Fortune 500 Türkiye Ödülleri Sahiplerini Buldu - Son Dakika
Ekonomi

Fortune 500 Türkiye Ödülleri Sahiplerini Buldu

Fortune 500 Türkiye Ödülleri Sahiplerini Buldu

Fortune 500 Türkiye listesinde yer alan ilk üç şirket, en yüksek ihracat gerçekleştiren şirket ve en yüksek kar elde eden şirket dün düzenlenen gala gecesinde ödüllerini aldı.

17.09.2015 14:45

Fortune 500 Türkiye listesinde yer alan ilk üç şirket, en yüksek ihracat gerçekleştiren şirket ve en yüksek kar elde eden şirket dün düzenlenen gala gecesinde ödüllerini aldı.

Fortune 500 Türkiye listesinde yer alan ilk üç şirket, en yüksek ihracat gerçekleştiren şirket ve en yüksek kar elde eden şirket dün İstanbul'da düzenlenen gala gecesinde ödüllerini aldı.Bu yıl hazırlanan listeye göre; Fortune 500 şirketlerinin toplam net satışları 791,7 milyar TL olduğu bu rakam'ın Türkiye'nin milli gelirinin yüzde 45'ine denk geldiği belirtildi.

Fortune 500 Türkiye'nin listesinde ilk sırayı Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. oldu. Listenin ikinci sırasında BOTAŞ yer alırken OMV PETROL OFİSİ ödül alan üçüncü şirket oldu.

2008 yılından beri listenin ihracat şampiyonu THY bu yıl da en fazla ihracat yapan şirket oldu. THY adına ödülü Genel Müdür Temel Kotil aldı.

Listede Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karı En yüksek şirketi olan TÜRK TELEKOM adına ödülü alan kişi Türk Telekom Grubu Kurumsal İş Birimi CEO'su Mehmet Ali Akarca oldu.

Ayrıca TURKCELL Teknoloji Özel Ödülü'nü ise OLTAN GIDA adına Genel Müdür Orhan Veli Oltan aldı.

TURKCELL: LİSTEDEKİ 10 ŞİRKETİN 9'UNUN İŞ ORTAĞI OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ

Medya ve iş dünyasından çok sayıda önemli ismin katıldığı tören öncesinde konuşma yapan Turkcell Kurumsal Satış Grup Başkanı Tuğrul Cora, Fortune 500 listesinde yer almanın çalışan, üreten, ekonomiyi büyüten şirketler için önemli bir başarı olduğunu belirtti. Cora, ""Fortune 500 şirketlerinin her 10 tanesinden 9'unun iş ortağı olmaktan onur duyuyoruz. Turkcell olarak, şirketlerin ve Türkiye'nin dönüşümüne, her alanda sağladığımız gerçek zamanlı çözümler ve profesyonel hizmet yaklaşımı ile destek oluyoruz. Türkiye'nin en geniş saha ve çözüm ekibi ile tüm bu çözümleri sağlarken gücümüzü güçlü alt yapımızdan alıyoruz. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen 4.5G ihalesi ile bu konuda büyük bir eşik atladık. Turkcell'in 4.5G altyapısına bağlanan şirketlerin işlerini anlık olarak takip edebilmesi, müşteri için ve rekabette fark yaratması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Fortune Türkiye'yi ve ödül alan ve listede yer alan tüm şirketlerimizi kutluyoruz, başarılarının devamını diliyoruz" dedi.

Galada düzenlenen 'İnovasyonla Değer Yaratmak' başlıklı panelde Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Boyner Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner ve Yemek Sepeti CEO'su Nevzat Aydın konuşmacı olarak yer aldı.

BİNBAŞGİL: "FİKİRLERİ YEŞERTEBİLECEK İMKANLARIN OLUŞMASI GELECEK AÇISINDAN ÖNEMLİ"

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil konuşmasında start-up'ların finansmanının önemine dikkat çekerek fikirleri yeşertebilecek imkanların oluşmasının Türkiye'nin geleceği açısından çok önemli olduğunu belirtti. Bankacılığın çok hızlı değiştiğini kaydeden Binbaşgil, "Her şey değişirken bankacılığı eskisi gibi bırakmak mümkün değil. Mobil bankacılık yılda yüzde 200 büyüyor. Akbank'ta işlemlerin yüzde 91'i şube dışında gerçekleşiyor. Bu bizim herşeyimizi etkiliyor. Artık bankacılık çok farklı noktalarda. Ödeme sistemleri de aynı şekilde. İnsanların alışkanlıkları değişiyor" diye konuştu.

Gelişmiş ülkelerdeki bankalarla Türk bankaları kıyaslandığında özellikle inovasyon tarafında yurtdışındaki bankaların daha yüksek olduğunu kaydeden Binbaşgil "Bunun çeşitli nedenleri var. Teknolojilerine çok büyük yatırımlar yapmışlar ama bazı şeyler eski kalmış. Eskiyi yenilemek daha zor olabiliyor. Biz biraz daha geç başladık, kendi içimizde rekabet vardı derken teknoloji tarafı çok iyi gelişti" değerlendirmesinde bulundu.

CEM BOYNER: "RAHAT ETTİĞİMİZ AN GERİ DÜŞMEYE BAŞLARIZ"

Boyner Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner konuşmasında Türkiye'de adaptasyonun hızına dikkat çekti.Eskiden rakip olan elektronik ticaretle sokaktaki mazağaların artık birbirlerine kopamayacak kadar entegre olduklarını kaydeden Boyner cirolarında internetin payının hızla ilerleyerek yüzde 8-10'lara geldiğini söyledi. İnternet siparişlerinin haftaiçi yüzde 40'ını, haftasonları ise yüzde 50-55'ini mobilden aldıklarını bildiren Boyner internetin ticarette payının yüzde 20'ye gelmesi durumunda bunun yüzde 80'inin mobilden geleceğini belirtti. Yeni fikirleri desteklediklerini kaydeden Boyner, "Yapılmamışla iddialaşmak grubun kültüründe var. En iyi giden işlerimiz belki de en huzursuz işlerimiz. Bize katılan arkadaşların huysuz ve meraklı olmasına gayret ediyoruz. O kültür o arkadaşları daha çok içine alıyor. Sürekli tartışma ortamı, sürekli anlatacak hikayemiz var. Rahat ettiğimiz an geri düşmeye başlarız." diye konuştu.

Mobilin düşündüklerinden daha hızlı büyüdüğünü dile getiren Boyner "Bugün Hopi'nin 135. günü. 2,5 milyon üyeye geldik. Anahtar yakıtımız paracık. Müşteriler 30 milyonu aşan paracık kazandı ve 50 milyonun biraz üzerinde harcadılar. Yani 135 günde yaklaşık 2 misli kazandılar. Bu bizim için çok önemli bir taşıyıcı. Türkiye'de 135 günde 2,5 milyona gelebildiysek şimdi yurtdışındaki ilgililerle aynısını Almanya veya ABD'de Silikon Vadisi merkezli başlatabilir miyiz? Daha çok erken ama çok da uzatmadan gözümüzü yurtdışına dikip partnerlar bulup yurtdışına taşıyabilmek çok büyük başarı olur" değerlendirmesinde bulundu.

NEVZAT AYDIN: "YEMEKSEPETİ, DÜNYANIN GOOGLE'I OLABİLİRDİ"

Yemek Sepeti CEO'su Nevzat Aydın, Yemek Sepeti hikayesinde tutkunun önemine vurgu yaparak "İşin başında ısrarla devam edip yılmadan yaptık. İnsana yatırımı çok doğru yaptık. İş görüşmelerinin hepsine geliyorum. Grup kültürünün çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hayatta tutkusu olan, öğrenmekten yılmayan kendisiyle barışık, iyi niyetli ve çalışkan insanlarla çalışmayı tercih ettik. Onlarla beraber Yemek Sepeti'ni bu noktaya getirdik" diye konuştu.

Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: "2001 yılında acayip bir proje yakaladık. 2015 yılında Yemeksepeti.com dünyadaki tüm firmaları satın alıp yemek siparişi anlamında dünyanın Google'ı olabilirdi. Belki Türkiye'den çıktığımız için belki de dönemde vizyonumuz farklı olduğu için finansal enstrümanların desteğini arkamıza alıp bu noktaya gelemedik. Bizi alan firma 2011 yılında kurulan bir firma. Yemeksepeti.com sipariş sayısı anlamında en büyük operasyonları. Türkiye'den bir firmanın çıkıp da dünyada 3. olması çok büyük bir başarı. İlk 9-10 seneyi daha global bir vizyonla atlatabilseydik dünyaya hükmediyor olabilirdik. Modeli çok erken yakaladık. Bir çok firmanın öncesinde örnekleri vardır. Yemeksepeti'nden önce benzer bir model yoktu."

Türk halkının doğru şekilde konumlandırıldığı takdirde çok ciddi şekilde adaptasyon gösterebildiğine dikkat çeken Aydın, inovasyonun işin içine doğru serpiştirildiğinde katma değer yaratacak potansiyelin olduğunu söyledi.

Mobilin önünde herhangi bir şeyin durmasının mümkün olmadığını kaydeden Aydın, Yemek Sepeti'nde mobil sipariş oranının yüzde 60 üzerinde olduğuna dikkat çekerek "Mobil ayağı olmayan bir proje içerisinde ben yer almazdım" diye konuştu. Crowdsourcing gibi kitlelerin bir araya gelip bir şeyleri değiştirebileceği modellerin popülerliğini koruyacağını bildiren Aydın verimlilik ile ilgili projelerde ilgilendiğinin altını çizdi. Eşyaların internetinin popüler olacağını kaydeden Aydın, "Bulut bilişim öne çıkıyor. Tüm pazarlama iletişimi entegre olarak tek bir yerden yapılacağı iletişimler ön plana çıkıyor olacak. Bazı düşüncelerin aksine özellikle kaliteli içeriğin her zaman çok önemli olacağını düşünüyorum. Kaliteli içerik her zaman önemli olmaya devam edecek. Bu konuda yatırım yapmayı düşünüyorum" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Fortune 500 Türkiye Ödülleri Sahiplerini Buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement