MELTEM YILMAZ - Fındık üretiminin büyük bölümünün gerçekleştirildiği Karadeniz'de, yağış nedeniyle fındık kurutmada yaşanan soruna, Trabzon'da kurulan Türkiye'nin ilk fındık kurutma merkeziyle çözüm getiriliyor.
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz'de güneşin az, yağmurun daha fazla olması nedeniyle fındık kurutmada yaşanan sorunlara geçen yıl TTB, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Oltan Gıda olarak "Kaliteli Fındık Projesi"yle çözüm bulmaya çalıştıklarını, bu sene ise sadece Oltan Gıda'nın projeyi devam ettirdiğini söyledi.
Proje kapsamında Arsin Organize Sanayi Bölgesi'nde, üreticinin fındığını sorun yaşamadan kurutabilmesi için Türkiye'nin ilk teşekküllü fındık kurutma merkezinin kurulduğunu anımsatan Köleoğlu, " Merkezimizde şu anda 25 ton kapasiteli 12 makinemiz var. Geçen yıl 275 bin ton civarında fındık kuruttuk. Bu yılki hedefimiz yaklaşık 400 bin ton fındık kurutabilmek" dedi.
Fındığın kurutulmasında yüksek yarar sağlayacak merkezde bugün itibarıyla kurutma işlemine başlanıldığını ifade eden Köleoğlu, "Fındık kurutma işlemimiz 30 Eylül'e kadar sürdürülecek. Kurutma işleminin yanı sıra üreticinin fındığının merkeze taşınıp geri götürülmesi de ücretsiz yapılacak. Kurutma işlemi için üreticimizin sadece sıra alması gerekiyor" diye konuştu.
"Rutubet yüzde 20-25 civarındaysa üreticimize bir günde fındığı teslim ediyoruz"
Köleoğlu, merkezde kurutma işleminin uzmanlar nezaretinde gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Öncelikle fındığımızı makinemize boşaltıyoruz. Makinelerimizin kapasitesi en az bir ton olduğu için kurutulacak fındığımızın da en az bir ton olması gerekiyor. Makinemize boşalttığımız üründen önce numune alarak fındığın rutubetini ölçüyoruz. Bu rutubete göre makinemizi ayarlayarak çalıştırıyoruz. En az 1,5 saat sonra tekrar fındığımızdan numune alarak rutubetine bakıyoruz. Satılabilir, uygun rutubete düştüğü zaman makinemizi durdurarak jut çuvallara doldurup üreticimize teslim ediyoruz. Kurutma işleminin süresi fındığın rutubetine göre değişiyor. Rutubet yüzde 20-25 civarındaysa üreticimize bir günde fındığı teslim ediyoruz."
Fındık üreticilerinden herhangi bir beklentilerinin olmadığını belirten Köleoğlu, "Geçen yıl fındık kurutma merkezinde işleme tabi tutulan fındıkların doğal şartlarda kurutulanlara göre daha randımanlı olduğunu tespit ettik. Bu şekilde kurutulan fındıklarda çürük olmuyor ve fındık daha randımanlı kuruyor. Randımanın artması da fiyatı etkiliyor. Fındık randıman usulü satıldığı için randıman ne kadar yüksek olursa fiyatta o kadar yüksek olur" ifadelerini kullandı.
Fındık kurutma merkezinde bir ton fındık kurutan Yusuf Uzun ise projeden çok memnun olduğunu belirterek, "İki senedir fındığımızı bu merkezde kurutuyoruz. Daha önce böyle bir imkanımız yoktu. Bizim için çok kolay oldu. Önceden güneşi bekleyip fındığımızı kurutmaya çalışırdık. Bu proje kapsamında güneşi beklemeden fındığımızı kurutup satabiliyoruz. Hiçbir ücret ödemiyoruz. Çok memnunuz " dedi. - Trabzon
Son Dakika › Ekonomi › Fındıkta Makineli Kurutma Dönemi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?