Türkiye kanatlı sektörünün önemli oyuncularından Şeker Piliç, 2012 yılının ilk 9 ayında sektörü değerlendirdi. kırmızı ette yaşanan sıkıntıların beyaz ete yansımalarını rakamlarla ortaya koydu. Beyaz ette 1990 yılındaki kişi başı 3.8 kilogramlık tüketim, 2010'da 19.13 kilograma yükseldi, ancak Türkiye tüketimi hala AB ortalamasının altında kaldı.
Balıkesir'in Bandırma İlçesi'ndeki tesislerinden dünyaya ihracat yapan Şeker Piliç, şirketin 9 aylık faaliyet değerlendirmesinde sektörün sorunları ve çözüm önerilerine de geniş yer ayırırken, önemli tespitlerde de bulundu. Türkiye hayvancılık sektöründe tavukçuluğun en fazla gelişen alan olduğuna dikkat çekilen faaliyet raporunda, 1990'da 217 bin ton seviyesinde olan kanatlı üretiminin 2011'de 1 milyon 600 bin tonlara ulaştığına dikkat çekildi. Yetkililer, temel tüketim maddesi üreten diğer gıda şirketleri gibi tavukçuluk sektörünün de krizden daha az etkilendiğini belirterek, "Küresel ekonomik kriz ortamında kanatlı et tüketimi AB ülkelerinde değişim göstermezken, Türkiye'de düzenli bir artış göstermiştir. Buna paralel olarak sektörel performans da yükselmiştir" değerlendirmesini yaptı.
Türkiye kanatlı sektörünün Bağımsız Devletler Topluluğu ile Ortadoğu ülkelerini daha etkin bir biçimde değerlendirilmesi gerektiğini de ifade eden yetkililer, politik engeller nedeniyle AB ülkelerine ihracat olanağı olmamasına rağmen, uygunluk standardını yerine getiren Şeker Piliç'in AB'ye ihracat yapabilecek birkaç firma içinde olduğuna işaret etti.
KİŞİ BAŞI TÜKETİM 20 YILDA 5 KAT ARTTI
Türkiye'de son yıllarda kırmızı et üretiminin giderek azalması ve fiyatların yüksek oranda artmasıyla ortaya çıkan hayvansal protein açığının tavuk eti üretimindeki artışla dengelendiğini kaydeden yetkililer, bu konudaki rakamları ise şu şekilde açıkladı:
"Fert başına piliç eti 1990 yılında 3.8 kilogram iken, 2010'da 19.13 kilograma yükselmiştir. AB ülkelerinde ise ortalama tüketim 26 kilogramın üzerindedir. Bu yüzden kanatlı sektöründeki üretimin arttırılması büyük önem taşımaktadır. Üretimdeki artış önümüzdeki süreçte ihracatı da teşvik edecektir."
YUMURTA SARISINI DEĞERLENDİRME ÖNERİSİ
Yıllık 6 milyar dolarlık ciroya sahip sektörün sorunlarına da dikkat çeken yetkililer, tüketim yetersizliği, tesislerdeki bazı eksiklikler, denetim sorunları ve ihracattaki sıkıntıların öne çıktığını belirtti. Özellikle maliyetin yüzde 70'ini oluşturan yemlerin ana hammaddelerinin ithal edilmesinin maliyeti yükselttiğini vurgulayan yetkililer, tesis eksikliği konusunda ise, "Üretimden maksimum fayda sağlanması için ek tesislerin kurulması, bu noktada yumurta sarısının sıvı veya kurutularak pasta sektörünün talebine uygun hale getirilmesi, tavuk etinden sosis, salam gibi et mamulleri üreticisi tesislerin yaygınlaşması gerekiyor" dedi. - İzmir
Son Dakika › Ekonomi › Ette 'Beyaz' Zafer - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?