Gemi taşımacılığı yapan büyük firmaların Özel Tüketim Vergisi'ni ödemeden (ÖTV) almış oldukları mazotu, karayolu lojistik firmalarına aktarmaları haksız rekabeti beraberinde getiriyor. Normal koşullarda devletin sadece Gemi taşımacılığı için sağlamış olduğu bu ayrıcalık, kimi firmalar tarafından suistimal ediliyor.
4 LİRALIK MAZOT 1,6 LİRAYA
Piyasa şartlarında mazot için 4 lira bedel belirlenirken, ÖTV'siz alımlarda bu fiyat 1,6 liraya kadar düşüyor. Bu durumu lehlerine çevirmeye çalışan bazı gemi taşımacılığı firmaların ucuza aldıkları mazotu ya kendi bünyesindeki karayolu lojistik firmalarına aktarıyor ya da piyasadaki diğer firmalara satmaya çalışıyor.
ŞOFÖR ESNAFI MAĞDUR
Bu uygulamadan şikayetçi olan ve sayıları 850 bini bulan TIR ve kamyon şoförü haksız rekabete neden olan bu suistimalin sona ermesini talep ediyor. Devlet denetiminin yetersiz kaldığına değinen sektör temsilcileri de, ÖTV'siz mazotun ya kamyon ve TIR'lar için de 1,6 TL'den verilmesini ya da herkes için standart bir fiyat belirlenmesi gerektiğini belirtiyor.
"BÜYÜK ZARAR"
İstanbul Motorlu Taşıyıcıları Kooperatifleri Birliği Başkan Vekili Hanefi Oğuz bu duruma dikkat çekerek, "Bu durumdan ciddi zarar eden firma ve mağdurlar var. Onlar mazotu 4 liraya alırken gemi sahiplerine 1,6 liraya geliyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor." diyor.
"DEVLET EL ATSIN"
Devletin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulamasına tabi tutulmayan ticari gemilerin şimdi de almış oldukları mazotu usulsüz bir şekilde karayolu lojistik firmalarına aktardığı iddia ediliyor. En başından itibaren bu uygulamaya karşı çıkan 850 bin TIR ve kamyoncu ise ortaya çıkan bu suistimalin araştırılmasını istiyor.
"HAKSIZ REKABET"
Bazı gemi taşımacılığı firmalarının başlatmış olduğu bu haksız rekabetin önüne geçilmesi gerektiğini belirten ve 8 yıldır özel bir lojistik firmasında çalışan Serhat Andıç, "Bu haksız rekabet gün geçtikçe diğer firmaları uçuruma sürüklüyor. Buna bir çözümün bulunması gerekiyor." diyor.
"GEMİSİ OLMAYAN KULLANAMIYOR"
ÖTV'siz mazottan sadece gemisi olanların faydalanabildiğini söyleyen Andıç, "Gemisi olmayanlar kullanamıyor. ÖTV'siz bir şekilde gemi sahiplerine verilen mazotun TIR'lara aktarılması epey bir zamandır bilinen bir konu." diyor.
HESAP ORTADA
Şirket çalışanı bu durumu bir örnekle açıklıyor: " Türkiye'de 1.000 kilometre yol giden bir araç 330 litre mazot yakıyor. Yani bu da 1.320 lira yapar. Fakat diğer taraftan ÖTV'siz mazotu usulsüz kullanan firma ise sadece 528 lira mazota ödüyor. Yani yarı yarıya bir ücret çıkıyor. Yüzde 60 yakın bir fark oluşuyor. Ya hepsinden ÖTV'yi kaldırsınlar ya da hiçbirine vermesinler."
İstanbul Motorlu Taşıyıcıları Kooperatifleri Birliği Başkan Vekili Hanefi Oğuz, gemilere verilen ÖTV'siz mazotun usulsüz bir şekilde aktarılmasının liman kooperatiflerine zararının çok daha fazla olduğunu ifade etti.
3. HAVALİMANINDAKİ KAMYONLARA MAZOT 1,5 TL
Üçüncü havalimanı inşaatında çalışan kamyonlara mazotun 1,15 liradan verildiğini iddia eden Airporthaber.com yayın yönetmeni Ali Kıdık, 'Üçüncü havalimanına skandal ayrıcalık' başlıklı yazısında şu ifadeleri kullanmıştı: "Skandal oluyor, ayrımcılık oluyor. Üçüncü havalimanını yapan firmaların araçlarına alınan yakıtlar ÖTV'siz veriliyor.
NEREDEYSE BEDAVA
Yüzlerce kamyonun çalıştığı havalimanı inşaatının yakıtı 1,15 TL'den alınıyor. Havacılık hariç, diğer ÖTV'siz yakıt kullanan deniz taşımacılığına ayrıcalık 2003 yılında getirildi getirilmesine de üçüncü havalimanı için böyle bir karar var mı açıkçası ben bilmiyorum."
Son Dakika › Ekonomi › Gemiye Verilen ÖTV'siz Mazot, TIR'lara Aktarılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (21)