Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 1 Ocak 2009 tarihinde tedavüle girecek ve "yeni" ibaresinin kaldırıldığı yeni paraları tasarlarken, görme engelli vatandaşların ihtiyaç ve beklentilerini özellikle dikkate aldıklarını açıkladı. Yılmaz, görme engelli vatandaşlar için özel olarak ’Para-Ölçer’ ürettirdiklerini belirtti.
Yeni yılda dağıtılacak
Yılbaşından itibaren dağıtılmaya başlanacak olan Para-Ölçer’lerin tanıtımı dün Ankara’da Türkiye Körler Federasyonu’nda 17’nci Olağan Genel Kurul’una katılan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz tarafından yapıldı. Yılmaz, yenilenen tasarımları, değişen boyutları ve gelişmiş güvenlik özellikleriyle kullanılmaya başlanacak Türk Lirası (TL) banknot ve madeni paraların görme engelliler tarafından da rahatlıkla kullanıbileceğini anlattı. Yılmaz, bunun için para üzerinde yaptıkları çalışmalara ek olarak Merkez Bankası olarak, Para-Ölçer’leri de devreye aldıklarını belirtti.
İsteyene gönderilecek
Yılmaz, yurtdışında üretilecek olan ve özel tasarıma sahip Para-Ölçer sayesinde görme engelli vatandaşların hem Türk Lirası banknotları hem de madeni paraları ölçerek kupür değerlerini kolaylıkla tespit edip birbirlerinden ayırt edebileceğini vurguladı. Yılmaz’ın verdiği bilgilere göre, yılbaşından itibaren kullanılmaya başlanacak Para-Ölçer, görme engellilere yönelik çalışmalar yürüten dernek, vakıf, federasyon ve benzeri tüm sivil toplum kuruluşları aracılığıyla geniş üye kitlesine ulaştırılacak. Bankanın Türkiye genelindeki şubelerinden elde edilebilecek Para-Ölçer’ler, ulaşılamaması halinde başvuru yapanların da adresine gönderilecek.
Başkan tasarruftan yana
Genel Kurul’da Merkez Bankası Başkanı Durmuş, Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Hasan Tatar’a para ölçerin nasıl kullanıldığını, yeni banknot ve kuruş vererek gösterdi. Tatar, yeni banknotları plastik aletin içine koyduktan sonra katlayarak ebatına göre, hangi tutarda olduğunu söylerken, yeni banknot veren Yılmaz’a da "Merkez Bankası Başkanı tasarruftan yana. Bir parayı almadan diğerini vermiyor ama aldığımız paraları vermeyiz" diye espri yaptı. Tatar, sıra kuruşların denemesine gelince gülerek, "Biz zaten bu kadarcık parayla yetinmeyiz" dedi.
Para-Ölçer’ler nasıl çalışacak
Özel tasarıma sahip "Para-Ölçer" sayesinde görme engelliler hem Türk Lirası banknotları hem de madeni paraları ölçerek, kupür değerlerini kolaylıkla tespit edip birbirlerinden ayırt edebilecek.
Katlanan Para-Ölçer’in içine konulacak banknotların boyutları ölçülerek para tanınacak, sahte olup olmadığı da yine banknotların sol üst köşesindeki kabartmalara dokunularak anlaşılacak.
Değeri büyüdükçe banknotlar da büyüyecek
MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Para-Ölçer olmadan da görme engellilerin TL’leri tanıyabileceğini belirtirken, farklı değerdeki banknotların farklı boyutlarda basıldığını vurguladı. Yılmaz, "TL banknotların ebadı, kupür değerinin büyüklüğüyle doğru orantılı. Tüm banknotların uzun kenarında bir küçük kupüre göre 6 mm, kısa kenarında ise ikili grup olarak 4 mm fark oluşturuldu. En küçük kupür olan 5 Türk Lirası banknotun uzunluğu 130 mm, her kupürde 6 mm artışla, 200 Türk Lirası’nın uzunluğu 160 mm’dir" dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Görme Engelliler Tl'yi 'Para -Ölçer'le Tanıyacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?