Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmanın olmazsa olmazının istikrar olduğunu belirterek, "Bakış açımızı değiştirmemiz lazım. İhracata odaklanmalıyız, katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Ar-Ge, inovasyon ve markaya yatırım yapmamız gerekiyor" dedi.
Forum İstanbul 2014'te konuşan Büyükekşi, sürdürebilir büyümenin en önemli yapı taşının ihracat olduğunu ifade ederek, TİM olarak Türkiye'nin ihracat konusunda yapacağı atılımlara her türlü katkıyı sunmak istediklerini söyledi.
Türkiye'nin 2023 vizyonuna ilişkin yaptıkları çalışmalara değinen Büyükekşi, TİM'in içinde yer alan her birliğin kendisine hedefler koyduğunu, en büyük ihracat hedefini de otomotiv sektörünün üstlendiğini kaydetti.
Büyükekşi, 2023 hedeflerinin ulaşılamaz olmadığına işaret ederek, "Bunun olmazsa olmazı istikrardır. 2023 hedeflerine ulaşmak mümkün ama biraz daha bakış açımızı değiştirmemiz lazım. İhracata odaklanmalıyız, katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Ar-Ge, inovasyon ve markaya yatırım yapmamız gerekiyor. Bu konularda TİM olarak önemli çalışmalar yapıyoruz. İnovasyon haftası düzenliyoruz, üniversiteler ve iş dünyasını biraraya getiriyoruz. Artık, inovasyon haftası programlarını Anadoluya' da taşıyacağız" diye konuştu.
Sürdürülebilir bir kalkınma için kadın girişimcilerin yapacağı her türlü ihracatı TİM olarak desteklediklerini dile getiren Büyükekşi, kadın ihracatçıların sayısının artmasını istediklerini belirtti.
"Kadınların gücünü ekonomimize katmamız gerekiyor"
Doğuş Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Hüsnü Akhan da Türkiye'nin 2023 hedeflerine inandıklarını vurgulayarak, "İnovasyon konusunda elde edilen gelişmeler umut verici. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için şuan içinde bulunulan orta gelir tuzağının dışına çıkılacak tedbirlerin alınması lazım. Ekonomik kalkınmanın yeni büyüme stratejileriyle etkin bir şekilde işletilmesi gerekiyor. Bunların temelinde de Ar-Ge, inovasyon ve katma değeri yüksek ürünler üretmek geliyor" ifadesini kullandı.
Kadın istihdamı konusuna değinen Akhan, Türkiye'de kadın istihdamının çok düşük olduğunu ve Türkiye'nin bu anlamda atması gereken önemli adımlar olduğunu dile getirdi.
Akhan, Türkiye'de kadınlarda eğitim oranın hızla yükseldiğini, bunun umut verici olduğunu belirterek, "Kadınların gücünü ekonomimize katmamız gerekiyor. Kadınlarımıza finansman konusunda yardımcı olmalıyız. Doğuş Grubu olarak kadın istihdamına büyük önem veriyoruz. Kadın çalışan oranımız yüzde 49'dan yüzde 50'ye yükseldi" dedi.
- "Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması hayal değil"
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ise Türkiye'nin 2023 hedeflerinin hayal olmadığını, bunu başarabileceğini ifade ederek, "2023 hedeflerine erişmek için Türkiye'nin büyümesine devam etmesi her yıl yüzde 5'in üzerinde büyümesi lazım. Burada kritik soru 'Nasıl sürdürülebilir bir büyüme getireceğizdir? Tasarruf konusuna sadece bireyler değil şirketler de katkıda bulunmalı. Türkiye'nin büyümesi için bankaların kredi vermeye devam etmesi lazım. Bunu da yapabilecek güçteler. Bankacılık sektörünün uzun vadede karlılığını da koruması gerekiyor. Türkiye'nin son krizden etkilenmemesinde bankaların çok önemli bir rolü oldu" değerlendirmesinde bulundu.
Binbaşgil, kadın istihdamının ekonomi açısından büyük önem taşıdığına işaret ederek, Türkiye'de kadın istihdam oranlarının dünya ile kıyaslandığında çok düşük kaldığını ve hızla artırılması gerektiğini ifade etti.
Bankacılık sektörünün kadınlar için çok uygun bir çalışma ortamı sunduğunu anlatan Binbaşgil, 200 bin çalışanın olduğu sektörde 100 bin kadının istihdam edildiğini kaydetti. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Forum İstanbul 2014 - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?