Ata Yatırım Baş Ekonomisti Gülay Elif Girgin, temmuz ayı tüketici güven endeksi verilerine ilişkin olarak "Tasarruf etme ihtimalinin ana belirleyicisi olan 'hanenin maddi durum' artış beklentisinin yüzde 2 olmasına karşın tasarruf etme ihtimalinin yüzde 8,7 olması dikkat çekicidir" dedi.
TÜİK tarafından açıklanan temmuz ayı tüketici güven endeksine ilişkin değerlendirmede bulunan Girgin, temmuz ayında tüketici güven endeksinin aylık bazda yüzde 2,9 artarak 78,5'e yükseldiğini belirterek, böylece, tüketici güvenin hem yılın en yüksek seviyesine yükseldiğini hem de Ocak-Temmuz 2013 dönemi için ilk kez geçen yılın aynı döneminin üzerinde bir seviyede gerçekleştiğini söyledi.
Alt kalemler bağlamında bakıldığında, haziran ayındaki düşüş sonrasında alt kalemlerde genel olarak bir toparlanma gözlemlendiğine dikkati çeken Girgin, aylık bazda en yüksek artışın "tasarruf etme ihtimali" alt kaleminde yüzde 8,7 ile öne çıktığını kaydetti.
Girgin, tasarruf etme ihtimalinin ana belirleyicisi olan "hanenin maddi durum" artış beklentisinin yüzde 2 olmasına karşın tasarruf etme ihtimalinin yüzde 8,7 olması dikkat çekici olduğunu belirtti.
Temmuz ayına ilişkin ilk makro indikatörler olan reel kesim güven endeksinde haziran ayında başlayan kötüleşmenin temmuz ayında devam ettiği ve kapasite kullanım oranındaki artışın mevsimsellikten arındırlmış veride durduğunun gözlemlendiğini ifade eden Girgin, bu durumu gözardı etmeden, temmuz ayında tüketici güven endeksinin 78,5 seviyesi ile birinci çeyrek ve ikinci çeyrek ortalamaları olan 75,8 ve 76,4'un üzerinde gerçekleşmesini hafif pozitif olarak algıladıklarını kaydetti.
Diğer yandan genel algıda bir düzelmeden bahsedebilmek için hem güven endeksleri hem de gerçekleşmeler tarafında daha fazla verinin görülmesi gerektiğini aktaran Girgin,. 2013 yılsonu gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) büyüme beklentilerinin yüzde 3,3 seviyesinde olduğunu söyledi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › 'Hanehalkı'nda Tasarruf Etme Eğilimi Artıyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?