Naksan Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Royal Halı Yönetim Kurulu Başkanı Zirve Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Taner Nakıboğlu, Gaziantep'te iş sıkıntısının olmadığını, tam tersi çalışacak işçi sıkıntısının yaşandığını söyledi.
Uluslararası Antalya Üniversitesi Ceo Kulübü'nün 'Gençler Sırrını Gençlere Anlatıyor' söyleşileri kapsamında günün konuğu Naksan Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Royal Halı Başkanı ve Zirve Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Taner Nakıboğlu oldu. Konuşmasında çocukluk ve gençlik yıllarını anlatan Nakıboğlu, ailesinin isteği üzerine görücü usulü ile evlendiğini söyledi. Evlilikte ailelerin anlaşmasının önemli olduğunu ifade eden Nakıboğlu, 25 yaşında askerliğini bitirdiğini, masterını yaptığını ve evlendiğini söyledi. Babasının tavsiyesi ile amcasının yanında plastik işletmesinde işe başladığını anlatan Nakıboğlu, "Babamdan övgüyle bahsediyorum. 65 yaşında ve 50 yıldır ticaretin içindedir. Babam üniversite bitirmedi. Fakat kendi deyimiyle Tahtakale üniversitesini bitirdi. O günlerden bugünlere geldik. Hala babamın kuralları vardır. Babamın yanında değil, amcamın yanında işe başladım. İşyerinde baba oğul ilişkisi olmaz. Amcamın yanında işe başladım ve aşağıdan yukarıya doğru yükseldim" şeklinde konuştu.
HALICILIK SEKTÖRÜNE FARKLI BİR BAKIŞ AÇISI
Her öğrencinin kısa süre içinde büyük iş adamı olmak istediğini söyleyen Nakıboğlu, "Bu büyük iş adamları kaç yılda buraya geldi. En büyük sıkıntı budur. Mutlaka belirli bir süreyi doldurmanız lazım. Ben de işçilerin içinde çalışmaktan çok mutluyum. Onları idare edeceğiniz zaman, onların ne düşüneceğini iyi bilmeniz lazım. Notlarınızın iyi olması önemli değil. Her konuda bir şeyler bilmeniz lazım. Ama bir konuda uzman olmalısınız. Biz diplomaya değil ne kadar tecrübeli olduğunuza ve bilgi birikiminize bakıyoruz. Bunlara önem vermeniz gerekir" diye konuştu.
2000 yılında plastik sektöründen yeni bir iş alanına girmeye karar verdiklerini dile getiren Nakıboğlu, "2004 yılında ilk halı ipliği fabrikasını kurarak Royal Halı ile işe başladık. ve bilinen marka olan Pierre Cardin'in lisansını aldık. Son 2 yıl içinde önemli bir değer olan Atlas Halı'nın markasını aldık. Halıcılık sektörüne farklı bir bakış açısı getirdik. Ebru sanatını halıya uyguladık, ebru halıyı yaptık ve patentini aldık. Geleneksel Türk sanatlarını halıya aktardık. Royal Halı, Nisan ve Mayıs ayında halka arz edilecek. Siz öğrenciler de buradan hisse alabilirsiniz" şeklinde konuştu.
"YABANCI DİL BİLMEK ÖNEMLİ"
Madenciliğe de yöneldiklerini kaydeden Nakıboğlu, "Türk yerli linyit kömürü çıkarıyoruz. Santral yapıyoruz.
Bu tesis cari açığa 150 milyon dolar civarında katkı sağlayacak. Bin 200 kişiye istihdam sağlayacak. Çevreye saygılıyız. Plastiği de, altını da, HES'leri de kullanacağız ama doğaya minimum zararı vereceğiz. Diyeceğiz ki '100 ağaç kesen 1000 ağaç diksin" dedi.
Yabancı dilin mutlaka öğrenilmesi gerektiğini kaydeden Nakıboğlu, "Ben Gaziantep Zirve Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanıyım. 4 bin 500 öğrencimiz var. 4'üncü yılımızdayız. Bizden hiçbir öğrenci İngilizce'yi öğrenmeden mezun olamaz. Üniversiteden mezun olmaktan çok dil bilmeniz daha önemli" şeklinde konuştu.
"GAZİANTEP'TE ORTAK AKIL VARDIR"
Nakıboğlu, Gaziantep'te sanayinin gelişmesini ise şöyle anlattı:
"Gaziantep'te 5 organize sanayi bölgesi var. Gaziantep'te deniz yok, devletin yatırım desteği yok, bazı şeyler olmadığı için Antepliler ticarete yönelmişler. Ticareti esas almışlar. Gaziantep, İpek Yolu üzerinde olduğu için ticaret çok iyi öğrenilmiş. Esnaflık, sanatkarlık ve el sanatlarını da geliştirmişler. Üretmeyi ve satmayı çok iyi biliyorlar. Yeni nesil İngilizce biliyor, kendini geliştiriyor. Gaziantep bugün Türkiye'deki halının yüzde 95'ini, dünya halılarının ise yüzde 35'ini üretiyor. Gaziantep'te hangi düşünceden olursanız olun ortak akıl vardır. Herkes Gaziantep için çalışıyor. Bunları birleştirince girişimci Gaziantep ortaya çıkıyor. İhracatta Ankara'yı geçmek üzereyiz. 5'inci organize sanayi bölgesi açılıyor, 6 ve 7'nin planları yapılıyor. 4 sene önce 11 bin öğrenci olan şehirde 35 bin öğrenci var. Nüfus olarak dünyada en hızlı büyüyen 10 ilden 9'uncu sıradayız. Türkiye'nin büyüme hızının iki katı büyüyoruz. ABD'den de bir heyet bizim girişimcilik ruhumuzu yerinde görmek için geldi."
"GAZİANTEP'TE ÇALIŞACAK İNSAN SIKINTISI VAR"
Gaziantep'te işsizlik problemi olmadığına işaret eden Nakıboğlu, "Zirve Üniversitesi ile İşkur arasında yürütülen bir projede açılan kurslara kursiyer bulamadığımız için ceza yedik. Günlük 15 lira harcırah verildiği halde kimse iş sahibi olmak için gelmedi. Gaziantep'te her şey var ama çalışacak insan sıkıntısı var" dedi.
Kişinin önce kendisine kendini ispatlaması gerektiğini ve başarının böyle yakalanabileceğini kaydeden Nakıboğlu, öğrencilere başarılı iş adamlarının kitaplarını okumalarını tavsiye etti.
"SURİYE OLAYLARI GAZİANTEP'İ ETKİLEMEDİ"
Nakıboğlu, Suriye olaylarının kendilerini etkilemediğini kaydederek, "Ama bu duruma üzülüyoruz. Sanayiyi etkilemedi. Dışa açılmıyordu Suriye, pek bizle iş yapmıyordu. Biz Irak'la çok iş yapıyoruz. Irak'la aramız kötü olursa etkileniriz. Suriye'den Gaziantep'e gelenler ev kiralarını yükseltti. Böyle ters bir etkileri oldu" diye konuştu.
Öğrencilere yurt dışında master ya da doktora yaptıktan sonra ülkelerine dönme tavsiyesinde bulunan Nakıboğlu, "Gaziantep'te otomasyon mühendisi sıkıntısı var. Bu konularda kendinizi geliştirin. Geleceğin meslekleri bunlar. Çünkü kendi makinelerimizi yapmaya başladık. Mekatronik en tavsiye ettiğim bölümdür" dedi.
Konuşmasının arasından Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, Nakıboğlu'na plaket, CEO Kulübü öğrencileri ise çiçek takdim etti. - ANTALYA
Son Dakika › Ekonomi › Gaziantep'te İş Var, İşçi Yok - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?