Hükümetle sendikalar arasında sürdürülen toplu görüşmelerin beşinci turunda memur maaşlarına gelecek yılın birinci altı ayında yüzde 4, ikinci altı ayında ise yüzde 4.5 zam yapılması konusunda anlaşma sağlandı.
Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu başkanlığında yapılan toplu görüşmelere Kamu İşveren Kurulu üyeleri, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yetkili sendikaların genel başkanları ve uzmanları ile bürokratlar katıldı.
Kümülatif zam 8.7
Hükümetle memur sendikaları arasında 15 Ağustos’tan bu yana sürdürülen görüşmelerin beşinci turunda Başbakan Tayyip Erdoğan’ın son anda devreye girmesiyle sağlanan anlaşmaya göre, maaşlara gelecek yılın birinci altı ayında yüzde 4, ikinci altı ayında yüzde 4.5 zam yapılacak. Daha önce, sendika aidatı olarak, sendika üyesi memurlara verilen 5 YTL, "Toplu Görüşme Primi" adı altında 10 YTL’ye çıkarılacak. Artış oranlarının enflasyonun altında kalması halinde memurlara enflasyon farkı ödenecek.
İdeal rakam değil
Görüşmelerin tamamlanmasının ardından, gazetecilere açıklama yapan Başesgioğlu, memurlara verilecek zammın "İdeal rakam olmadığını hep söylüyoruz" diyerek şöyle konuştu:
"Bütçe imkanları buna imkan verdi. Eşit işe eşit ücret konusunda da mutabakata vardık. Maaşlarda kümülatif yüzde 8.7’lik artış yapılacak. Yaklaşık 25 konuda da tam mutabakata varmış bulunmaktayız."
Bu yasayla en iyisi
Akyıldız da "Açlık sınırının altında çalışan kalmamasının sevindirici olduğunu söyleyerek, mutabakat zaptının hayırlı olmasını diledi. Gündoğdu ise "Memur-Sen için idael olan sonuç değil, ancak bu yasayla alınabilecek en iyi sonuç. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Hükümet, görüşmelerin dördüncü turunda, memur maaşlarına gelecek yılın birinci altı ayında yüzde 3.6, ikinci altı ayında yüzde 4, kümülatif yüzde 7.6 zam yapmayı önermişti. Bunun üzerine Kamu-Sen üyeleri ilk turlarda anlaşma sağlanmaması üzerine Ankara’da oturma eylemi başlatmıştı.
Bölgesel asgari ücret isteyen işadamları önce sendikalara gitsin
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, patronların "bölgesel asgari ücret" talepleri için, "İşverenlerin önce bize değil sendikalara gitmesi lazım, sendikalarla uzlaşırlarsa neden olmasın" dedi.
Erdoğan başkanlığında dün yapılan Ekonomi Değerlendirme Toplantısı’nda, patronların "bölgesel asgari ücret" uygulanmasına ilişkin talepleri de gündeme geldi. İlk, ASO Başkanlığı döneminde Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan’ın dillendirdiği bölgesel asgari ücret konusunda, Erdoğan, "sosyal mutabakat" koşulunu öne sürdü. Edinilen bilgiye göre, Erdoğan, "işverenlerin bu konuda önce bize değil, sendikalara gidip, onları ikna etmeleri gerekir" dedi. Erdoğan, sendikaların ikna edilmesi halinde ancak böyle bir uygulamanın olabileceğinin işaretini vererek, "sendikalara bu konuyu anlatır ikna ederlerse, bir uzlaşma, sosyal bir mutabakat sağlanırsa neden olmasın" dedi. Özellikle AKP’nin ekonomi kurmaylarından, "Bu uygulama dünyada da var. Dünya ile rekabet için bu tür uygulamalara da gidilmesinde fayda var. İstanbul ile Diyarbakır’ın, Muş’un, Bingöl’ün, Kırşehir’in, Rize’nin, hatta Ankara’nın bile geçim endeksi aynı mı? O halde, ülke gerçekleri de göz önünde bulundurularak ama mutlaka uzlaşma ile sanayimizin dünya ile rekabetini sağlamaya yönelik bu tür adımların atılması gerekir"
Son Dakika › Ekonomi › Erdoğan Devreye Girdi, Memur Yıllık Yüzde 8.7 Zamda Uzlaştı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?