Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 yılı istatistiklerine göre satış sonucu el değiştiren konut sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 10,6 artışla 1 milyon 289 bin 320 olduğunu hatırlatan uzmanlar, ev alanlara önemli tüyolar verdi.
Zirve Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Cemal Geneş, inşaat sektöründeki büyümeyi ve konut satış rakamlarını değerlendirerek, konut alırken dikkat edilmesi gerekenler yönelik ipuçları verdi. Geneş, "Sadece evlerin iç tasarımına, seramiğine, mermerine bakmak yeterli değil, inşaatın sağlam ve depreme dayanıklı olup olmadığını anlamak için mutlaka bu işten anlayan insanlara danışmak gerekiyor. İnsanlar araba alırken eksper için para veriyorlar ev konut alma konusunda da bu işten gerçekten iyi anlayan akademisyenlere, mühendislere veya bu işte tecrübe kazanmış insanlara danışmalılar" diye konuştu. Piyasada depreme dayanıksız, kaliteli malzeme kullanılmamış çok sayıda ev olduğu uyarısında bulunan Geneş, inşaatların projelendirme esnasında kusursuz olduğunun fakat uygulamada aynı özenin gösterilmediğinin ifade etti. Geneş, "Proje aşamasında kullanılan bilgisayar programları veya bunları projelendiren mühendislerin büyük bir kısmı binaları depreme dayanıklı olarak tasarlıyor fakat iş uygulamaya geldiği zaman, inşaatlar daha çok kültür seviyesi çok düşük, ilkokul, ortaokul mezunu, farklı sektörlerden para kazanmış insanlar tarafından inşa ediliyor. Sadece para kazanmak için bu işi yapan müteahhitlerin, inşaatlar sırasında kendi yanlarında çalıştırmış oldukları iyi yetiştirilmiş mühendis sayısı çok az. Sadece durumu kurtaracak şekilde bir iki mühendis çalıştırıp gerisi tekniker veya tekniker bile olmayan kişiler kontrolünde inşaat yapıyorlar" dedi. Yapı Denetim firmalarının binaları yeterince kontrol etmediğini belirten Geneş, "Ciddi anlamda bir kontrol söz konusu olsaydı, yapı denetim firmaları çok daha fazla mühendisi bünyesinde bulundurmalıydı. Normal şartlarda inşaat maliyetlerinin yüzde 3 ünü alması gereken yapı denetim firmalarının, genelde rekabetten dolayı bu oranı yüzde birlere kadar düşürebiliyor. Bu da kazançla istihdam edilen mühendis sayısı ve kalitesinin çok düşük olmasına neden oluyor. Yapılması gereken kontroller tam anlamıyla yapılamıyor.
Binaların depreme dayanıklı olarak inşa edilmesinin yolunu yine toplumun açabileceğini söyleyen Geneş ev alacaklara seslenerek, "Daha ucuz ya da daha gösterişli diye ev almayın. Müteahhidinin kim olduğunu çok iyi araştırmak gerekiyor. Firma sahiplerinin ne kadar teknik insanlar olduğunu ne bu işin eğitimini almış mühendis olup olmadıklarını ya da beraber çalıştıkları kişilerin bu özelliklerini taşıyıp taşımadıklarını kontrol ederek ev almaya karar vermek gerekiyor. Eğer toplum olarak bunu bilinçli olarak yapabilirsek asıl o zaman bu işin önüne geçmiş oluruz. Binaların depreme dayanıklı bir şekilde inşa edilmesinin yolunu açabiliriz" uyarılarında bulundu. - GAZİANTEP
Son Dakika › Ekonomi › Ev Alanlara Önemli Tüyolar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?