr kanser ameliyatlarını yapayım ki setresini ve riskini sağlık bakanı ve büraktatları düşünsün artık...genç hekimlere tavsiye etmiyorum akılı olun...ha ismini saydığım branşlar fazla alıyor demek istemiyom az bile alıyorlar..sadece riskini kıyaslıyom.. 1 0 Yanıtla
  • dr kemal:
    arkadaşım ben cerrahım bir cildiyeci fizikçi radyolog kadar döner sermaye a 1 0 Yanıtla
  • uzman doktor:
    hastanın amk 0 0 Yanıtla
  • BURDA BASININ DOKTORLARA SALDIRMASIN ÇOOOOK BÜYUK :
    DR.SABİR 0 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement