Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve Küresel İlkeler Sözleşmesi (BMKİS) Ofisi Baş Danışmanı Brice Lalonde, "İklim değişikliğinin sonuçlarına baktığımızda su, gelecekte büyük bir sorun teşkil edecek. Su konusunda yeni kararların alınması gerekiyor " dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde düzenlenen Herkes için Sürdürülebilir Enerji: İş Dünyası için Fırsatlar Türkiye Lansman Toplantısı ile Enerji Yönetimi ve Politikaları Çalıştayı'nda konuşan Lalonde, ülkelerin her şeye kendi fırsatlar penceresinden baktığını söyledi.
Gelecek yıllarda enerji talebinin yüzde 40 artacağının öngörüldüğünü ifade eden Lalonde, enerji üretim yönteminin sürdürülebilir olması gerektiğini dile getirdi. Enerjiyi herkese ulaşılır kılmanın önemli olduğunu vurgulayan Lalonde, "Herkese enerjiyi verirken dünyayı batırmamak gerekiyor. Enerjiyi elde etme yöntemini mümkün olduğunca sürdürülebilir kılmalıyız. Birlikte dünyayı daha iyi bir hale getirebiliriz. İnsanlar her şeye at gözlüğüyle bakıyorlar. Kendi fırsatlar penceresinden bakıyorlar. Dünyada herkes her şeyi kendisi için yapmak istiyor. Sürdürülebilir insanlık için bizin uzun vadeli düşünmeye ihtiyacımız var" diye konuştu.
2015 yılının BM için önemli bir dönem olacağını anlatan Brice Lalonde, bu tarihte daha önce belirlenen hedeflerin yakalanıp yakalanmadığının görüleceğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Öncelikle açlıkla ilgili hedeflenen başarı yakalandı mı yakalanmadı mı ona bakılacak. 2015'te bir sonraki dönemin planlanmasının yapılması gerekiyor. İklim değişikliğinin sonuçlarına baktığımızda su gelecekte büyük bir sorun teşkil edecek. Su konusunda yeni kararların alınması gerekiyor. Su her şeyle bağlantılıdır. Daha fazla enerji istiyorsanız suya ihtiyacınız var. Daha fazla petrol çıkarmak istiyorsanız suyu pompalamanız gerekiyor. At gözlüğü takanlar aslında bunun farkına varmalıdırlar. Tüm sorunlara karşı birlikte çalışmak gerekiyor. Dünyada herkes her şeyi kendisi için yapmak istiyor."
Dünyada enerji talebinin her geçen gün arttığına değinen Lalonde, talebi karşılamak için farklı üretim kanallarının bulunması gerektiğini vurguladı.
BM Mukim Koordinatörü ve UNDP Türkiye Daimi Temsilcisi Kamal Malhotra ise Türkiye'nin, ozon tabakasının korunması ve buna zarar veren bazı maddelerin önlenmesini içeren programların 5'ini uyguladığını belirtti.
Türkiye'de yenilenebilir enerji yatırımlarının artığına dikkati çeken Malhotra, "Enerjinin verimli kullanılması programlarının çoğunu Türkiye uyguluyor. Bunlardan biri enerji verimliliğini sanayide gerçekleştirmek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile KOSGEB'in birlikte gerçekleştiği bu projeyi BM de destekliyor" dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçdan Baltacıoğlu da enerjinin sürdürülebilir kalkınmanın en önemli argümanlarından biri olduğunu, fosil kaynakların giderek tükenmesinin yeni arayışları da beraberinde getirdiğini dile getirdi. - İzmir
Son Dakika › Ekonomi › Enerji Yönetimi ve Politikaları Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?