Günlük Sorunlarla Meşgul Olan Yöneticiler 'İşletme Körlüğü'nün Etkisinde - Son Dakika
Ekonomi

Günlük Sorunlarla Meşgul Olan Yöneticiler 'İşletme Körlüğü'nün Etkisinde

Günlük Sorunlarla Meşgul Olan Yöneticiler \'İşletme Körlüğü\'nün Etkisinde

Milli Prodüktivite Merkezi (Mpm) Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Mustafa Balaban, İşletmelerde Günlük Problemlerle Meşgul Olan Çoğu Yöneticinin Zaman Zaman 'İşletme Körlüğü' Yaşadıklarını Bildirdi.

24.06.2008 10:54

Milli Prodüktivite Merkezi (MPM) Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Mustafa Balaban, işletmelerde günlük problemlerle meşgul olan çoğu yöneticinin zaman zaman 'İşletme körlüğü' yaşadıklarını bildirdi.

MPM Bölge Müdürü Balaban, yaptığı açıklamada, işletmelerde sorunların, çözümlerin habercisi olduğunu, her işletmede ortaya çıkan bir sorunun aynı zamanda çözüm demek olduğunu belirtti. Balaban, "Her sorunun bir çözümü vardır. İşletmelerin inişli ve çıkışlı ömürlerinde, yöneticilerin başta gelen görevleri, sorunlara çözüm bulmaktır. Sorunlara çözüm üretmek için ekonomik, teknolojik, toplumsal ve kültürel çevredeki değişmelerin çok yakından izlenmesi gerekir. Sorunlar genellikle işletmelerin içindeyse, çözümler de çoğu zaman dışındadır" dedi.

İşletmelerin her zaman karşı karşıya oldukları sorunların başında, maliyetleri yıldan yıla düşürmeye çalışırken, üretilen ürün ve hizmetlerin kalitesini de her yıl belirli bir oranda artırma zorunluluğunun geldiğini kaydeden Balaban, şunları söyledi:

"Bunun için de, işletmelerin, verimliliği artıracak araştırma ve geliştirme çalışmalarına önem vermelerinde büyük yararlar vardır. İşletmelerde getiri oranı en yüksek olan yatırımlar, hizmet ve üretim teknolojisinin de verimliliğini artıran yatırımlardır. Ürün ve hizmet üretiminde verimliliği artırma, en önemli getiri kaynağıdır. Çalıştığınız yerde 2 kişinin yapacağı işi 3 kişi yapıyor olabilir. Hiçbir katma değeri olmayan ama sadece alışkanlıktan yapılan işler de olabilir. Peki, nasıl bunların farkına varacaksınız? İşletme körlüğünün etkisindeyseniz eğer, eksikliklerin görülmesi ya da sıkıntıların çözülmesi kolay olmayacaktır. Zaman içerisinde eksiklikler ve yetersizlikler görülmez hale gelir ve kurumun bir gerçeği olarak kabul edilir. Tüm çalışanlar tarafından da doğal karşılandığından, rahatsızlık duyulmamasına yol açar. Günlük problemlerle meşgul olan çoğu yönetici zaman zaman işletme körlüğü yaşamaktadır. İşletme körlüğü yaşayan yöneticiler son derece kolay olan problemlere bile çözüm bulmakta zorlanmaktadırlar. Bazı işletmelerde ise çalışanların çeşitli nedenlerden dolayı üst yönetimine eleştiride bulunma şansı olamamakta, bu da yöneticilerin işletme körlüğüne uğramasına neden olmaktadır." Balaban, böyle durumlarla başa çıkmanın en etkili yolunun dışarıdan destek almak olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dışarıdan tarafsız bir kuruluşun yapacağı gözlemler, eksikliklerin unutulmamasını veya tekrar gündeme gelmesini sağlar. Böylece sorunun ya da sıkıntının hangi aşamada ortaya çıktığı da tarafsız olarak tespit edilebilir. Firmaların kendi içinde kurdukları kalite kontrol mekanizmaları da zamanla işletme körlüğüne yakalanabilirler ya da sorunların farkında olsalar bile işletme imkanları, gelenekler ve alışkanlıklar sorunların çözümü yolunda engel oluşturabilir. Oysa yaşanan sıkıntılar tarafsız, farklı sektörlerde deneyimli ve uzmanlık alanı sorun teşhis etmek ve çözmek olan kurumlarla paylaşıldıklarında daha çabuk ve etkin şekilde çözülebilirler. Günümüzde kurumsallaşmayı başarmış firmaların çoğunluğu, bu tip uygulamaları dışarıdan destek alarak yapan işletmelerdir." Verimliliğin, bir işletmede geleceğin planlanması, gerekli tedbirlerin alınması, işletmelerin rasyonel ve karlı bir şekilde işletilip işletilmediğinin saptanması konularına ışık tutan, işletme başarısını ortaya koyan bir kavram olduğunu, verimlilik ölçme ve izlemenin de işletme performansını artırmada önemli bir araç olduğunu dile getiren Balaban, sözlerini şöyle tamamladı:

"Verimlilik artırma çabasına girilmeden önce, verimlilik ölçümünün yapılması gerekli olmaktadır. İşletmelerin içyapılarında AR-GE birimlerinin oluşturulması, eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile desteklenmesi ve dünyadaki gelişmelerin yakından takip edilmesi gerekmektedir. Geleceğe köprü kurmak isteyen işletmelerin kaçınılmaz biçimde yararlanması gereken bir meslek disiplini haline gelmiş olan danışmanlığın ülkemizde hızlı bir gelişme sürecine girmiş olması memnuniyet vericidir. Danışmanlık hizmetleriyle farklı kesim, sektör ve ölçekteki çok sayıda kuruluşun verimliliğinin artırılmasına ve gelişimine önemli katkılar sağlayan MPM, bu yolla ülke ekonomisinin, verimlilik ilkelerine uygun olarak gelişmesine de yardımcı olmaktadır." (OÇ-CMH-E)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Günlük Sorunlarla Meşgul Olan Yöneticiler 'İşletme Körlüğü'nün Etkisinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement