Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde atalarından kalma kuru fasulye tohumlarıyla üretim yapan kadın çiftçi, bu kültürü gelecek nesillere miras bırakmayı hedefliyor.
İlçeye bağlı kırsal Sancar Mahallesi'nde çiftçilikle uğraşan 57 yaşındaki Aynur Yıldırım, uzun yıllardır eşinin desteğiyle bölgede tadıyla öne çıkan kuru fasulyeyi üretiyor.
Tohumların yapısını bozmadan toprağa uygulayan Yıldırım, üretimden ayırdığı bir miktar fasulyeyi ise gelecek nesillere ulaşması için özenle saklıyor.
Odunpazarı Belediyesince 7 yıl önceki bir etkinlikte ürünleri "En lezzetli fasulye" seçilen Yıldırım, bu sene ise "15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü"nde tarıma katkılarından dolayı İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş tarafından plaketle ödüllendirildi.
Aynur Yıldırım, AA muhabirine, Sancar Mahallesi'ne has fasulye cinsini dedelerinden, anne ve babalarından gördüklerini söyledi.
Bu tohumu hiç kaybetmediklerini belirten Yıldırım, "En büyük destekçim eşim, ablam, eltim, eniştem. Biz bu işi kendi çapımızda yapıyoruz. Hepimiz ailece yapıyoruz." dedi.
Ekim ayında tarlayı sürerek üretime hazırladıklarını, nisanın sonunda mayısın 6'sına kadar tohumları topraklar buluşturduklarını anlatan Yıldırım, fideler çıktıktan sonra 3 kez çapa yaptıklarını bildirdi.
Yıldırım, gün dönümünde 21 Haziran'da başladıkları sulama işlemini 10-15 gün arayla 3-4 kez tekrarladıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eylül ayının 1'inde yoluma geliyor, 20'sinden sonra harmanlıyoruz. Ondan sonra tarlayı sürüyoruz, kuru fasulyeleri savuruyoruz. Biz hiçbir tarımsal makineden yararlanmıyoruz. Bunun masrafı yok ama çilesi çok. Antalya'ya, Ankara'ya kadar gidiyor. Türkiye'nin bütün yerlerinden geliyorlar. İnsanların damak tadına hoş geliyor. Bizim bu tohumda hiçbir tarımsal ilaç, kimyasal gübre yok, sadece kurutuyoruz. Çuvallara dolduruyoruz, çuvalları ağzı açık tutuyoruz. Hiçbir şey olmuyor."
"Ömrüm yettiği müddetçe muhafaza edeceğim"
Yıldırım, gelecek yıl 7 dekar alanda üreterek 2 ton ürün elde etmeyi planladığını dile getirdi.
Sancar fasulyesinin kendine has tadının, mahalledeki kaynak suyuyla sulanmasından geldiğini, toprak yapısının da önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Ömrüm yettiği müddetçe muhafaza edeceğim. Herkese de ekmesini tavsiye ederim. Çok da güzel geliri oluyor. Lezzeti çok. En fazla yarım saat, 40 dakikada pişer. Bizde fasulyeyi ıslatma falan olmaz. Düdüklü tencere hiç kullanmayız. Biz normal tenceremize yıkar, atarız." diye konuştu.
Seyitgazi İlçe Ziraat Odası Başkanı Erhan Erden ise ilçede 600 dekar alanda kuru fasulye üretildiğini belirtti.
Sancar'da üretilen fasulyenin diğerlerinden birçok konuda ayrıldığını kaydeden Erden, şunları anlattı:
"Hem toprak yapısı hem iklimsel yapısı lezzetinde etkili. Buranın çevresinin yüksek ekim alanlarının çukurda kalması gibi nedenlerle ve en önemlisi de burada herhangi bir zirai, kimyasal ilaç kullanılmadan tamamen el emeğiyle yetiştirildiği, dışarıdan herhangi bir katkı olmadığı için damak tadı, diğer mahallelerimizde yetişen fasulyelere göre daha farklı, daha leziz. Bu yüzden yıllardan beri Eskişehir bölgesinde nereye giderseniz gidin 'Sancar' denildiğinde herkes fasulyesini ön plana çıkarır. Bu nedenle meşhur. Aynur ablamız da büyüklerinden gördüğü gibi bunu devam ettiriyor. Bu konuda çok istekli, arzulu. Gecesini gündüzüne katarak sabah erken demeden akşam geç demeden hakikaten bu işe gönül vermiş. Zaten her ne olursa olsun bir şeye insanoğlu sevgisini kattığında direkt ürüne de yansıması oluyor. Yani şöyle gözle bile fasulyeye baktığımızda bunun diğer fasulyelerden ayrımını çok net bir şekilde görebiliyoruz. İnşallah temennimiz Aynur abla gibi arkasından da o nesillerin kesilmemesi, bunu bu şekilde istekli yapanların devam etmesi."
Mahalle Muhtarı Bilal Ünlü de fasulyenin köylerinin marka ürünü haline geldiğine dikkati çekti.
Çevrede bu fasulyenin çok önemli olduğunu dile getiren Ünlü, "Köyümüzü de güzelleştiriyor. Bizim köyümüzde fasulye bir marka. Şehirlerden gelip alıp götürüyorlar. Hatta Almanya'ya, İsviçre'ye sipariş veriyorlar. Aynur kardeşimiz de köyde bilinçli üretim yapıyor. Kendisine teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.
Son Dakika › Ekonomi › Eskişehirli kadın çiftçi ata tohumuyla kuru fasulye üretiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?