Gap Bölgesi Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesi Şanlıurfa Tanıtım Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Ekonomi

Gap Bölgesi Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesi Şanlıurfa Tanıtım Toplantısı Yapıldı

GAP Bölgesi Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesi Şanlıurfa tanıtım toplantısı yapıldıŞANLIURFA - Güneydoğu Anadolu Bölgesi Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesi Şanlıurfa tanıtım toplantısı yapıldı, toplantıda et lokantaları zinciri ile meşhur Cüneyt Asan, dünyanın en güzel kebabın Şanlıurfa'da yetişen...

24.05.2017 18:46

GAP Bölgesi Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesi Şanlıurfa tanıtım toplantısı yapıldı

ŞANLIURFA - Güneydoğu Anadolu Bölgesi Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesi Şanlıurfa tanıtım toplantısı yapıldı, toplantıda et lokantaları zinciri ile meşhur Cüneyt Asan, dünyanın en güzel kebabın Şanlıurfa'da yetişen patlıcan ile yapıldığını belirtti.

Türkiye ile Avrupa Birliği tarafından finansmanı sağlanan GAP Bölge Kalkınma İdaresinin hayata geçirdiği ve 9 kenti kapsayan Güneydoğu Anadolu bölgesi Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesi tanıtım toplantısı Şanlıurfa'da yapıldı. Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdülkadir Açar, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadarettin Karahocagil, ile paydaşların katıldığı tanıtım toplantısında ürünlerin nasıl kümelenmesi ve hangi ürünlerin yer alması gerektiği anlatıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, "Şanlıurfa birçok alanda olduğu gibi kendine özgü damak tadıyla gurme turizminde de Halil İbrahim bereketini ortaya koyan bir marka şehirdir. Güzel şehrimizin gastronomi ile ilgili kültürel mirasını öne çıkaran bir projedir. Nitelikli gıda ürünlerinin geliştirilmesinin yanında Katma değer ürünlerin markalaşması ve pazarlanması, kümelenmesi, istihdam başta Kobiler olmak üzere işletmelerin yetenek ve kapasitelerinin arttırılmasına da katkı sağlayacağı inancındayım. Projenin Şanlıurfa ile birlikte GAP bölgesinin iletişim ve işbirliği ağı ile bölgenin kümelenme potansiyeline sürdürülebilir katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.

Toplantıda açıklamalarda bulunan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadarettin Karahocagil, projenin 9 ili kapsadığını ve 3,5 milyon Euro'ya yakın bir bütçesi olduğunu belirtti. Karahocagil, "Bugünkü program nitelikli gıda kümesi oluşturma projemizin lansmanı için yapıldı. Bölgeye has niş ürünlerin yine niş hale getirerek pazarlara arzıdır. Bu arz zincirinde çalışan tüm Kobilerimizin bir araya toplayarak birlikte çalışmalarını hedefliyoruz. Diğer hedefimiz ise iş ve istihdamı arttırmak. Avrupa Biriliği ve Türkiye'nin ortaklaşa finanse ettiği bir projedir. Bu projeyi GAP idaresi olarak biz yürütüyoruz. 9 ili kapsıyor ama burada Şanlıurfa'mızın ayrı bir yeri var. Şanlıurfa bütün ürün ve medeniyetin başladığı yerdir. Birçok ürünün mercimek, pirinç ve zeytinin gen kaynağıdır. Şanlıurfa mutfağının gücünü hepimiz biliyoruz. Biz bu ürünlerin daha fazla tanıtılması, daha kolay pazara ulaşması ve değerinde satılmasını sağlayacağız. Proje kapsamında bir küme oluşturacağız. 3,5 milyon Euro'ya yakın bir bütçesi var. Diğer amacımız ise özellikle bölgenin tanıtılması algısının değişmesini sağlamaktır" şeklinde konuştu.

Bir milletin en önemli özelliği kültürel değerleridir diyen Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel sekreteri Abdulkadir Açar, toplantı sonrası açıklamasında, "Kültür bir milletin binlerce yıldan gelişmiş olan bütün değerlerin bir imlikten süzülürcesine bir araya toplanmasıdır. Kültür hakimiyetin egemenliğin göstergesidir. Burada sayılan ürünlerde bize has ait, bizim olan ürünlerin korunması tescil edilmesi dünyaya tanıtılması anlamında çok büyük hizmettir. Ekonomik anlamda düşündüğümüzde ise biz millet olarak pazarlama konusunda sıkıntılarımız olduğu için bu ürünlerin onda bir değerinde ürünlerin pazarlandığını görüyoruz. Her şeyin ilk başladığı bir memleketteyiz bölge ve Urfa açısından çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Proje kapsamında büyükşehir belediyesi olarak her zaman GAP idaremizin yanında yer aldık, yanında yer almaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Et kralı olarak tanınan et zinciri lokantaları sahibi Cüneyt Asan, toplantıda etin püf noktalarını anlatarak kebap yapılacak etin kıyma makinasında değil, zırhla çekilip yapılması gerektiğini söyledi. Asan, dünyanın en güzel patlıcan kebabının Şanlıurfa'da yapıldığını belirterek, en güzel patlıcanın Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde yetiştirildiğini ve patlıcanlı kebaba ayrı bir lezzet kattığını ifade etti. Asan, Şanlıurfa'ya ait değerlerin korunması ve ileriye taşınması gerektiğini de vurgulayarak platformda kurulan mutfakta görsel olarak patlıcanlı kebabın nasıl yapıldığı anlattı.

Toplantı çekilen hatıra fotoğrafları sonrası son buldu.

Gap Bölgesi Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesi Şanlıurfa Tanıtım Toplantısı Yapıldı
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Gap Bölgesi Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesi Şanlıurfa Tanıtım Toplantısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement