Antalya'da buluşan 10 büyük ilin fırıncı yöneticileri, ekmek fiyatındaki en büyük sorun olarak Rekabet Kurumu'nu gösterdi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), un ve unlu mamüller imalatı toptan ve perakende ticaretine mensup 7'nci Grup Meslek Komitesi öncülüğünde, İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri gibi illerin de aralarında bulunduğu 10 büyükşehrin hem esnaf odaları hem de ticaret ve sanayi odalarındaki temsilcileri Antalya'da bir araya geldi.
Ekmek ve sektörel sorunların ele alındığı toplantıda ATSO 7'nci Meslek Komitesi'nden Murat Totoş, sorunları şu 13 başlıkta özetledi:
"Haksız rekabet, kayıt dışı işlemler, plansız ticaret, alt taban fiyatı, Rekabet Kurumu, perakende ticaret yasası, sektörün yapılandırılması, devlet desteklerinden yararlanılamaması, israf, ekmeğin siyasi koz olarak kullanılması, belediye ekmek fırınları, işyeri açma ve çalıştırma ruhsat yönetmeliği ve maliyet tabloları."
EN BÜYÜK SORUN REKABET KURUMU
Sorunların tek çıkar yolunun devlet nezdinde çözüm olduğuna işaret erden Murat Totoş, bugün fırıncı esnafının zararına satış yaptığını ve Rekabet Kurumu'nun maliyet hesabı yaparak bir alt taban fiyat belirlemesi gerektiğini söyledi. Totoş, "Rekabet Kurumu diye bir kurum var ama göz göre göre bir sektörün batışını izliyor" dedi.
İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer ise aileden İstanbul fırıncı esnafından gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile TBMM eski Başkanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in fırıncı esnafı için büyük şans ve umut olduğunu dile getirdi. İstanbul'da 1997'li yıllarda bir fırının 10 bin üzerinde ekmek satarken bugün 3 bin ekmek satabilen fırının en iyisi olduğunu belirten Özer, fırın ne kadar çok olursa ekmeğin de o kadar pahalı olacağını ve bugün fırın enflasyonu yaşandığını kaydetti.
KOMİSYONDAKİ PROFESÖRLERE TEPKİ
Fahri Özer, 1 Temmuz'dan itibaren ekmekte kullanılan 17 katkı maddesini yasaklayacak yasal düzenlemeye ilişkin ilgili komisyonda görev yapan iki profesör hakkında şok iddialarda bulundu. Komisyondaki Hacattepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hamit Köksel ve adını hatırlamadığı iki profesörün, "Millete bol katkılı ekmek yedirerek orasını burasını büyüttünüz. İnsanlarda şekil bozukluğuna neden oldunuz" dediklerini belirten Özer, şöyle devam etti:
"Daha sonra ekmekte 17 katkı maddesinin yasaklanmasıyla katkıcılar zıpladı bu kez. Ne olduysa o profesörler şimdi ise, 'ya biraz katsak iyi olur galiba' demeye başladılar. İlmiyle irfan etmeyen kafirdir diye bir söz vardır. Mutlaka bunlar vicdanıyla cüzdanı arasında kaldılar. Ben de bunları söylemezsem kafir olurum. En fazla katkıyı isteyenler halk ekmekler. Halk ekmeklerle yapılan görüşme sonrasında profesörler geriye vites attı. Bir profesör bile bir ay önce söylediğini bir ay sonra değiştiriyorsa o zaman bizim sivil toplum örgütlerimize büyük görev düşüyor." - Antalya
Son Dakika › Ekonomi › Fırıncının Derdi Rekabet Kurumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?