320 milyar metreküp doğal gaz rezervi bulan Fatih sondaj gemisi ne zaman yola çıkmıştı? - Son Dakika
Ekonomi

320 milyar metreküp doğal gaz rezervi bulan Fatih sondaj gemisi ne zaman yola çıkmıştı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dört gözle beklenen müjdeyi verdi ve Fatih sondaj gemisinin Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğal gaz bulduğunu açıkladı. Peki sondaj gemisi ne zaman yola çıkmıştı? İşte Türkiye'nin en büyük enerji keşfini gerçekleştiren Fatih'le ilgili tüm detaylar...

21.08.2020 15:27  Güncelleme: 16:40

Cumhurbaşkanı Erdoğan 320 metreküp doğalgaz bulunduğunu ve bu doğal gazın Türkiye'de 10 yıllık gaz ihtiyacını karşılayacağını açıkladı. Erdoğan'ın açıkladığı müjdeli haber tüm yurtta büyük coşku yarattı. Peki Fatih Sondaj Gemisi ne zaman yola çıktı? Nerede gaz buldu? Tuna kuyusu nerede?

FATİH SONDAJ GEMİSİ NE ZAMAN YOLA ÇIKTI?

Türkiye'nin ilk doğal gaz arama yerli gemisi olan "Fatih", Karadeniz'den arama çalışmalarını gerçekleştirmek üzere 29 Mayıs'ta yola çıktı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN VERDİĞİ MÜJDELİ HABER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih sondaj gemisinin Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğal gaz bulduğunu açıkladı. Bu doğal gaz Türkiye'nin 10 yıllık gaz ihtiyacını karşılayacak kapasitede.

TUNA-1 KUYUSU NEREDE?

Tuna-1 kuyusu Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinin 175 km açığında yer alıyor.

Fatih sondaj gemisi 29 Mayıs'ta İstanbul'dan Trabzon Limanı'na uğurlanmıştı. Geminin 103 metrelik kulelerinin köprülerden geçebilmesi için Haydarpaşa Limanı'nda demonte edilmiş ve kulelerin montajı Trabzon Limanı'nda yapılmıştı. 20 Temmuz'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Fatih sondaj gemisinin Karadeniz'deki ilk sondajına Tuna-1 lokasyonunda başladığını duyurmuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BU REZERV ÇOK DAHA BÜYÜK BİR KAYNAĞIN SADECE BİR PARÇASIDIR

Erdoğan konuşmasında şunları söyledi:"Bugünkü sevinci bize Fatih gemisi yaşattı. Türkiye, tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. 320 milyar metreküp rezerv bulduk. Kendisini Boğaz'dan uğurladığım günü hatırlıyorum. Ve o uğurlayışımızla birlikte hamd olsun neticeye de keşfe de ulaşmış olduk. İstanbul'un fethinin yıl dönümünde Karadeniz'e uğurladığımız Fatih Sondaj gemimiz hepimizi gururlandırdı. Daha önce Tuna1 diye adlandırılan bu alanı Sakarya Gaz Sahası olarak isimlendirdiğimiz bu alanda gereken tüm test, analiz ve mühendislik çalışmaları tamamlandı. Kuyudan elde edilen veriler aynı bölgede yeni doğal gaz keşiflerinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret ediyor. Bu rezerv çok daha büyük bir kaynağın sadece bir parçasıdır. İnşallah devamı da en kısa sürede gelecek"

"ÖNCE SİSMİK ÇALIŞMALAR"

Bakan Dönmez Fatih sondaj gemisinin ilk yola çıktığı zaman yaptığı açıklamada, "Önce sismik çalışmalar, ardından verilerin analiz edilmesiyle de nerelerde sondaj yapacağımızı belirleyeceğiz" ifadesine yer vermişti.

Fatih sondaj gemisi ne zaman yola çıktı

223 METRE UZUNLUĞUNDA

Fatih, önceki adıyla Deepsea Metro II, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın sahibi ve işletmecisi olduğu ultra derinsu sondaj gemisidir. 2011'de Güney Kore'de inşa edilen gemi, 229 m uzunluğundadır. Denizlerde 12.120 m (40.000 ft) derinlikte sondaj yapabilmektedir.

DÜNYADA YÜKSEK TEKNOLOJİYE SAHİP İLK 5 GEMİ ARASINDA

Güney Kore'de 2011'de inşa edilerek denize indirilen Fatih, 6. nesil denilen üst düzey bir teknolojiye sahip.

"Upgrade" edilme sürecinde, sondaj ekipmanları, kuyu kontrol sistemleri, dinamik pozisyonlama sistemleri, gemi iticileri ve gemi jeneratörlerine varıncaya kadar gerekli tüm teknik aksamı yenilenen Fatih, kendi sınıfındaki 16 gemi arasından sıyrılarak böylesine yüksek teknolojiye sahip dünyanın ilk 5 gemisi arasına girdi.

12 bin 200 metre derinlikte yani dünyanın en derin çukuru olan Mariana Çukuru'ndan daha derinde, çok yüksek basınç altında dahi deniz sondajı yapabilme kabiliyeti bulunan Fatih'in uzunluğu neredeyse bir Eyfel Kulesi kadar.

Fatih'in, 64 metre yüksekliğindeki sondaj kulesinin uzunluğu, 67 metre yüksekliğindeki Galata Kulesi'ne yakın. Fatih'in iki kulesi, toplam 1750 ton yük kaldırma kapasitesine sahip.

Aktif konumlandırma sistemi sayesinde 6 metre yükseklikteki dalga boyunda bile sabit kalarak operasyonlarını sürdürebilme özelliği bulunan Fatih, bu üst düzey teknolojik özellikleriyle en zor operasyon koşullarında çalışarak kendini ispatlamış bir gemi.

HEDEF O ZAMAN DA DOĞAL GAZDI

Dönmez, ilk sondajın yaklaşık 150 gün olarak planlandığını belirterek, "Hedefimiz bu sondaj gemisiyle yılda ortalama 2 sondaj kuyusu açmak. Ümit ediyoruz, ilk sondajımızda doğal gaz ya da petrole rastlarız. Umudumuz yüksek" diye konuştu.

Fatih sondaj gemisi ne zaman yola çıktı

Dönmez, Fatih gemisine deniz kuvvetleri ve sahil güvenliğin eşlik ettiğine dikkati çekerek, "Herhangi bir güvenlik riski söz konusu değil ama taciz olursa deniz kuvvetlerimiz gereğini yapacaktır" dedi.

Fatih sondaj gemisi ne zaman yola çıktı

320 milyar metreküp doğal gaz rezervi bulan Fatih sondaj gemisi ne zaman yola çıkmıştı?

Son Dakika Ekonomi 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi bulan Fatih sondaj gemisi ne zaman yola çıkmıştı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement