Listede en zengin kulüpler arasında Galatasaray 16'ıncı, Fenerbahçe ise 18'inci sırada yer aldı
Raporda Öne Çıkan Notlar:
§ En büyük 20 Futbol Para Ligi Kulübü'nün toplam geliri, %8 artarak 5.4 milyar Euro'ya ulaştı,
§ Dokuz yıldır lider olan Real Madrid, 519 milyon Euro'luk rekor ile bu yıl da birinci sırada yer aldı,
§ Bayern Munich, Manchester United'ı geçerek üçüncülüğe yerleşti,
§ Paris Saint-Germain, neredeyse 400 milyon Euro'luk gelirle beşinciliğe yükseldi,
§ Galatasaray ve Fenerbahçe, ilk 20'de kendine yer buldu,
§ Şu an ilk 30'daki tüm kulüpler, 100 milyon Euro'nun üzerinde gelir elde etti,
Denetim, vergi, kurumsal finansman, yönetim danışmanlığı hizmetlerinde dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Deloitte, Futbol Para Ligi raporunu yayınladı. Rapora göre dünyanın en çok kazanan 20 kulübü geçen sezon 5,4 milyar Euro gelir elde ede etti. Bir önceki sezona göre 400 milyon Euro artışla yüzde 8'in üzerinde büyüme gerçekleştirdi.
Galatasaray ve Fenerbahçe Zenginler Kulübünde
Dünyanın en zengin 20 futbol kulübü arasında Galatasaray, bir önceki sezona göre üç sıra birden yükselerek 16'cı sıraya yerleşti. Galatasaray'ın 2012/13 sezonundaki geliri 157 milyon Euro oldu. Bu yıl ilk kez "En Zengin 20" listesine 18'inci sırada girmeyi başaran Fenerbahçe'nin, 2012/13 sezonundaki geliri 126,4 milyon Euro olarak gerçekleşti. Fenerbahçe ve Galatasaray gelirde, AS Roma, Atletico Madrid, Stutgart, Napoli, Benfica ve Ajax gibi Avrupa'nın köklü kulüplerini geride bıraktı.
Sosyal medyada da zirvedeler
Galatasaray, Twitter'da 3,5 milyon takipçisiyle dünyanın en çok takipçisi olan 3'üncü kulüp oldu. Facebook'da ise 9,4 milyon takipçiyle 10'uncu sırada aldı. Fenerbahçe ise Facebook'da 7,1 milyon takipçiyle 12'inci, Twitter'da ise 2,7 milyon takipçiyle 6'ncı sırada yer aldı.
Deloitte Türkiye Tüketim ve Spor Endüstrisi Lideri Özgür Yalta konuya ilişkin olarak görüşlerini şu şekilde dile getirdi: "Galarasaray ve Fenerbahçe, artan gelirleri ve Avrupa kupalarındaki başarılarının bir sonucu olarak 2005/06 sezonundan beri ilk kez Deloitte Futbol Para Ligi'nde ilk 20'de yer aldı. Avrupa Futbolu'nu şekillendiren beş büyük ülke (İngiltere, Almanya, İtalya, Fransa ve İspanya) dışında ilk 20 kulüp arasında temsilcisi olan tek ülkenin Türkiye olması heyecan verici. Yalnızca gelirlerde değil; taraftarların sosyal medyadaki takip oranlarına da baktığımızda, taraftar bağlılığı ve sosyal sermaye açısından da kulüplerimizin, Avrupa'nın ilk 10'unu zorladıklarını görüyoruz. Bundan sonraki hedef ise, Türk kulüplerinin ilk 10 kulübü zorlaması olmalı. Ancak bu hedefin gerçekleşmesinde kulüplerin bireysel olarak yapabilecekleri sınırlı, daha çok tüm futbol yapımızın birlikte sınıf atlaması gerekiyor, bir başka deyişle Türk futbolunun uluslararası seyirci bulması ve uluslararası sponsorların Türk kulüpleri ile buluşması gerekiyor".
Deloitte Futbol Para Ligi'nin bu yılki sonuçları içerisinde diğer ilginç bir verinin, global yatırımcıların ve sponsorların ticarileşen futbol sektörüne ilgilerinin her geçen gün daha da artması olduğunu ifade eden Özgür Yalta, ilk 20'de yer alan Avrupa takımlarının üçte birinden fazlasının sahibinin ya da hakim ortağının Avrupa kıtası dışında bulunduğuna dikkat çekti. Yalta, 7 takımın forma ana sponsorluğunun Orta Doğu Havayolu şirketleri tarafından üstlenildiğinin de altını çizdi.
Real Madrid ManU'nun rekorunu kırdı
ManU'nun 8 yıl üst üste birincilik rekorunu kırarak 9 yıl üstü üste zirvede kalan Real Madrid'in geliri 518,9 milyon Euro oldu. 2012/13 sezonunda Real Madrid'in gelirlerin en büyük kısmını 211,6 milyon Euro ile ticari oluştururken, yayın geliri 188,3 milyon Euro, bilet geliri ise 119 milyon Euro oldu.
İkinci sıradaki Barcelona'nın geliri 482, milyon Euro, üçüncü sıradaki Bayern Munich'in geliri ise 431,2 milyon Euro oldu. Sıralamada 8 yıl üst üste birincilik başarısından sonra geçen sezon 3'üncülükten 4'üncülüğe gerileyen Manchester United'ın geliri 423,8 milyon Euro oldu.
Deloitte Spor Endüstrisi Grubu Ortağı Dan Jones ise "Real Madrid, 2012/13 sezonunu kupasız bitiren bir kulüp olmasına rağmen Para Ligi'nin zirvesindeki yerini sağlam bir şekilde koruyor. Özellikle İspanya'daki zorlu ekonomik koşullara rağmen, kulübün hem yurtiçi hem de uluslararası seviyede önemli ticari gelir kazanma yeteneği, başarısının temelini oluşturuyor. Bu durum, Para Ligi'ndeki en yakın rakipleriyle, örneğin FC Barcelona ile, aradaki uçurumu 36 milyon Euro'ya çıkarmaya yardımcı oluyor.
Neredeyse tamamı 2012/13 sezonunda gelirini artıran, zirvedeki 20 kulübün kombine geliri, daha büyük küresel ekonomiyi geride bırakarak %8 artmıştır. Bu büyüme, önümüzdeki yılın Para Ligi'nde kulüplerin gelirlerini etkileyecek yeni Premier Ligi ve Bundesliga Ligi yayın anlaşmaları rekorundan çok daha önce gerçekleşmiştir.
"Türkiye Futbolda Yükselen Pazar"
Deloitte Spor Endüstrisi Grubu'nda Kıdemli Müdürlük yapan Austin Houlihan ise "Beş büyük ligden gelen kulüpler Para Ligi'nde üstünlük sağlamaya devam ederken, Para Ligi'nde Galatasaray ve Fenerbahçe'nin varlığı ve Brezilyalı Corinthians kulübünün ilk 30'daki varlığı, yükselen pazarlardaki kulüplerin büyüme mücadelelerini vurgulamaktadır. İlgili ekonomilerin büyümesi, ilgili ülkedeki halkların futbola olan tutkusu ve gelişen futbol altyapısı, bu piyasalardaki en büyük kulüplerin güçlü gelir artışına katkıda bulunmaktadır. Galatasaray'ın 2011'de açılan Türk Telekom Arena Stadı, Avrupa'nın en iyi stadyumlardan biri olarak kabul edilmektedir ve artan gelir konusunda kaliteli stadyumların önemini sergilemektedir." dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Galatasaray ve Fenerbahçe Zenginler Liginde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?