Galata İş Melekleri tarafından düzenlenen, "Yatırımcı Buluşması" konferansı, İstanbul Swiss Otel'de gerçekleştirildi.
Türk ve yabancı girişimcileri bir araya getiren ve Türkiye'ye yatırımcı girişini artırmayı hedefleyen konferans, yabancı yatırımcıların Türkiye'yi daha yakından tanımalarına fırsat verdi.
Hem dünyadaki hem de Türkiye'deki yatırım trendlerinin konuşulduğu 'Yatırımcı Buluşması Konferansı'nın açılış konuşması Galata İş Melekleri Başkanı Emre Kurttepeli tarafından yapıldı. Kurttepeli, "Teknoloji ve internet için Türkiye işlenmemiş bir maden. Türkiye ve dünya bunun yeni farkına varıyoruz. Burada melek yatırımcılık çok önemli. Türkiye'de melek yatırımcı sayısının artması gerekiyor. ABD'ye baktığımızda 300 binin üzerinde internet melek yatırımcısı var ve 23 milyar dolar yatırımları olmuş. ABD'de her gün 180 tane girişimci melek yatırımcılardan para alıyor. Avrupa'da ise bu sayı daha az. 70 bin melek yatırımcı var ve 2012'de 5 milyar dolar yatırım yapmışlar. Türkiye'ye baktığımızda ise, melek yatırımcı sayısı 150-200 arasında ve yatırım seviyesi ise 10 milyon dolar. Türkiye bu modeli yeni keşfetti ancak gerek melek yatırımcı sayısının hızla artacağına inanıyoruz. Yatırım miktarının da 100 milyon dolar seviyesine çıkacağını öngörüyoruz. Genç nüfus dinamiklerinin ve geleceğin yaratılması için melek yatırımcılık büyük önem taşıyor.
Biz Galata İş Melekleri olarak geçtiğimiz yıl 600 başvuru aldık. 110 tanesi ile görüştük, 40 girişimciyi Academy bölümüne yönlendirdik ve 11 tanesine yatırım yaptık. Toplam yatırım tutarımız 2.5 milyon dolar" açıklamasında bulundu.
Emre Kurttepeli'nin konuşmasının ardından aralarında Facebook, Google'ın da bulunduğu bir çok girişime yatırım yapan, Disruption Capital'in Yönetici Ortağı Michael Parekh, internet girişimciliği ile ilgili bilgi aktarımında bulundu.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın konuşması ile devam eden konferansın ilk bölümünde, Babacan, "Dünyada teknoloji ve girişimcilik nereye gidiyor diye baktığımızda içimiz umut doluyor. İstanbul kültür başkenti olduğu kadar girişimcilik başketi de oldu. Türkiye'de girişimciler çok yoğun çalışmakta. Gaziantep, Denizli, Manisa, Kayseri gibi illerimize bakınca çok güzel iş hacimlerinin olduğunu, tesislerin büyüdüğünü, kapasitelerin artığını ve ihracatta artış yaşandığını görüyoruz. Biz hükümet olarak Türkiye'de fırsat eşitliğini ve adil şartlarda bir rekabet ortamının oluşmasını çok önemsiyoruz. Bir ülkede rekabet ortamı ne kadar iyiyse girişimcilik da o kadar iyi olur. İnternetin yönetim merkezi işlevi gören kurumu ICANN, internet trafiğini dünyada 3 noktaya böldü ve Los Angeles'ten sonra Türkiye ve Singapur'u seçti. Facebook kullanan sayısına baktığımızda Türkiye, dünyada altıncı sırada, Twitter'da ise onbirinci sıradayız. İnternet kullanımı ise yüzde 47.4'e ulaştı. Bütün bu rakamlar bize Türkiye'nin internet ve teknoloji kullanım oranın giderek artığı göstermektedir. Hükümet olarak iş melekleri uygulamasını Nisan ayında başlattık. Başvuruları alıyoruz. Tecrübe ile sermayenin yeni fikirlerle buluşması, Türkiye'nin önünü açacak önemli bir konu. Melek yatırımcı ağlarının desteklenmesi, ağların akredite olması gerek" açıklamasında bulundu.
'Yatırımcı Buluşması Konferansı'nın ikinci bölümünde; 'Followap' Amerikan şirketi Neustar'ın Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Telekomünikasyon Uzmanı, Girişimci, Candace Johson'ın moderatörlüğünde gerçekleşen 'Global ve Yerel Trendler' konulu panele, FINA ve FIBA Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, Paris merkezli yatırım şirketi Ventech'in ortağı Jean Bourcerea ve Angel Investment Network'ün kurucu ortağı ve Melek Yatırımcı James Badgett katıldı.
Panelin ardından GBA'nın yatırım yaptığı Sociaplus.com, Joyfoodz.com, Stilsos.com ve Ustaeli.com internet sitelerinin kurucuları, yabancı ve yerli yatırımcılara, girişimlerini tanıtma imkanı buldular.
m-Spark.com'un Kurucu Ortağı Ferhan Cook'un moderatörlüğünde düzenlenen 'Girişimciliğin Sosyal Etkisi' paneli ise Tarımsal Pazarlama'nın Kurucusu Tülin Akın, Ashoka Avrupa Ülke Direktörü, Türkiye Sorumlusu Matthias Scheffelmeier, meselen.com'un Kurucu Ortağı Emre Danacı ve Intel Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Kurumsal ilişkiler Direktörü Ferruh Gürtaş'ın katılımıyla gerçekleşti. Konferans, Priceline.com CEO'su Jeff Hoffman'ın konuşması ile sona erdi.
Intel, Bilyoner, Uzman TV, Vepa, DBI, Inventram, Mynet, Pozitron, ReklamZ, Yemeksepeti'nin sponsorluğunda düzenlenen 'Yatırımcı Buluşması' konferansında, girişimciler, şirketlerini yatırımcılara tanıtma ve stratejik ve finansal ortak bulma imkanına da sahip oldular. - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › 'Girişimci ve Yatırımcılar Bir Araya Geldi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?