Danıştay’ın Tekel işçileri lehine verdiği ‘yürütmeyi durdurma’ kararının ardından, işçiler çadırlarını kaldırarak eyleme 15-20 gün ara verdi.
Türk-İş’in bulunduğu Sakarya Caddesi’nde Türk-İş Genel Merkezi’nin çevresinde kurulu bulunan çadırlar dün 3 saatte sökülerek, 78 günlük eylem sona erdirildi. Tekel işçilerinin örgütlü olduğu Tek-Gıda İş Sendikası’nın Genel Başkanı Mustafa Türkel, Danıştay’ın verdiği kararın ardından, “Tekel işçileri eyleme 15-20 gün ara verecek. 1 Nisan’da bin işçiyle Türk-İş Genel Merkezi’nde yeni eylem planımızı açıklayacağız” dedi.
Direnenler ikna edildi
Tekel işçileri 78 gündür kar-kış, gecenin ayazı, yağmur-çamur dinlemeden eylem yaptıkları çadırları dün sökerken duygulu anlar da yaşandı. Bazı işçiler, çadırlarda kullandıkları bazı küçük malzemeler ile döviz, resim, karikatür ve buna benzer eşyaları hatıra olarak yanlarına alarak evlerine götürdü. Eylemci işçiler çadırların önünde ve içerisinde hatıra fotoğrafları çektirirken, bazı işçiler gözyaşlarına hakim olamadı. Bazıları da eyleme 1 Nisan’a kadar ara verilmesine tepki göstererek, çadırları sökmek istemedi. Ancak, sendika yöneticilerinin çabalarıyla tüm çadırlar tek tek toplandı.
Yataklar sığınma evine
İşçiler daha önce söz verdikleri gibi çevre temizliğini kendileri yaparken, Çankaya Belediyesi ekipleri de kendilerine yardım etti. Çankaya Belediye ekipleri işçilerin yatak ve yorganlarını Ayrancı’daki kadın sığınma evine götürdü. İşçiler bazı eşyalarını da halk evlerine verdi. İşçilerin yakacak olarak kullandıkları odunlardan kalanlar ise fakir mahallelere dağıtılacak. Memleketlerine dönmek için bilet bulamayan bazı işçiler bu geceyi Ankara’da sendikaların misafirhanelerinde geçirecek.
Terbiyeli eylem yaptık
Tek-Gıda İş Başkanı Mustafa Türkel, Tekel işçilerinin işçilerinin eylemlerini olabildiğince düzgün ve terbiyeli sürdürdüklerini vurgularken, şöyle konuştu: “ Hükümet bizi sokaktaki işsizle terbiye etmeye kalkıştı. Bize kırk katır mı kırk satır mı demeye çalıştılar. Biz bunlara karşı yılmadık. Biz buraya dönmeme net duruşuyla geldik. Türk-İş; Türkiye’deki işçilerin evi, çatısı, tapulu malıdır. Türk-İş’e bağlı olan ya da olmayan tüm işçilerin evidir, onların kıblesi ve dergahıdır.”
Esnafa teşekkür polislere karanfil
ÇADIRLAR sökülmesinin ardından, sendika yöneticileri Sakarya Caddesi esnafına teşekkür etmek için kırmızı karanfillerle yola çıktı. Üzerinde “Ankara halkına ve Sakarya esnafına desteklerinden dolayı teşekkür ederiz” yazılı pankartın arkasında kortej oluşturarak Sakarya Caddesi’ni dolaşan işçiler, esnaf lehine de sloganlar attılar. Sendika yöneticileri, güvenlik önlemi alan polislere de karanfil verdi.
Bazı sendikalar sahip çıkmadı
EYLEMLERİ süresince bazı sendikaların destek vermedikleri gibi, destek vermek isteyen şubelerine de 4 Şubat’taki genel eyleme katılmamama talimatı verdiklerini anlatan Mustafa Türkel, “Burada 80 gün boyunca bu mücadelenin daha nasıl olduğunu görmeden, bu kapıdan geçmeyen onlarca sendika yöneticisi var. Bu bizi incitmiştir, üzmüştür” dedi. Eyleme destek veren sendika ve konfederasyonlara teşekkür ederken, “Sendika bürokrasisi içerisinde kendisini kaybetmiş dostlarımız da, kendilerine çeki düzen versin” diye sitem etti. Türkel, “İşçi sınıfına engel olma alışkanlıklarından derhal vazgeçsinler” dedi.
Hamdullah Uysal’ın ismi, sokağa verilsin
GEÇTİĞİMİZ günlerde trafik kazasında hayatını kaybeden Tekel işçisi Hamdullah Uysal’ın adının, Tekel çadırlarının olduğu bölgeye verilmesi için CHP Çankaya il ve ilçe teşkilatı imza kampanyası başlattı.
4-C kalkmadıkça mücadele bitmez
ÖNÜMÜZDEKİ dönemdeki hayata geçirecekleri eylem sürecine ilişkin bilgiler veren Mustafa Türkel, Tek Gıda-İş Sendikası olarak, Türkiye’nin her yerinde her türlü eylemi serbest hale getireceklerini bildirdi. Türkel, iktidara seslenirken “Bu süreci iyi kullansınlar. Çünkü Türkiye’nin neresinde olursa olsun iktidar partisi mensuplarının sokaklarda rahat gezmesine izin vermeyeceğiz. Bu sorun çözülmeden nerede olursa olsun sayın bakanların, sayın Başbakanın mitinglerinde, toplantılarında, her yerde Tekel işçisi olacak. 4-C gibi bir ucube, çalışma hayatından kalkmadıkça mücadeleyi bırakmayacağız.”
125 bin kişi daha 4-C’ye mahkum edilecek
MUSTAFA Türkel, “Türkiye’de özelleştirmeler yağmaya, talana, vurguna dönüştü. Hükümetlerin bunda sorumluluğu bulunuyor. Bazı kesimler bu gerçeği Tekel işçilerinin eylemi dolayısıyla fark etti” derken, Tekel işçinin mücadelesinin bu noktada önemini vurguladı. Türkel, Tekel işçisi bu mücadeleyi kaybettiğinde arkasında şeker işçisi, enerji işçisi, liman karayolları ve onlarca işletmede yaklaşık 125 bin insanı daha 4-C’ye mahkum etme hazırlığı yapıldığını aktardı.
Son Dakika › Ekonomi › Eylem Çadırları Ağlayarak Söküldü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?