The Coca-Cola Company İcra Başkanı Muhtar Kent, dünya ekonomisinde kriz beklentisinin olmadığını söyledi.
Kent, "Gelişmekte olan ülkelerde öyle güçlü bir talep var ki tüm dünya ekonomisini körükler. Bu talep dünyaya yeter" dedi. ABD’de de ciddi bir ekonomik durgunluk olmayacağını savunan Muhtar Kent, ABD Merkez Bankası FED’in faiz indirimlerinin bu yönde yardımcı olacağını ifade etti.
OLUMLU GÜCE ÇEVRİLİR: Sabancı Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı Central and East European Management Development Association (CEEMAN) konferansı için düzenlenen gecede konuşan Muhtar Kent, küreselleşmenin daha önce tarihte yaşanmış hiçbir sürece benzemediğini kaydetti. Kent, bunun nedeninin "daha önce görülmemiş bir hızla yayılabilmesi" olduğunu söyledi. Hayatın her alanında nefes kesici bir büyüme yaşadığını anlatan Kent, "Örneğin ilk kısa mesaj 1992’de atılmıştı. Bugün bir günde atılan kısa mesaj sayısı dünya nüfusunu aşıyor. Sadece bu yıl üretilen yeni bilginin miktarı geçmiş 5 bin yılın toplamından daha fazla olacak" dedi. Küreselleşmenin olumlu ya da olumsuz nitelenmesinin de mümkün olmadığını ileri süren Kent şöyle konuştu: "Küreselleşmeyi olumlu bir güce çevirmek insanların elinde. Sürdürülebilir ve çevreye, insana duyarlı bir büyüme sağlamak gerek. Bu amaç için hem hükümetlere hem de sivil toplum kuruluşlarına önemli rol düşüyor."
RAPOR DEĞİL, LİDER: Muhtar Kent, dünyanın, raporlara değil, kendi dünya görüşüne güvenen ve belirsizliğe çözüm bulabilen liderlere ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, bunun için de farklı coğrafyalar ve kültürlerle temasın şart olduğunu kaydetti. Kent, şöyle konuştu: "Pek çok lider tanıyorum, Paris’teki alışkanlıklarını, hayat biçimlerini Mumbai’ye taşımak, Londra’daki konforu Şanghay’da yaşamak, Laos’ta New York’lu gibi yaşamak istiyor. Bunun işe yaramayacağını kesinlikle söylemeliyim. Biz, sadece kendileri gibi düşünen, kendileri gibi iş yapma biçimlerine sahip olanlarla etrafını dolduran yöneticiler istemiyoruz."
Dünya Bankası: Türkiye dalgayı hafif atlattı
DÜNYA Bankası’nın Baltık bölgesi ve Doğu Avrupa ağırlıklı "AB8+2 Düzenli Ekonomik Raporu"nda birliğe son katılan Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerinin son krizi, Türkiye dahil dünyanın diğer bölgelerine göre daha hafif atlattığı belirtildi. Dünya Bankası tarafından hazırlanan "AB 8+2 Düzenli Ekonomik Raporu"nda, birliği daha önce katılan 8 ülke Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya ve daha sonra katılan Romanya ve Bulgaristan ele alındı. Ülkeler Baltık ve Doğu Avrupa bulunuyor. Raporda karşılaştırma amacıyla dünyanın çeşitli bölgelerinde bulunan ülkelerle AB aday ülkelerinden Türkiye ve Hırvatistan’a da zaman zaman değinildi. Raporda Türkiye’nin durumunu ilgilendiren "ABD tüketiminde sonunda gerçekleşen düşüşün AB8+2 üzerindeki etkisi, düşüş çok daha derinleşmedikçe mütevazi olacaktır ve bölge için temel ihracat pazarı olan Euro bölgesini etkileyecektir. Yine de ABD ile daha zayıf ticaret bağlantıları, AB üyeliği ve Euro’nun kabulüne yönelik beklentiler, AB8+2’nin, yükselen piyasalara yönelik küresel yatırımcı duyarlılığındaki ani kaymalardan izole kalmasına yardımcı olmuştur" değerlendirmesi yapıldı.
Son Dakika › Ekonomi › Gelişmekte Olan Ülkeler Dünya Ekonomisini Körükler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?