Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Başkanı Mustafa Bılıkçı, Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) piyasadaki etkisinin yüzde 3-4 civarında olduğunu ve fiyatları belirleyecek bir konumda bulunmadığını söyledi.
ESK'nın 15 Ekim'e kadar kesim yaptıracak sözleşmeli besicilere, erken kesim primi ve nakliye farkı uygulamasıyla karkas etin kilogramı için asgari 15,60 lira ödeneceği yönünde bugün yapılan açıklamaya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bılıkçı, ESK'nın piyasadaki etkisinin yüzde 3-4 civarında olduğunu ve fiyatları belirleyecek bir konumda bulunmadığını savundu.
Türkiye'nin 2010 yılında et ithalatı gerçekleştirdiğini anımsatan Bılıkçı, her ne kadar bunu istemeseler de piyasanın dengelenmesi adına bunun bir ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Açıklanan verilere göre et tüketiminde ciddi bir artış olduğunu aktaran Bılıkçı, tüketimde yüzde 20'ye yakın bir artış olduğunu ifade etti.
Et tüketiminin artmasının yanı sıra özellikle besilik danada ihtiyaç olduğunu vurgulayan Bılıkçı, sözlerine şöyle devam etti:
"Besilik dana ithalatı gerçekleştirilirse bu sorun şimdilik biraz olsun ertelenmiş olacak ama ileriye dönük çok ciddi planlar yapılması gerekiyor. Özellikle yem üretimini, besilik hayvan sayısını ve etçil ırkların sayısını artırmamız gerekiyor. İleriye dönük bunların nasıl artırılabileceğine yönelik tedbirler alırsak, ilerde sektör olarak daha az sıkıntı yaşarız."
"Teşviklerden 120 bin firma faydalandı"
ETBİR Başkanı Bılıkçı, devletin verdiği teşviklerden kendi sektörlerindeki 120 bin firmanın faydalandığını söyledi.
Ancak bunların faaliyete geçip piyasaya et sürmelerinin 1,5-2 yılı bulabileceğini belirten Bılıkçı, "Yani 2 yıl sonra bu sorunla daha az karşılaşabileceğiz ama şu anda hala bir ihtiyaç var" dedi. Türkiye'de sütçül ırk sayısının fazla olduğunu aktaran Bılıkçı, Türkiye'deki hayvanların yüzde 80'inin sütçül ırk olduğunu kaydetti.
Sayısı fazla olan sütçü ırkın etinden faydalanılmak istendiğinde bunun ekonomik olmadığını aktaran Bılıkçı, etçil ırktan et, sütçü ırktan da süt üretimi yapılması gerektiğini dile getirdi.
Etçil ırk sayısının Türkiye'de çok az olduğu bilgisini veren Bılıkçı, Türkiye'deki bazı bölgelerde şap hastalığı olduğunu da anımsattı.
Birçok besicinin hayvan alırken yerli ırk olmamasına dikkat ettiğini vurgulayan Bılıkçı, "Türkiye'de etçil ırk açığı var. Kısa bir süre de olsa, ETBİR olarak etçil ırkın Türkiye'ye getirilmesini istiyoruz. Eğer bu yapılırsa et fiyatlarındaki artış engellenebilir. Çünkü fiyatların düşeceğini hiç düşünmüyoruz. Besiciler hem besilik hayvan fiyatlarının arttığını hem de dolar/avro kuru artışından dolayı yan fiyatların yükseldiğini söylüyorlar" diye konuştu.
"Et fiyatlarında ramazan öncesine göre yüzde 15-20'lik artış oldu"
Mustafa Bılıkçı, et fiyatlarında ramazan öncesine göre yüzde 15-20'lik artış olduğunu söyledi.
Bu artışın suni gibi gösterildiğini belirten Bılıkçı, "Ama bu suni bir artış değil. Bu gerçek. Gerçekten yem fiyatları yükseldi. Biliyorsunuz ki yılbaşından bu yana bize yurt dışından besilik dana gelmiyor. Türkiye'deki olan miktar da yeterli değil. Dolayısıyla besicinin de maliyetleri yükseliyor" dedi.
ETBİR olarak et ithalatına karşı olduklarını aktaran Bılıkçı, Türkiye'nin kendi yerli ırkını beslemesi gerektiğini, ama şu an o safhada olunmadığını dile getirdi.
Teşvikler sayesinde 1-2 yıl sonra Türkiye'deki hayvan sayısının daha da artacağını vurgulayan Bılıkçı, ancak yine de şu anda Türkiye'nin et açığı olduğunu ifade etti.
Kurban Bayramı'na doğru fiyatların yükselebileceğinin altını çizen Bılıkçı, şunları kaydetti:
"Üreticilerin çoğu bayramda hayvanlarını satmak isteyecekler, daha yüksek fiyata satıldığı için. Kurbanlık fiyatlar piyasa fiyatlarına göre hep daha fazla satılır. Bundan dolayı besiciler malını piyasaya sunmayacak. Malını sunmayınca da fiyatlar artış gösterecek. Ki önümüzdeki ay okullar yeniden açılacak, et tüketimi yeniden artış gösterecek. Bütün bunların sonucunda biz besilik dana ithalatının, en azından belli bir süre önünün açılıp Türkiye'nin ihtiyacının giderilmesini istiyoruz. Bu şekilde giderse ve tedbir alınmazsa Kurban Bayramı'na kadar et fiyatları artabilir. Bir an önce besilik dana getirip fiyatların en azından yükselmemesini sağlayabiliriz. Zaten fiyatları düşürebileceğimize inanmıyorum. Çünkü yem fiyatları yüksek. En azından yurt dışından besilik dana gelirse biraz dengelenme olur ve fiyatlar sabit kalabilir. Bakanlığın bir an önce adım atması gerekiyor. Çünkü şu anda besilik dana ithalatının önü açılsa bile bir ay sonra gelebiliyor. Çünkü oraya gidiliyor, hayvanlar tek tek seçiliyor, bakanlık veterinerler veriyor, orada hayvanlar sağlık kontrolünden getiriliyor, belli bir karantina süresinde tutuluyor. Çok az bir zaman kaldı Kurban Bayramı'na. Dolayısıyla bakanlığın bu konuda bir an önce adım atması gerekiyor."
ESK tarafından bugün, "Besicilerimizin maliyetleri yanında finansman ihtiyaçları da göz önüne alınarak 15 Ekim'e kadar karkas et satın alma fiyatına erken kesim primi ve nakliye farkı uygulaması başlatılarak sözleşmeli besicilerimizin eline asgari 15,60 lira/kilogram civarı net fiyatın geçmesi sağlanacak. Satın alma bedellerinin yüzde 50'si peşin ödenerek besicilerin nakit ihtiyaçları karşılanacak. Karkas et piyasası fiyat dengesine yönelik olarak ihtiyaç duyulması halinde piyasaya taze karkas et, donmuş karkas et ve şarküteri ürünleri verilebilecek" açıklaması yapılmıştı. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › 'Esk'nın Piyasadaki Etkisi Yüzde 3 4 Civarında, Fiyatları Belirleyecek Konumda Değil' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?