Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Açıklaması

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Açıklaması

"Tarım sektöründeki büyük atılımı görmezden gelip, gerçeklerden uzak eleştiriler yapmak, bu büyük sektöre, bu sektörün çiftçisine, üreticisine, sanayicisine, tüketicisine yapılan haksızlıktır.

30.01.2015 10:05

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından, tarım sektöründeki büyük atılımı görmezden gelip, gerçeklerden uzak eleştiriler yapmanın, sektöre, sektörün çiftçisine, üreticisine, sanayicisine ve tüketicisine haksızlık olduğu belirtilerek, "Tarımdaki gelişmelerle ilgili en son konuşacakların başında Milliyetçi Hareket Partisi gelmektedir" denildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 27 Ocak'ta partisinin grup toplantısındaki, tarım sektörüne yönelik eleştiri ve iddialarıyla MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz'ın basın yayın organlarında yer alan demeçlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Türkiye'nin tarımda, son 12 yılda gerçekleştirdiği değişim ve dönüşüm ile istikrar içinde büyüyen Avrupa'nın en büyük tarımsal hasılasına sahip ülkesi konumuna yükseldiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tarım sektöründeki büyük atılımı görmezden gelip, gerçeklerden uzak eleştiriler yapmak, bu büyük sektöre, bu sektörün çiftçisine, üreticisine, sanayicisine, tüketicisine yapılan haksızlıktır. Tarımdaki gelişmelerle ilgili en son konuşacakların başında Milliyetçi Hareket Partisi gelmektedir.

Çünkü, tarım sektörü 1999-2002 arasında MHP'nin ortağı olduğu 57. Hükümet döneminde, hasılası azalan, desteklerin kaldırıldığı ve üreticinin yalnız bırakıldığı bir dönemi yaşamıştır. 1998 yılında 33,8 milyar dolar olan tarımsal GSYH, 2002 yılında 23,7 milyar dolara düşmüştür. Aynı dönemde tarımsal ihracatımız yüzde 20 azalarak 5 milyar dolardan 4 milyar dolara gerilemiştir.

7 Haziran 2001 tarihinde Dünya Bankasına yazılan mektupta verilen taahhütler çerçevesinde birçok tarımsal destek uygulamadan kaldırılmıştır. Kimyevi gübre desteği 1 Ocak 2002 tarihinde kaldırılmıştır. Tarımda faiz sübvansiyonu kaldırılmış, zirai krediler ticari kredi gibi yüksek faize terk edilmiştir. 2002 yılında tarımsal kredi faiz oranları Ziraat Bankasında yüzde 59, Tarım Kredi kooperatiflerinde yüzde 69 seviyesinde uygulanmıştır. Şeker pancarı, tütün, fındık ve pamuk gibi ürünlerde uygulanan pazar fiyat desteği ve taban fiyatı uygulamaları 2001 yılında kaldırılmıştır. Dünya Bankasına gönderilen bu taahhüt mektubuna; dönemin ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, MHP'li Tarım ve Köyişleri Bakanı Prof. Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp ile MHP'li Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu imza atmışlardır.

Bu destekler dışında aynı dönemde başka tarımsal destekler de kaldırılmıştır. Doğal afetlerden zarar gören çiftçilere verilen tohumluk yardımı 2002 yılında kaldırılmıştır. Zirai mücadele ve veteriner ilaç desteği 2002 yılı başında kaldırılmıştır. Tarımda ucuz elektrik kullanım desteği 2002 yılında kaldırılmıştır. MHP'nin Hükümet ortağı olarak sorumlu olduğu bu tabloyu devraldık."

"Tarım son 12 yılda bambaşka bir konuma yükseldi"

Tarımın son 12 yılda bambaşka bir konuma yükseldiği, büyümesi ve gelişmesiyle ön planda olan güçlü bir sektör olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Tarımsal hasılamız 2002-2013 döneminde yüzde 156 artarak, 23,7 milyar dolardan 61 milyar dolara yükselmiştir. Türkiye tarımsal hasılada 2002 yılında Avrupa tarımının büyük ülkeleri olan Fransa, İtalya ve İspanya'nın ardından 4. sıradayken, hükümetlerimiz döneminde sağlanan gelişmelerle 2008'den beri Avrupa'nın en büyük tarımsal hasılasına sahip ülkesidir.

Tarımsal ihracatımız yüzde 338 artırarak 4 milyar dolardan, 17,7 milyar dolara yükselmiştir. Türkiye tarımda net ihracatçı konumunu daha da güçlendirmiştir. Tarımsal kredilerde yüzde 59 olan kredi faizleri indirilmiş, birçok tarımsal konuda faizsiz kredi sağlanmıştır. 2015 yılında tarımsal kredi faiz oranları sıfır ile yüzde 8,25 arasındadır. Başta mısır, çeltik, ayçiçeği olmak üzere birçok tarımsal üründe Cumhuriyet tarihinin üretim rekorları kırılmıştır. Tarım alanlarında önemli bir değişim olmamasına rağmen yaşanan bu üretim artışları, verimliliğe yönelik çalışmalarımızın ve projelerimizin bir sonucudur."

Hayvancılığında her geçen yıl güçlenen ve kaliteli üretimini artıran bir sektör konuma yükseldiği vurgulanan açıklamada, hayvan sayılarında TÜİK tarafından ilk resmi sayımın yapıldığı 1984 yılında 2002 yılına kadar önemli düşüşler yaşandığı ifade edildi. 1984-2002 arasında, sığır sayısının yüzde 21 azalarak 12,4 milyon baştan, 9,8 milyon başa, küçükbaş sayısı yüzde 40 azalarak 53,4 milyon baştan, 31,9 milyon başa düştüğü vurgulanan açıklamada, 2002-2014 döneminde ise; sığır sayısı yüzde 51 artarak 9,8 milyon baştan 14,8 milyon başa, küçükbaş sayısı yüzde 33 artarak 31,9 milyon baştan, 42,4 milyon başa yükseldiği belirtildi.

Süt, kırmızı et, tavuk eti ve yumurtada Cumhuriyet tarihinin üretim rekorlarının kırıldığının altı çizilen açıklamada,  "2002-2013 döneminde, süt üretimi yüzde 117 artarak 8,4 milyon tondan 18,2 milyon tona, kırmızı et üretimi yüzde 137 artarak 421 Bin tondan 996 bin tona, tavuk eti üretimi yüzde 153 artarak 696 Bin tondan 1,8 milyon tona, yumurta üretimi yüzde 43 artarak 11,5 milyar adetten, 16,5 milyar adede yükseldi. MHP döneminde tarımsal ihracat azalmış, biz arttırmışız. Aynı dönemde tarım hasılasını düşürmüşler, biz yükseltmişiz. Onlar destekleri kaldırmışlar, biz tekrar destek vermişiz. Tarım ile ilgili en son söz söyleyecek partinin bu gerçekleri görmezden gelmesi de ibretliktir." ifadeleri kullanıldı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement